am un minor in intretinere pentru care am primit pensie conform intelegerii intre parti...acum cateva luni, am cerut marirea respectivei pensii....intrebarile mele sunt urmatoarele
1. procesul se tot amana, pentru ca tatal nu vine cu adeverinta de salariu (prima data a cerut amanare sa poata veni cu intampinare, a doua oara a venit cu intampinare fara adeverinta)...pot sa primesc pensia alimentara marita pe perioada desfasurarii procesului (4 luni)?....pot cere ca el sa plateasca cheltuielile de judecata (plata avocatului)?
2. care este procentul care i se cuvine copilului meu, dupa nasterea celui de-al doilea copil al lui (sotia lui este insarcinata urmand sa nasca)?
3.pot cere in instanta sa-i opreasca pensia de intretinere direct din salariu?
4. daca vreau sa cer in instanta stabilirea unui program de vizitare minor (uneori i-a copilul din fata blocului fara sa imi spuna...alteori nu-mi spune ora la care urmeaza sa-l aduca)...este posibil sa pot sustine singura cauza fara sa mai fie nevoie de un avocat?..daca nu este posibil, va rog sa-mi spuneti ceva despre cum se poate obtine un avocat din oficiu
multumesc anticipat tuturor.
1. Pensia alimentara majorata o poti primi numai dupa obtinerea unui titlu executoriu, dupa ce hotarirea de stabilire a pensiei este definitiva. Pe data procesului nu vei primi pensia majorata, deoarece instanta inca nu a incuviintat majorarea;
2. Dupa nasterea celui de-al doilea copil, pensia se reduce pina la 16,5% din veniturile parintelui.
3. Da, poti pune poprire pe salariul parintelui.
4. Poti cere instantei stabilirea unui program prin completarea cererii prezente pina la prima infatisare (ceea ce nu cred ca se mai poate) sau prin deschiderea unei actiuni noi. Incearca.
5. Este dificil sa sustii singura actiunea. Poti solicita instantei sa iti acorde asistenta judiciara gratuita prin numirea unui avocat, dar va trebui sa duci o dovada ca ai cistiguri foarte mici.