avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru veniturile realizate in acord global si veniturile din prime

Am iesit la pensie la limita de varsta in 28.03.2010 conform legii 19/2000.
La stabilirea pensiei nu au luat in calcul si veniturile realizate in acord global sau veniturile din prime, cu toate ca au fost folosite la calculul contributiei la pensie.Intrebarea mea este: pot cere in instanta recalcularea pensiei invocand decizia 19/17.10.2011 a ICCJ?
Mentionez ca nu am facut contestatie la primirea deciziei de pensionare.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:42, 15 Iulie 2013
Deci cum trebuie procedat corect in cazul unui raspuns negativ primit de la casa de pensii teritoriala (deci nu e vorba de contestarea unei decizii de pensionare)? Se face o contestatie la raspunsul negativ la Comisia Centrala de Contestatii al CNP (intra si acest lucru in atributiile ei?) sau se merge direct la tribunal? Informatia de mai jos este ambigua:

"Prin urmare, persoanele care vor solicita recalcularea pensiei vor primi, in functie de actele depuse, fie un raspuns administrativ, fie o noua decizie, care ulterior vor putea fi contestate in conformitate cu prevederile Legii nr.263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare. expert Paula IEKEL, Biroul teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului" - Data publicarii: 06/03/2012

Va rog un raspuns, nu vreau sa pierd acest drept prin expirarea termenului!

Am gasit pe internet si un caz in instanta din 2012, in care persoana s-a dus direct la tribunal cu raspunsul negativ de la Casa teritoriala si a castigat.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
dariad, utilizator
Doar deciziile de pensie se contesta la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP.
In cazul in care primiti un raspuns negativ de la casa de pensii sau nu primiti raspuns in termen de (45 + 5) zile, va puteti adresa direct instantei. La cererea de chemare in judecata veti anexa copia dupa cererea de recalculare adresata casei de pensii, ca dovada a indeplinirii procedurii prealabile.

Daca veti consulta portalul instantelor de judecata, veti vedea ca in actiunile care au ca obiect recalcularea pensiei, intimat este Casa de pensii, nu Comisia Centrala de Contestatii.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ContSters233678, utilizator
Multumesc de raspuns, asa sa fie. Am fost derutata de unele informatii contradictorii sau incomplete (unele de la avocatul poporului si altele dintr-un articol de ziar), plus ca o colega de-a mea aflata in aceeasi situatie a fost indrumata de casa locala de pensii sa faca contestatie - banuiesc ca la Comisie - (si pe un formular al lor?!) si sa o depuna acolo si sa astepte!!!!. Eu am primit un raspuns negativ (ca nu se poate lua in calcul etc.) Atunci inseamna ca daca era vorba de contestarea deciziei se mergea la tribunal, dar in acest caz la Judecatoria locala trebuie actionat? Trebuie un avocat, nu? Care este termenul?
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
dariad, utilizator
Cererea de chemare in judecata se depune la Tribunal, nu la Judecatorie. Potrivit art. 153, pct. g) din Legea nr. 263/2010, tribunalele solutioneaza in prima instanta litigiile privind modul de stabilire si de plata a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale.
Puteti sa va reprezentati si singura, dar puteti sa va adresati si unui avocat, depinde doar de dvs. cum vreti sa procedati.
Dupa ce ati primit raspunsul negativ la cererea de recalculare, va puteti adresa oricand instantei de judecata, nu sunteti obligata sa respectati un anumit termen.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ContSters233678, utilizator
Am iesit la pensie anticipat in nov. 2011.
La stabilirea pensiei nu au luat in calcul si veniturile realizate in acord global sau veniturile din prime, cu toate ca au fost folosite la calculul contributiei la pensie.Intrebarea mea este: pot cere in instanta recalcularea pensiei
Mentionez ca am facut contestatie la primirea deciziei de pensionare. Am primit raspuns negativ acum dupa mai bine de un an si jumatate de la "Comisia Centrala de Contestatii" . In termen de 30 de zile pot pot sa ma adresez "instantelor de judecata competente".Am domiciliul in Bucuresti, sect. 4.
Intrebarea este unde pot depune cererea, ce documente trebuie depuse ?.
Eventual daca exista un model de cerere unde-l pot gasi.

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie - acord Irina IOSIP Irina IOSIP Bună ziua, Ref. acord: am solicitat includerea acordului in 2005, 2006 și 2006. [u]Nu am primit un raspuns explicit[/u] pentru aceasta problema de la ... (vezi toată discuția)
Nu inteleg solutia data pe scurt la un dosar solutionat la primul termen, de catre curtea de apel Jean_53 Jean_53 Am facut apel nefiind multumit de sentinta Instantei de fond, iar solutia pe scurt data pe internet in portalul justitiei, suna asa: \"Solutia pe scurt: ... (vezi toată discuția)
Chemarea în judecatã a casei de pensii pentru neluarea în calcul a unei adeverinþe ioanahilaroman ioanahilaroman La inceputul lunii septembrie, soacra mea a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, in valoare de 669 lei, pentru o vechime in munca de 35 de ani ... (vezi toată discuția)