avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna seara am o mare rugaminte sa ma lamuriti daca se poate Parintii mei in perioada casatoriei lor au achizitionat un apartament, dar mama mea a decedat in urma cu trei ani , eu si sora mea suntem singurii copii si am spus ca nu este necesara o dezbatere fiecare avind casa ei , de o perioada tatal meu vrea sa ii faca acte de donatie sau de orice fel pe acel apartament nepoatei mele (fata surorii mele) va rog sa imi spuneti daca exista vreo forma de ai face acte pe acel apartament fara semnatura noastra fara dezbatere de mostenire dupa mama va multumesc
Cel mai recent răspuns: nellyy , utilizator 10:08, 27 Aprilie 2012
Termenul de acceptare a mostenirii in cazul dvs. este de 6 luni de la deces. Acceptarea se face prin declaratie autentica la notar sau prin actiuni de acceptare tacita.
Va rog sa imi explicati si mie ce pot face acum,dupa aproape 2 ani de la moartea tatalui meu,pentru ca eu nu am dat aceea declaratie de acceptare a mostenirii,fratele meu a fost mai siret decat mine pt. ca a pus stapanire pe masina parintilor si nu a mai inapoiat-o(a stiut el ce face....)iar cele 6 luni in care puteam da declaratia au expirat.El,fratele meu,are intentia de-a merge in instanta ca sa ceara dreptul de mostenire,dovedind prin posesia masinii ca este un mostenitor.....ce se intampla cu mine ? am pierdut dreptul de mostenitor ? pot sa merg la notar acum si sa dau declaratia ? Mentionez si faptul ca el intentioneaza sa actioneze in instanta in momentul in care eu voi fi plecat din tara....ca sa nu fiu prezent la proces.
Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac inspre binele meu.Va multumesc anticipat.
Buna ziua. Intr-adevar Daca fratele Dvs investeste instanta de judecata cu cerere de partaj succesoral va poate decade din dreptul de a succede, intrucat nu ati acceptat succesiunea in termen legal. Faceti si Dvs. Dovada acceptarii tacite a mostenirii .
Multumesc de sfat !.Pentru ca ma puteti ajuta cu un raspuns,legat de o dovada a acceptarii tacite a mostenirii,.....singura dovada ar fi aceea ca sa cer mamei mele care locuieste in casa respectiva,sa imi faca mutatie acolo incepand din acest moment.Oare ar fi suficient ? pt. ca alceva nu gasesc....eu dupa moartea tatalui meu am refuzat ideea de-a face succesiunea la insistenta fratelui,nu m-am interesat de legislatie,pentru ca stiindu-l avar ,el va dori dupa aceea sa faca rau mamei mele,cerandu-i despagubirea pentru partea lui.Dar asta e....am gandit ca fac un bine mamei si de fapt mi-am facut rau mie iar acum sunt un pic disperata pentru ca eu am fost aceea care in ultimele luni de suferinta ale tatalui meu,l-am ingrijit, ....pe fratele meu neinteresandu-l aceasta problema !Este nedrept ca acum el sa beneficieze de partea tatalui si eu sa fiu nedreptatita.Va multumesc pentru raspunsurile date .
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
nellyy, utilizator
Din pacate faptul ca mama Dvs v-ar face mutatie a adresa respectiva nu poate fi o dovada a acceptarii tacite a succesiunii , de catre Dvs.

Alte discuții în legătură

Probleme cu mostenirea; oare mi-am pierdut drepturile? silentk6 silentk6 Buna ziua, am 21 de ani, sunt din Cta si am cateva intrebari cu privire la o mostenire. Mentionez ca nu am avut deloc bani de consultanta juridica, deci cu ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)