avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract pe perioada determinata si maternitatea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract pe perioada determinata si maternitatea

Buna,
Incepan cu data de 04.02.2012 am intrat in concediu pentru crestre copil, 2 ani,insa in data de 14.04.2012 contractul meu de munca expira.
Ce se va intampla dupa aceasta perioada, se va prelungi contractul pana la trecerea celor 2 ani, incepand cu data de 14.04.2012 nu mai sunt angajata sau la trecerea celor 2 ani voi reveni la serviciu pana la indeplinirea perioadei contractuale ( din cate am inteles odata cu intrarea in concediul pentru cresterea copilului CIM a fost suspendat si practic mai ramane o perioada de o luna si cateva zile din contract)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:23, 11 Aprilie 2012
Concediul pentru cresterea copilului suspenda contractul individual pe durata concediului, deci in aceasta perioada contractul dvs nu poate inceta. La terminarea concediului angajatorul este obligat sa va primeasca pe aceasi functie si salariu. Din acel moment contractul dvs este supus prevederilor codului muncii.
Fiind contract de munca incheiat pe durata determinata acesta inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat.
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;


art.49 C.mun.
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

In speta, daca nu se decide prelungirea duratei c.i.m. va inceta de drept ... de la data incetarii aveti la dispozitie un termen de maxim 12 luni pentru a va inscrie la somaj.
Trebuie facuta, mai intai, distinctia dintre suspendarea de drept a contractului individual de munca (art. 50 lit. a) din Codul muncii) si suspendarea la cerere (art. 51 lit. a) din Codul muncii) si incetarea de drept a acestuia (art. 56 lit. j) din Codul muncii).


Deoarece dispozitiile legale in vigoare nu excepteaza de la acordarea concediului de maternitate sau concediului de ingrijire a copilului pana la 2 ani femeile incadrate in munca pe durata determinata, rezulta ca si in cazul lor contractul individual de munca se suspenda, chiar daca termenul pentru care a fost incheiat contractul urmeaza a exprira inainte de implinirea duratei concediului respectiv.


Intr-o asemenea situatie, contractul individual de munca nu poate inceta prin implinirea termenului pentru care a fost incheiat, dupa cum, de regula, nu poate inceta nici prin concediere, indiferent daca a fost incheiat pe durata determinata sau nedeterminata. Astfel cum s-a pronuntat si doctrina juridica, institutia suspendarii constituie una dintre modalitatile prin care dreptul muncii asigura protectia (ocrotirea) salariatului.


In sustinerea solutiei propuse sunt si prevederile art. 49 alin. (3) si alin. (4) din Codul muncii - Legea nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare, potrivit cu care: "Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente", fiind exceptate de la aceste beneficii numai cazurile suspendarii contractului individual de munca datorate unei fapte imputabile salariatului]


In consecinta este o lege care sa protejeze mamicile cu un contract pe perioada determinata? nu cred ca este in regula ca dupa ce aduci pe lume un bebelus sa nu-ti fie asigurat locul de munca
Citind cele de mai sus ma puteti ajuta,va rog, cu o lamurire?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Aprilie 2012
m_olga, utilizator
Legea, in speta codul muncii republicat, este foarte clara.
O posibila solutia ar fi fost, ca anterior intrarii in concediu de maternitate, adica inainte ca CIM sa fie suspendat, de comun acord cu angajatorul sa fi prelungit acest CIM, oricum nu mai mult de 36 de luni, sau modificat acesta intr-un CIM pe durata nedeterminata.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil Angheloiu Cristina Angheloiu Cristina Buna ziua, Sunt angajata cu contract pe perioada determinata pana la data de 02.10.2012 si sunt insarcinata in 7 luni. Cel mai probabil voi naste in luna ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil eu1983 eu1983 Buna ziua , Ce se intampla daca o angajata are contract pe perioada determinata , este in concediu de crestere copil cu durata de 2 ani si cim se termina cand ... (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata danielandrei danielandrei In cazul unei angajate care a ramas insarcinata, in timpul contractului pe perioada determinata, contractul inceteaza de drept in momentul stabilit in CIM? Sau ... (vezi toată discuția)