avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar disperat dupa bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar disperat dupa bani

Buna seara!
Sunt un fost chirias si in urma cu doua zile m-am trezit la serviciu cu o petitie din partea fostului proprietar prin care ma numeste "escroc" spunand ca ii datorez cateva mii lei in urma "reducerilor" pe care mi le-a facut. Pe scurt, in urma cu 4 ani am inchiriat apartamentul de la acesta cu contract de inchiriere la Administratia Financiara. De-a lungul timpului am negociat cu acesta valoarea chiriei, fapt consemnat prin acte aditionale la contractul de inchiriere in care au fost inscrise noile valori. In urma cu doua luni am achizitionat o locuinta. L-am anuntat cu o luna inainte ca intentionez sa ma mut. Cand a venit momentul, proprietarul a luat-o razna, sechestrandu-mi si o parte din bunuri, refuzand sa reziliem contractul (contractul de inchiriere nu este reziliat nici in prezent) si refuzand orice dialog. Mentionez ca sunt cadru militar si aceasta petitie mi-a adus atingere imaginii mele la serviciu dar si in comunitatea unde am locuit cu chirie. As dori un sfat cum sa procedez cu acest proprietar si o consiliere juridica daca se poate. Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
mese76, utilizator
Cel mai recent răspuns: mese76 , utilizator 08:35, 4 Iulie 2012
In primul rand, prevederile Contractului de închiriere cu privire la drepturile şi obligaţiile proprietarului respectiv chiriaşului precum şi precizarea cazurilor in care poate fi reziliat contractul, sunt cheia in prezenta spetã.
Daca dumneavoastra in calitate de chirias v-ati achitat de datorii fata de proprietar, conform clauzelor contractuale, acesta nu are dreptul sa se opuna rezilierii contractului, solicitata de dumneavoastrã, cu atât mai mult sã vã sechestreze bunuri.
Acţiunea pe care puteţi sã o promovaţi in instanţã impotriva proprietarului va avea ca obiect: obligaţia de a face.
Multumesc pentru raspuns! Mai am de achitat intretinerea pe 3 luni acolo dar in urma cu 4 ani i-am dat o garantie de 350 euro si pana in momentul mutarii a fost de acord sa achite restantele din acea garantie, diferenta urmand sa o achit eu daca exista. Prostia mea a fost ca i-am dat garantia fara chitanta...fara nimic dar el nu a negat pana acum ca i-am dat-o. Nu stiu acum ce planuri mai are....
Termenul de preaviz este de 60 de zile, deci trebuia sa respectati acest termen pentru ca rezilierea sa fie valabila.

Legea locuintei (valabila in momentul incheierii contractului)
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;
In contractul de inchiriere scrie ca sunt obligat sa anunt proprietarul inainte cu 30 de zile ceea ce am si facut. Ok... si daca nu am reziliat contractul de ce nu am acces in locuinta? Eu inca sunt chirias cu acte in regula. Corect? El a schimbat yala iar eu am bunuri acolo pe care nu mi le pot lua.
Daca dumneavoastra ati respectat prevederile contractuale: avizarea proprietarului cu 30 de zile inainte de mutare, achitarea chiriei la zi - iar in caz contrar, existenta unei garantii a carei valoare sa fie egala cu chiria pe doua luni, schimbatul yalei apare ca o sicanare din partea proprietarului. Incercati totusi pe cale amiabila sa rezolvati starea conflictuala, mai ales ca nu puteti dovedi faptul ca i-ati inmanat suma de bani cu titlu de garantie.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract inchiriere apartament elyclaire elyclaire acum doua luni am semnat un contract de inchiriere a unui apartament pt o perioada de 10 luni.In contract si sunt prevazute doua clauze care prevad ca in ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere mirelatanchis mirelatanchis Am un contract de inchiriere a unui spatiu comercial cu o societate comerciala. Contractul este valabil pana in iulie 2011. In acest an am primit chiria doar ... (vezi toată discuția)
Intrebare, contract de inchiriere alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. In calitate de proprietar am dat in chirie un spatiu in baza unui contract de inchiriere. In ultima ... (vezi toată discuția)