avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Daca nu platesc expertiza instanta va respinge ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Daca nu platesc expertiza instanta va respinge actiunea?

Buna ziua, am si eu o intrebare, se poate sa-ti respinga actiunea daca nu platesti contra-expertiza? Adica sa ma dezmosteneasca? Sau sa-i respinga actiunea mamei mele de intervenient?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:52, 17 Aprilie 2012
Intrebarea dvs. este neclara, detaliile despre caz sunt prea putine pentru un raspuns corect.
Este posibil ca orice actiune in instanta sa fie respinsa...
Ne-plata contra-expertizei poate duce la decaderea dvs. din dreptul de a administra aceasta proba, ceea ce poate avea drept consecinta pierderea procesului de dvs.

Ca sa va raspundem mai apropae de subiect, trebuie sa ne spuneti chestii elementare, cum ar fi cu cine va judecati, ce calitate aveti in proces, care este oiectul procesului (mostenirea cui?) etc.
Daca proba a fost solicitata de catre una din parti, sanctiunea neplatii onorariului de contraexpertiza este decaderea din proba, insa daca efectuarea unei contraexpertize a fost dispusa de instanta din oficiu si nici una din parti nu intelege sa faca plata, atunci instanta va aprecia asupra cererii raportat la probele ce au fost administrate pana la acel moment. Cu toate aceastea, judecatorul isi formeaza convingerea asupra temeiniciei pretentiilor formulate raportat la probele administrate si daca considera ca probele nu sunt concludente, consecinta este respingerea actiunii.
Sunt implicata intr-un partaj succesoral, in urma decesului tatalui meu am fost data in judecata de catre cei doi copii ai tatalui meu din alta casatorie (fratii mei vitregi cu care nu am avut legaturi). S-a efectuat o expertiza si nu a fost realizata cum trebuie, am facut obiectiuni si nici acelea nu au fost realizate cum trebuie, am cerut contra-expertiza si am depus o cerere de acordare a ajutorului public judiciar in vederea scutirii de la plata expertului pt. ca eu sunt studenta si am pensie de urmas (sub 400 lei) si mama mea este tot pensionara (are pensie sub 500lei). Cererea ne-a fost respinsa si la termenul trecut instanta a spus ca eu sa platesc onorariul in cuantum de 800 de lei... nu am cum sa platesc aceasta suma si toata lumea spune ca o sa-mi respinga actiunea, acum eu nu stiu ce vor sa spuna prin asta, fratii mei vor ei sa plateasca si contra-expertiza (au platit expertiza)... deci? Cam ce se va intampla daca nu platesc?

Multumesc pt. raspuns.
Solicitati eventual ca plata sa se realizeze fie de catre reclamanti, sau cate 400 de lei fiecare parte. Cu privire la ce se va intampla, in caz de neplata v-am raspuns anterior:depinde de instanta de judecata daca se considera lamurita cu privire la pretentiile formulate si in lipsa acestei contraexpertize, daca nu, in cel mai rau caz consecinta este respingerea cererii prin care dumneavoastra ati fost chemata in judecata.
Nu ati specificat ce reprezinta suma de 800 lei. Daca aceasta suma reprezinta onorariul provizoriu, neplata poate avea drept efect decaderea din proba (contraexpertiza), ramanand valabila expertiza deja efectuata. Daca contraexpertiza este deja efectuata suma orecizata de dvs. reprezinta onorariul final neplata poate avea drept efect suspendarea cauzei daca expertul solicita acest lucru. Dupa trecerea termenului de perimare cauza se repune pe rol si se va pronunta o hotarare prin care dvs sunteti obligata sa plata onorariul expert. Daca nu platiti de buna voie creanta veti fi executata silit.
In concluzie este mai bine sa platiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din proba cu expertiza MihneaN MihneaN Salut Trebuie sa iau parte la o a doua incercare de a se efectua expertiza. Avocatul meu a incheiat proces verbal cu expertul data trecuta cum ca, daca ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza tehnica in constructii Victor76 Victor76 Buna ziua. O intrebare scurta si la obiect cu rugamintea de a se raspunde cat se poate de repede . Din nefericire sunt intr-un proces ce dureaza deja de 7 ani ... (vezi toată discuția)
Pot fi executata pt plata onorariu expert? arania arania Buna seara (imi cer scuze daca nu am pus msg in categoria potrivita) sunt in urmatoarea situatie: Litigiu cu Asoc. Propr, la cererea mea s-a facut ... (vezi toată discuția)