avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Pot fi executata pt plata onorariu expert?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Pot fi executata pt plata onorariu expert?

Buna seara (imi cer scuze daca nu am pus msg in categoria potrivita) sunt in urmatoarea situatie:

Litigiu cu Asoc. Propr, la cererea mea s-a facut expertiza cu rezultat in favoarea asociatiei.
Am facut obiectiuni, am cerut inscrisuri dar mi s-au dat doar partial. Nu am putut sa dovedesc concret ceea ce am cerut la expertiza.
Am cerut inlaturarea expertizei (sau in caz de respingere ajutor public judiciar pt plata expert). S-a respins si la re-examinarea cererii.
Termenul pt pronuntarea sentintei este Ianuarie 2017.

1) Cum trebuie sa procedez? Expertul poate sa ceara executarea imediata a onorariului pe baza incheierii SAU trebuie sa astepte pana la pronuntarea sentintei?
Nu stiu ce trebuie sa fac, nu vreau sa fiu executata silit!
Expertul a favorizat Asociatia (am aratat asta in obiectiuni insa judecat a spus ca "a procedat cum a considerat")

2) As fi interesata sa aflu daca se mai poate face ceva in aceasta situatie.

Pentru detalii va stau la dispozitie. As fi recunoscatoare pt orice raspuns !

Va multumesc frumos pt ajutor!
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2016
arania, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 11:50, 11 Decembrie 2016
Codul de procedura civila mentioneaza:
-art. 262 Cheltuielile necesare administrării probelor
(1) Când administrarea probei încuviinţate necesită cheltuieli, instanţa va pune în vedere părţii care a cerut-o să depună la grefă, de îndată sau în termenul fixat de instanţă, dovada achitării sumei stabilite pentru acoperirea lor.
(3) Nedepunerea sumei prevăzute la alin. (1) în termenul fixat atrage decăderea părţii din dreptul de a administra dovada încuviinţată în faţa acelei instanţe.
-art. 331 (3)Dovada platii onorariului se depune la grefa instantei de partea care a fost obligata prin incheiere, in termen de 5 zile de la numire sau in termenul stabilit de instanta potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, in conditiile prevazute la art. 339 alin. (2).
Neplata onorariului in termen va decade din dreptul de a solicita expertiza, caz in care partea adversa are castig de cauza. Veti fi obligata prin incheierea de sedinta la plata tuturor cheltuielilor de judecata efectuate. In final se poate ajunge si la executare silita.
Dvs. formulati doar o parere conform careia expertul a favorizat asociatia de proprietari in conditiile in care instanta s-a pronuntat netinand cont de parerea dvs. (nesustinuta de probe certe).
Da. Expertul poate cere executareaa silita pentru plata onorariului, daca acesta a fost validat de catre instanta si o fost evidentiat in sedinta publica. Mergeti si achitati onorariul validat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri expertize ContSters315143 ContSters315143 Daca instanta incuviinteaza expertiza ceruta de una dintre parti, iar cealalta parte, nu se opune efectuarii ei dar se opune participarii efective la PLATA ei ... (vezi toată discuția)
Neplata onorariu expert - ce va stabili judecatorul ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, cum ar trebui sa se procedeze. Vecinul meu are un proces penal in care este parte vatamata civila. ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert topo niculaucarmen niculaucarmen intr-un dosar alflat in apel, apelantul solicita refacerea expertizei de la instant de fond. Instanta da termen pentru punerea in discutie acitarea diferentei ... (vezi toată discuția)