avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Onorariu expert topo
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Onorariu expert topo

intr-un dosar alflat in apel, apelantul solicita refacerea expertizei de la instant de fond. Instanta da termen pentru punerea in discutie acitarea diferentei onorariu expert. Daca apelantul este cel care a solicitat refacerea expertizei nu el este cel care trebuie sa achite diferenta onorariu??? Care este temeiul in drept privind obligatia de a achita onorariu expert?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:17, 17 Octombrie 2013
Buna ziua,

partea care propune proba este cea obligata sa achite onorariul expertului - in acest sens este art 170 alin 1 din Codul de procedura civila vechi. Aceasta regula este pastrata si in Noul cod de procedura civila.
O discutie se poate face la partaj, cand expertiza este facuta in interesul ambelor parti, chiar daca este ceruta numai de una dintre acestea.
Prin urmare, regula generala, este ca plateste onorariul cel care propune proba.

Avocat Costi Boncu
multumesc pentru raspunsul dumneavoastra, imi puteti indica articolul din noul cod de procedura civila, am facut o lecturare a articolului din vechiul cod si nu coincide cu cel din noul cod.
cred ca acesta este articolul:
art. 262 Cheltuielile necesare administrării probelor

(1) Când administrarea probei încuviinţate necesită cheltuieli, instanţa va pune în vedere părţii care a cerut-o să depună la grefă, de îndată sau în termenul fixat de instanţă, dovada achitării sumei stabilite pentru acoperirea lor.

(2) În cazurile în care proba a fost dispusă din oficiu sau la cererea procurorului în procesul pornit de acesta în condiţiile prevăzute la art. 92 alin. (1), instanţa va stabili, prin încheiere, cheltuielile de administrare a probei şi partea care trebuie să le plătească, putându-le pune şi în sarcina ambelor părţi.

(3) Nedepunerea sumei prevăzute la alin. (1) în termenul fixat atrage decăderea părţii din dreptul de a administra dovada încuviinţată în faţa acelei instanţe.

(4) Depunerea sumei prevăzute la alin. (1) se va putea însă face şi după împlinirea termenului, dacă prin aceasta nu se amână judecata.

(5) Dispoziţiile alin. (1)–(4) se aplică şi în cazul în care administrarea probei se face prin comisie rogatorie.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara,
-art.17 al.(2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei instiinteaza partea despre suma ce trebuie avansata pentru expertiza dispusa, in contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare si ii pune in vedere sa plateasca aceasta suma in termen de 5 zile de la instiintare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri expertize ContSters315143 ContSters315143 Daca instanta incuviinteaza expertiza ceruta de una dintre parti, iar cealalta parte, nu se opune efectuarii ei dar se opune participarii efective la PLATA ei ... (vezi toată discuția)
Decaderea din proba expertizei Lylyca Lylyca Buna ziua Intr-un proces de partaj s-a facut expertizarea apartamentului comun in 2007. Modificandu-se conditiile pietei imobiliare, am obtinut dreptul ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru expert, in cazul ajutorului public judiciar in materie civila. marin 33 marin 33 in data de 16.02.2015 expertul topograf va fi prezent la locul disputei dintre mine si vecinul meu. Prin lege am dreptul la reducerea costului taxei ... (vezi toată discuția)