avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantieri la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantieri la asociatie

Va rugam sa ne indrumati si pe noi cum sa procedam pentru a recupera de la un restantier la plata utilitatilor in situatia in care asociatia este permanent la zi cu platile catre furnizori, contorizarea la gaze este individuala, nu implica asociatia. Asociatia plateste lunar din sold ( nu s-a dorit constituirea unui fond de rulment) si cateodata din buzunarul celui care face platile catre furnizori iar luna asta soldul este iar pe minus, respectivul asteptand sa-si recupereze banii.
- S-a gresit ca s-au platit facturile integral fara a fi bani in asociatie,
- putem sa-l actionam in judecata daca platile sunt facute si pentru restantier; pe lista de plata si in registrul de casa el este retantier.
- Trebuie sa i se perceapa penalitati, conform statutului nostru si legii cand va plati, in situatia in care suntem zi cu platile?
Multumim.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:11, 17 Aprilie 2012
Trebuia depus un fond de rulment la infiintarea Asociatiei de Proprietari,valoarea fondului de rulment trebuie sa fie egala cu suma corespunzatoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic. Fiecare proprietar beneficiaza de propriul fond de rulment pentru acoperirea cheltuielilor curente, asa cum s-a stabilit de Adunarea Generala a Proprietarilor.
Conform Legii 230/2007:
ART. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona în justitie pe orice proprietar care se
face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai
mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
1-Plata facturilor in situatia inexistentei fondurilor necesare,desi norma in vigoare prevede imperativ constituirea fondului de rulment,constituie nerespectarea normelor
2-In situatia in care proprietarul a acumulat restante o perioada mai mare de 90 de zile ,in temeiul disp art 50*1 din L nr 230/2007 ,asociatia de proprietari poate desfaura etapele si procedura legala de recuperare in justitie -dupa efectuarea procedurii prealabile
3-Penalitatile se calculeaza conform norme pentru orice sume neachitate in termen si eventual pot fi solicitate ,daca asociatia solicita recuperarea debitului prin actiune ,iar instanta de judecata constata temeinicia cererii si dispune prin hotarare - recuperare restante + penalitati aplicate
dar nu este niciun impediment ca asociatia a plati facturile fara plata la cheltuieli si ale restantierului, in situatie asta de plata la zi putem sa-l actionam in instanta, asta ar mai fi lamurirea noastra. Multumim de tot pana acum.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
silvica1940, utilizator
silvica1940 a scris:

- S-a gresit ca s-au platit facturile integral fara a fi bani in asociatie,
- putem sa-l actionam in judecata daca platile sunt facute si pentru restantier; pe lista de plata si in registrul de casa el este retantier.
- Trebuie sa i se perceapa penalitati, conform statutului nostru si legii cand va plati, in situatia in care suntem zi cu platile?

Poate nu ati expus foarte clar situatia , dar:
- Nu ati gresit cu nimic daca ati reusit sa platiti facturile catre furnizori chiar daca nu ati aincasat de la proprietar. Plata se poate face din alte fonduri, se pot amana alte plati...
Asociatia, daca a platit inseamna ca a avut bani. Acesti bani daca au fost achitati, de exemplu, din buzunarul administratorului, acesta ia introdus in registrul de casa (achitare cote, imprumut...) si-apoi a facut plata catre furnizor.
- Puteti sa actionati in instanta
- Penalizarile se aplica in conformitate cu sistemul propriu al asociatiei, conform legii si nu are nici o legatura cu platile efectuate de asociatie catre furnizori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond special asociatie proprietari andalex24 andalex24 Buna ziua, asociatia de proprietari a hotarat crearea a doua fonduri speciale RADET respectiv Apa Nova, prin care lunar fiecare locatar este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment/fond de reparatii/alte fonduri maghy78 maghy78 pe scurt: daca eu platesc fond de rulment si reparatii si de 5 ani nu am fost niciodata restantier (am platit intretinerea si in avans cateodata), valoarea ... (vezi toată discuția)