avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... echipamente furate din masina de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

echipamente furate din masina de serviciu

Buna ziua!

Va solicit un sfat intr-o problema pe care o are un prieten. El lucreaza la o societate comerciala care are diverse lucrari pe anumite santiere in tara; el trebuia sa ajunga intr-o astfel de locatie dimineata la ora 8 si in seara anterioara a luat de la sediul firmei mai multe echipamente tehnice (f scumpe) le-a incarcat in masina de serviciu (a firmei) (patronul firmei i-a dat echipamentele, exista martori dar nu au facut nici un fel de act...)si a mers acasa la el sa se odihneasca. In timpul noptii a fost "sparta" masina de serviciu si furate echipamentele respective. Patronul societatii respective il ameninta ca o sa il dea in judecata pentru recuperarea valorii echipamentelor (multe mii de E) si as dori sa va intreb daca este legal, daca poate face acest lucru sau doar incearca sa il forteze sa ii dea banii si spera ca nu se va ajunge in instanta? Ce ne spune legea in acest caz si cum ne sfatuiti sa procedam ? I se poate retine din salariu un anumit procent maxim ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 18 Aprilie 2012
Patronul poate sa solicite contravaloarea acelor utilaje, intrucat bunurile respective se aflau in paza acestuia, chiar daca nu exista un inscris ci doar martori.Daca intradevar a fost sparta masina, prietenul dvs. cu patronul societatii trebuiau sa mearga la politie pentru a formula plangere penala, situatie in care daca bunurile se recupereaza prietenul are posibilitatea sa se intoarca impotriva patronului pentru recuperarea sumei platita cu titlu de contravaloare utilaje.
Daca se va dovedi ca este vinovat , atunci va plati c/v acelor bunuri furate ... in primul rand , sunt multe aspecte care trebuie luate in calcul , si anume:
- de ce nu s-a incheiat proces verbal de predare-primire?
- dreptul acelui prieten de a veni cu masina acasa
- sesizarea politiei cu privire la furtul respectiv
- rezultatul anchetei politiei

In al doilea rand, reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Procentul maxim este de jumătate din salariul net. ...se aplica in cazul in care exista mai multe reţineri din salariu.
Daca este numai una, atunci procentul este de 1/3 din salariul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariu anjuna anjuna Buna ziua. Va rog ajutati`ma intr`o problema care mi`a ramas neclara. Este vorba de retinerile din salariu. Am cautat ...si am inteles ca decizia de imputare ... (vezi toată discuția)
Patronul te poate obliga sa platesti? andr3i1990 andr3i1990 Buna seara, In primul rand vreau sa incep prin a va multumi pentru toate sfaturile acordate pe acest forum. Problema mea este de fapt a prietenei mele, ... (vezi toată discuția)
Retineri salariale tudorel cata tudorel cata Ce procent maxim, poate fi retinut din salariu pentru a plati pensia alimentara, pentru intretinerea a doi copii si recuperarea sumelor din perioada ... (vezi toată discuția)