Am un contract de furnizare marfa cu un client in valoare de 7100 lei cu tva in care sunt prevazute penalitati de intarziere la plata de 0.01/ zi
Avand in vedere ca au depasit termenul de plata prevazut in contract am emis o fact.de penalitati (32 zile )dupa inca o luna am mai emis o fact de penalitati . Mentionez ca valoarea ambelor facturi de penalitati nu depaseste valoarea contractului, cu toate acestea ultima factura ne-a fost returnata prin posta insotita de o copie op ca dovada a platii partiale 1000 lei din 7100 cat ne datoreaza si datat ulterior emiterii si primirii facturii de penalit.emise de noi si o scrisoare de inaintare prin care suntem instiintati ca avand in vedere ca au facut acesta plata , ultima factura emisa de noi nu ii obliga la plata si nici nu mai avem voie sa emitem alte fact de penalitati. Exista temei legal in acest sens ???
Nu.Conform contractului incheiat intre parti, cat si a Codului civil, aveti dreptul de a prentinde penalitati de intarziere.Dar facand o plata partiala, s-a modificat doar baza.Din punctul meu de vedere, este rau platnic si initiati procedura de actionare in judecata.