Buna ziua!
De curand un amic a fost condamnat la 7 ani cu executare pentru talharie dar si pentru furt. El a recunoscut faptele, deci ar trebui sa execute 1/3 din pedeapsa nu? Ce ar trebui sa faca pentru a i se lua in considerare acest lucru? Si mai poate fi eliberat conditionat pentru buna purtare?
Mentionez ca este arest de un an si la primirea sentintei a facut recurs; i s-ar mai putea reduce din pedeapsa?
Cam cat de repede ar putea scapa?
Daca a recunoscut fapta si a solicitat aplicarea procedurii speciale de recunoastere a vinovatiei, pedeapsa i se reduce cu o treime, nu executa o treime din pedeapsa cum ati spus dvs. Daca a facut recurs, si invoca nerespectarea criteriilor de individualizare a pedepsei preazute de Codul Penal, care vor fi luate in considerare, pedeapsa se va putea diminua. Poate fi liberat conditionat, dupa executarea fractiei de pedeapsa prevazuta de art.59 Cod penal si daca avut o conduita buna.
Daca a fost judecat pe art. 320 ^1 ( procedura recunoasterii vinovatiei) , pedeapsa urma sa i se reduca cu 1/3, nu sa execute doar 1/3 din pedeapsa.
Daca nu a fost judecat conform acestei proceduri, nu mai are ce sa faca, va executa pedeapsa care i-a fost aplicata , putand insa ca pe baza muncii prestate si a unei bune comportari in timpul detentiei , sa fie liberat conditionat dupa executarea efectiva a 2/3 din pedeapsa aplicata.
Nu pedeapsa se reduce cu 1/3 ci limitele de pedeapsa pravazute in cod pt infractiunea prevazuta.
Spre exemplu pt infractiunea de furt simplu prevazuta la art 208, limitele de pedeapsa sunt intre 1 si 12 ani, aceste limite se reduc cu o treime, adica instanta va putea aplica o pedeapsa intre 9 luni si 8 ani (cu aproximatie).
I se vor aplica prevederile lui 320^1 C.proc.pen. numai daca a cerut acest lucru in termenul legal. In recurs nu mai poate cere aplicarea lui 320^1 pt recunoasterea faptei, daca nu a facut acest lucru deja.