avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Pre-contract...sau?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Pre-contract...sau?

Vreau sa angajez 2 muncitori.Acestia se vor angaja cu contract de munca din ianuarie sau februarie;nu stiu exact sigur cand se vor angaja cu CIM.Ei doresc sa lucreze deja la atelier.
Nu pot face CIM cu perioada de proba de o luna si sa nu-l inregistrez la ITM?Doar sa fie semnat se poate?Si apoi daca nu se angajeaza din ianuarie sa fac altu tot asa cu inca o luna perioada de proba?

Ce act se poate intocmi pt a face legala munca lor?Un precontract..anexa...sau ce?Si daca aveti un model...
Nu exista alta varianta ... puteti face un c.i.m. si pe care sa-l inregistrati in termenul prevazut de lege la ITm.
Este legal daca aveti c.i.m. semnat si nedepus la ITM, daca controlul vine in perioada celor 20 de zile pentru inregistrarea lui.

Este valabil c.i.m. neinregistrat la ITM.
Cel mai mult imi plac smecheriile care se pot face pentru a fenta sistemul legislativ, dar unele trebuiesc facute si in intelegere cu muncitorul, si trebuie sa fii sigur ca nu te va da de gol in caz de control...:D
Uite urmatoarea smecherie:
1. Sa zicem ca el o sa lucreze cu data de 1 decembrie, ii faci contract de munca, semnat de catre ambele parti cu data de 1 decembrie, si il pui in sertar fara sa il inregistrezi la itm. Cand aproape ca se termina cele 20 de zile, rupi contractul de munca existent deja si faci unul nou cu data de sa zicem 19 decembrie, semnat de catre ambele parti, si il tii si pe acesta 20 de zile .... si lista cu contractele poate continua... In caz de control de la ITM, ei vor vedea ca CIM se incadreaza in cele 20 de zile si nu iti vor putea da amenda... Dar, repet, pt a face acest lucru trebuie sa ai mare incredere in angajat, pt ca in caz contrar, sanctiunea este destul de mare... :D
Si nu incurajez munca la negru ... :D
Mai exista si perioada de proba de 6 luni pentru debutanti

Art. 31 (4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.

Alberto Kurtyan
whitescorpion,

Este obligatorie incheierea contractelor de munca individuale pentru posturile despre care vorbesti tu.
Toate solutiile pe care le-ai prezentat reprezinta contraventii la codul muncii si legea 130/1999 si sunt sanctionate cu amenzi foarte mari.
Nu merita sa risti, mai ales ca in unele meserii exista un mare risc de accidente de munca si atunci se pune si problema unei eventuale raspunderi penale.

Trebuie sa declari contractele in termen de 20 de zile de la incheiere. Acel termen este util pentru a putea intocmi dosarul, sa spunem, desi nu ai voie sa accepti nici un salariat la munca fara fisa de aptitudini (vizita medicala) intocmita si fara instructajul PSI si SSM. Primele 4 zile se face acest instructaj general si la locul de munca.
Abia in a 5-a zi, poate incepe munca.

Orice alt aranjament este extrem de usor de depistat de ITM (care au experienta vasta in astfel de chestiuni) si vei primi amenda.

In cele 20 de zile de la incheierea contractului si pina la depunere, nu vei primi amenda.
Dar sa nu te culci pe o ureche ca nu iti fac nimic, pentru ca vor observa data instructajelor si data fisei de aptitudini si vor lua declaratii sau vor pune intrebari salariatilor.
Astfel, vor observa imediat daca ai incheiat contracte succesive pe care nu le-ai depus la ITM.

De regula, daca intirzii citeva zile pina la 2 saptamini cu depunerea dosarului la ITM, nu vei pati nimic, in cele mai multe cazuri. Vor alege sa nu te sanctioneze.

REcomandarea mea este sa nu incerci nici o aranjament de munca la negru sau smecherii ca nu merita.
In caz ca vei fi descoperita, salariatii nu au absolut nimic de pierdut, ba dimpotriva.
Iar unii salariati au obiceiul de a -si santaja patronii in cazul unor astfel de aranjamente.
Riscurile legale sunt considerabile.

Alberto Kurtyan
mai este o mica pb. recent am aflat ca un CIM care incepe in 01.11.2008 trebuie inregistrat in maxim 5 zile in Registrul de evidenta al salariatilor si in 20 de zile depus la ITM. Asta inseamna ca figureaza in statul de plata di 01.11.2008.
In concluzie, ITM daca vrea iti da amenda pe aceste chichite ....X-(
Aceasta stire este de la ITM care m-a intristat foarte mult pt ca fluctuatia de angajati este mare si am avut angajati care au lucrat la noi numai 8 zile si nu erau in proba pt. ca erau muncitori necalificati ce aveau doar 5 zile proba.......asa ca........riscam cu faptul ca ii reinoim contractul dupa 20 zile
Cel mai bine este sa faci CIM pe perioada determinata dupa care sa il transformi in perioada nedeterminata......si aici atentie cu ce articol si aliniat di CM se intocmeste CIM.
Multa bafta!!!!

Alte discuții în legătură

Contract de munca neinregistrat la i.t.m. dandyd dandyd Buna ziua tuturor ! Am si eu o problema: sotia mea lucreaza la o firma de aprox. un an si patru luni . In momentul angajarii a semnat un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Munca la negru ContSters83715 ContSters83715 1) Cand poate pe perioada de proba sa renunte la tine si din ce motive? 2) Am obligatia sa atrag atentia angajatorului sa imi fac contract in scris inainte sa ... (vezi toată discuția)
Angajat nou. anton i anton i Am si eu o intrebare: m-am angajat de 6 zile la un hotel si nu mi s-a cerut nici un act de angajare pana acum!!!Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca sunt o ... (vezi toată discuția)