avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Pre-contract...sau?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Pre-contract...sau?

Vreau sa angajez 2 muncitori.Acestia se vor angaja cu contract de munca din ianuarie sau februarie;nu stiu exact sigur cand se vor angaja cu CIM.Ei doresc sa lucreze deja la atelier.
Nu pot face CIM cu perioada de proba de o luna si sa nu-l inregistrez la ITM?Doar sa fie semnat se poate?Si apoi daca nu se angajeaza din ianuarie sa fac altu tot asa cu inca o luna perioada de proba?

Ce act se poate intocmi pt a face legala munca lor?Un precontract..anexa...sau ce?Si daca aveti un model...
Pentru atata lucru, ca nu si-au facut analizele? Daca nu au bani, de ce nu ii imprumuti cu bani, fac ei analizele in 3 zile, faci un act cu ei din care sa reiasa ca i-ai imprumutat cu suma de... pe care o vei retine pe parcursul a ... luni, cate ... pe luna. Scrii si ce conveniti in caz de desfacere a contractului de munca si gata! Ii angajezi pe oameni.

Peruschi, ce faci cu acel contract vechi?
Legal si nu munca la negru e daca ai un contract legal, ce inseamna sa-l tii in sertar si sa-l rupi? Respecti legislatia muncii? Nu prea pare, pare ca ai facut numai o hartie sa-ti acopere munca la negru. Ca nu prin rupere se incheie un contract de munca, nu?
Consider asta munca la negru eu.
In plus, angajatul ce face cu exemplarul lui? Ii dai un exemplar? Ca daca nu, e ca angajatorul care ia actele angajatului, e un fel de munca nu numai la negru, dar aproape silnica, sclavie daca angajatorul profita de o pozitie pe care o are, de puterea sa financiara etc., lasand angajatul fara actele care i se cuvin...
Si daca vorbim despre necalificati, cata incredere sa ai, ca se pot supara din orice...
NU stiu ce sa spun, imi pare ilegala solutia...
AVLIL a scris:

Pentru atata lucru, ca nu si-au facut analizele? Daca nu au bani, de ce nu ii imprumuti cu bani, fac ei analizele in 3 zile, faci un act cu ei din care sa reiasa ca i-ai imprumutat cu suma de... pe care o vei retine pe parcursul a ... luni, cate ... pe luna. Scrii si ce conveniti in caz de desfacere a contractului de munca si gata! Ii angajezi pe oameni.

Peruschi, ce faci cu acel contract vechi?
Legal si nu munca la negru e daca ai un contract legal, ce inseamna sa-l tii in sertar si sa-l rupi? Respecti legislatia muncii? Nu prea pare, pare ca ai facut numai o hartie sa-ti acopere munca la negru. Ca nu prin rupere se incheie un contract de munca, nu?
Consider asta munca la negru eu.
In plus, angajatul ce face cu exemplarul lui? Ii dai un exemplar? Ca daca nu, e ca angajatorul care ia actele angajatului, e un fel de munca nu numai la negru, dar aproape silnica, sclavie daca angajatorul profita de o pozitie pe care o are, de puterea sa financiara etc., lasand angajatul fara actele care i se cuvin...
Si daca vorbim despre necalificati, cata incredere sa ai, ca se pot supara din orice...
NU stiu ce sa spun, imi pare ilegala solutia...

Eu nu am spus ca solutia este tocmai legala si tocmai de aceea am precizat ca, ca sa faci asa ceva trebuie sa ai mare incredere in salariati. Era o solutie oferita si crede-ma ca din punct de vedere legal te cam acopera...
Exemplar trebuie sa ii dai angajatului dupa ce se inregistreaza contractul la ITM ... deci... :D
Oricum eu din cate am inteles din ceea ce a postat ar fi faptul ca angajatii nu doresc contract de munca de acum ci nu firma, si tocmai de aceea nu vad cum ar abuza angajatorul de pozitia pe care o are... :-/

In concluzie, am zis si o mai repet: eu nu recomand asa ceva, ci doar am vrut sa subliniez ca ar fi o portita...
Da, însă esti la mâna angajatului şi nu aş recomanda niciunui client să faca un act care-l lasă descoperit în faţa "adversarului". Bine, asta ai arătat deja şi tu...
Scuze, eu am înţeles că ţi se pare o soluţie legala din ultimul rând scris de tine... Concluzie gresita, mea culpa! :">
Ai dreptate cu comunicatul exemplarului dupa inregistrare la ITM, mare tampenie mi se pare... însă te poţi oricând trezi cu o scrisoare din partea angajatului că nu i-ai comunicat exemplarul etc.
Oricum, realist răspunsul...

Cât despre faptul că oamenii ăia nu vor contract, nu ştiu ce să spun, e cam ciudat, nu au bani să-şi facă analize dar... vor a munci pe gratis! :O Pe bune?
Ca, zice doamna, ei nu au pretentii de salariu sau concediu... :whistle:
Multumesc de raspunsuri ..am inteles...

Nu era vorba de fraudare sau ceva...era vb de max o luna in care sa fac contractul....
E ok..ma voi incadra in acele 20 de zile in care voi inregistra CIM la ITM
Am citit solutii de a " fenta" statul. La angajati nu prea se gandeste nimeni, la faptul ca acestia sunt tinuti fara angajare sub pretextul ca " nu au bani" pentru acte. Nimeni nu spune ca de fapt plata analizelor este in sarcina angajatorului. Pentru incheierea CIM este necesara doar adeverinta de la medicul de familie care atesta ca este apt de munca, adeverinta pe care unii medici o dau chiar gratuit. Alte analize cerute sunt suportate de angajator. Citesc cu amuzament ca se invoca faptul ca salariatii nu vor sa se incadreze legal........... O societate serioasa nu se incurca cu munca la negru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca neinregistrat la i.t.m. dandyd dandyd Buna ziua tuturor ! Am si eu o problema: sotia mea lucreaza la o firma de aprox. un an si patru luni . In momentul angajarii a semnat un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Munca la negru ContSters83715 ContSters83715 1) Cand poate pe perioada de proba sa renunte la tine si din ce motive? 2) Am obligatia sa atrag atentia angajatorului sa imi fac contract in scris inainte sa ... (vezi toată discuția)
Angajat nou. anton i anton i Am si eu o intrebare: m-am angajat de 6 zile la un hotel si nu mi s-a cerut nici un act de angajare pana acum!!!Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca sunt o ... (vezi toată discuția)