avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestatie la executare si suspendarea executarii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestatie la executare si suspendarea executarii silite - va rog, urgent

Va rog sa-mi raspundeti la o speta.
Actiune in revendicare, reclamantii A si B, dau in judecata pe C, pentru a-i lasa in deplina proprietate si posesie terenul ocupat de parat.
Reclamanti cheama in judecata numai pe C, nu si pe sotia acestuia D.
Se pronunta o hot. def., in favoarea reclamantului,care este atacata, de catre parat, iar recursu este respins, dar hot nu este inca redactata. Eu reclamant investesc cu formula executorie sentinta de la instanta de fond in baza unui certificat de grefa de la instanta superioara. Merg la executor sa pun in executare hotararea.
Parati introduc contestatie la executare si suspendarea executarii si se apara pe motive ca sotia lui C nu a fost parte in proces si nu-i poate fi opozabila sentinta civila. Cum ma pot apara eu? executorul cand le-a trimis somatia a atasat tot ceea ce trebuia, sentinta in baza careia se face executarea.
Sotia acestuia spune ca este un bun comun, din timpul casatoriei si ca nu poate fi executat, atata timp cat ea nu a fost parte in proces
Dar cu privire la cheltuieli poate fi executat paratul, in prezent contestator, sau daca le admite contestatia, se suspenda si executarea cu privire la cheltuieli?
Cum ma pot apara, va rog sa-mi raspundeti cat mai repede posibil. Maine am termen la suspendarea executarii silite.
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 20:07, 3 Decembrie 2008
Pentru cheltuielile la care a fost C obligat prin sentinta, e bun de plata. Exista doua obligatii care se executa silit- de achitare a cheltuielilor de judecata si de eliberare a terenului ocupat.
Din pacate hotararea nu ii este opozabila sotiei, care nu a fost chemata in judecata. Ea este o persoana distincta, nu doar un accesoriu al sotului cum gresit ati considerat-o cand ati introdus actiunea in revendicare. Banuiesc ca ati avut si capat de cerere privind evacuarea paratillor - de fapt paratului. Daca sotia nu este mentionata deloc in dispozitiv, ei nu ii este opozabila nici hotararea si deci nici executarea silita nu o poate privi.
PS in situatia putin probabila cand ati indicat-o totusi si pe sotia paratului ca parte in cadrul actiunii promovate de dvs, puteti face o cerere de completare a hotarararii, deoarece din eroare poate instanta nu a mentionat-o si pe sotia paratului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere suspendare executare a sentintei pronuntata de instanta de fond cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca am formulat cerere de suspendare a executarii unei sentinte pronuntate de catre prima instanta pana la solutionarea ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatorie conelia anghel conelia anghel Sentinta pronuntata de judecatorie intr-un dosar de executare silita (pe litigii de munca) este definitiva si executorie de drept, sau numai definitiva, pentru ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare hotarare ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care la sf unui proces s-a facut recurs de catre parata care a pierdut procesul , recursul nefiind suspensiv de executare daca ... (vezi toată discuția)