Buna ziua! Am o nelamurire daca ma poate cineva ajuta.
Conform Contractului Colctiv de munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010,
Art. 66:
(1) In cazul in care salariata se afla in concediul de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani..
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
iar conform Art. 51
3) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;
In urma acestor articole am solicitat printr-o cerere firmei la care lucrez aceste drepturi banesti iar drept raspuns mi s-a spus ( neoficial) ca nu este cazul firmei noastre sa la acorde deoarece exista un Contract Colectiv de munca la nivel de unitate in care nu se specifica asa ceva. Mentionez ca nu am vazut acest contract si nu l-am semnat. Este corect sa se aplice Contractul la nivel de unitate si nu cel de la Nivel National?
Cum ar fi corect si cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc anticipat.
Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Prin urmare, se aplica prevederile contractului colectiv de munca la nivel national. In caz de refuz, depuneti o sesizare la ITM
Asa este, CCM la nivel national 2007 - 2011 contine NORMELE si cuantumurile MINIME OBLIGATORII in ce priveste relatiile de munca.
CCM la nivel national contine drepturile minime. De la aceste norme nu se poate deroga prin nici un alt document, fie el, CCM la nivel de unitate, Regulament de ordine interioara sau alte decizii ale patronului.
Nu au nici o valoare. Este ca si cum ar decreta patronul ca Romania este de miine Monarhie.
Nu se poate asa ceva, deoarece exista o lege fundamentala, Constitutia care este general obligatorie.
Asa si cu CCM la nivel national. Actul nu este optional sau facultativ, ci obligatoriu pentru toti patronii si salariatii din Romania.
Prin CCM-urile la nivel de unitate se pot stabili concedii mai mari, salarii mai mari, beneficii, libere mai mari, compensatii si drepturi mai mari, dar NICIODATA mai mici decit in CCM la nivel national.
Asa ca poti sa nici nu mai citesti CCM-ul invocat, ca nu valoreaza nimic.
Dar, tinind cont ca nici nu l-ai vazut, cred ca de fapt in el nici nu exista stipulatii in conflict cu CCM national, pentru simplu motiv ca nu ar fi fost admis la inregistrare la ITM.