avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivel national sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivel national sau Contract colectiv de munca la nivel de unitate?

Buna ziua! Am o nelamurire daca ma poate cineva ajuta.
Conform Contractului Colctiv de munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010,
Art. 66:
(1) In cazul in care salariata se afla in concediul de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani..
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
iar conform Art. 51
3) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;

In urma acestor articole am solicitat printr-o cerere firmei la care lucrez aceste drepturi banesti iar drept raspuns mi s-a spus ( neoficial) ca nu este cazul firmei noastre sa la acorde deoarece exista un Contract Colectiv de munca la nivel de unitate in care nu se specifica asa ceva. Mentionez ca nu am vazut acest contract si nu l-am semnat. Este corect sa se aplice Contractul la nivel de unitate si nu cel de la Nivel National?
Cum ar fi corect si cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters51068 , utilizator 21:02, 3 Decembrie 2008
Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Prin urmare, se aplica prevederile contractului colectiv de munca la nivel national. In caz de refuz, depuneti o sesizare la ITM
Multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru promptitudine.
Asa este, CCM la nivel national 2007 - 2011 contine NORMELE si cuantumurile MINIME OBLIGATORII in ce priveste relatiile de munca.

CCM la nivel national contine drepturile minime. De la aceste norme nu se poate deroga prin nici un alt document, fie el, CCM la nivel de unitate, Regulament de ordine interioara sau alte decizii ale patronului.

Nu au nici o valoare. Este ca si cum ar decreta patronul ca Romania este de miine Monarhie.
Nu se poate asa ceva, deoarece exista o lege fundamentala, Constitutia care este general obligatorie.

Asa si cu CCM la nivel national. Actul nu este optional sau facultativ, ci obligatoriu pentru toti patronii si salariatii din Romania.
Prin CCM-urile la nivel de unitate se pot stabili concedii mai mari, salarii mai mari, beneficii, libere mai mari, compensatii si drepturi mai mari, dar NICIODATA mai mici decit in CCM la nivel national.

Asa ca poti sa nici nu mai citesti CCM-ul invocat, ca nu valoreaza nimic.
Dar, tinind cont ca nici nu l-ai vazut, cred ca de fapt in el nici nu exista stipulatii in conflict cu CCM national, pentru simplu motiv ca nu ar fi fost admis la inregistrare la ITM.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv se respecta sau nu ? ContSters102065 ContSters102065 In data de 07.08.2009 am primit preaviz , 20 de zile lucratoare, in aceasta perioada am lucrat 4 ore pe zi, ieri (02.09.2009) am fost informata telefonic ca nu ... (vezi toată discuția)
Compensarea indemnizatiei de maternitate si plata unui salariu mediu la nastere mamamiru7111 mamamiru7111 As dori sa stiu daca drepturile salariatei insarcinate referitoare la compensarea indemnizatiei de maternitate pe minim 6 saptamani si plata unui salariu mediu ... (vezi toată discuția)
decizie initiere negociere ccm la nivel de unitate tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua! Ma adresez d-voastra cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat sau chiar cu un formular privind initierea negocierii contactului colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)