avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vanzare terne mostenit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vanzare terne mostenit

In anul 2003 tatal meu a decedat. In termenul de 6 luni am facut succesiunea eu fiind unicul mostenitor intrucat mama mea a renuntat in favoarea mea.Printre cele mostenite este si un teren pe care l-am intabulat , apoi l-am dezmembrat si acum vreau sa vand o parte , iar cumparatorul imi spune ca am nevoie de un titlu ?? de punere in folosinta , iar eu am doar titlul de proprietate primit de tatal meu cand era in viata si succesiunea. Va rog sa ma lamuriti la ce se refera acest titlu si cum pot sa-l obtin.
De asemenea , ma intereseaza si ce acte am nevoie pentru vanzarea terenului
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:53, 14 Decembrie 2008
Titlul pe teren reprezinta actul de proprietate in baza caruia tatal dvs. sau dupa caz si mama dvs., au dobandit acest imobil.
Este posibil ca despre acest act sa fie vorba.
Insa daca ati dezmembrat terenul si aveti numai un singur exemplar de pe acest titlu, veti avea nevoie in continuare de original si pentru celelalte loturi.
Faceti o copie legalizata dupa acest titlu si dati-o cumparatorului.
Banuiesc ca despre acest lucru este vorba.
Pentru incheierea contractului de vanzare cumparare aveti nevoie de un extras de carte funciara pt. autentificare, pe care-l solicita numai notarul public, de certificatul de atestare fiscala de la Primaria in raza careia este situat terenul ce urmeaza a fi vandut, de actul de dobandire, respectiv in cazul dumneavoastra certificatul de mostenitor eliberat de notarul public unde ati dezbatut succesiunea si cartile de identitate ale partilor semnatare. Titlul de proprietate nu este obligatoriu, doar daca vi-l solicita notarul public, deoarece dumneavoastra ati deschis succesiunea dupa mama si ati obtinut certificatul de mostenitor.
Cum se vinde un teren fara titlu? N-am mai auzit asa ceva... cum sa nu ceara notarul titlul, pe langa certificatul de mostenitor? :O
diana25 a scris:

Titlul de proprietate nu este obligatoriu, doar daca vi-l solicita notarul public, deoarece dumneavoastra ati deschis succesiunea dupa mama si ati obtinut certificatul de mostenitor.


:O
Daca propozitia asta venea de la un simplu utilizator ii acordam circumstante atenuante si-i explicam pe indelete ca certificatul de mostenitor nu e titlu de proprietate, dar cand ea provine de la un notar, dati-mi voie sa ma enervez X-(

Apropo:
- nu cumva intr-un certificat de mostenitor, acolo unde se povesteste despre masa succesorala scrie: terenul...cutare (tarla, parcela) dobandit in baza titlului cutare (emis de la data de ...)?
- nu cumva actul de dezmembrare (act unilateral) incepe cu : subsemnatul .... in calitate de proprietar in baza ... titlului...? (ca nu se apuca nimeni de pe drum sa dezmembreze un teren daca nu justifica in vreun fel ca il are in proprietate).
- nu cumva intr-un contract de vanzare cumparare se ... povesteste istoricul dobandirii: X a dobandit in baza certificatului de mostenitor de la Y care la randul lui a dobandit in baza .... In baza a ce? daca nu a unui titlu care sta la baza intregii ...istorii?

Am intalnit notari extrem de "tipicari" (cinste lor) dar si vreo cativa de-ti vine s-o iei la fuga. Din pricina asta exista impresia (falsa) ca avocatii ar avea ceva cu norarii, in genere. Nu e adevarat. Dar, de multe ori oamenii ajung la avocat doar din cauza unor acte aiurea facute la notar. Intr-un fel, am putea sa zicem chiar merci ca ne mai dati de munca, dar poate ca ar trebui sa ajungem la niste puncte de vedere comune pe anumite aspecte.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea ... Spicul Spicul Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea dar nu s-a facut inca partaj ? cea care vinde a dobandit terenul impreuna cu sotul care a ... (vezi toată discuția)
Contestatie act vanzare cumparare elena13 elena13 Buna ziua. Se poate contesta un act de vanzare -cumparare a unui teren? Tatal meu a vandut fratelui meu un teren intravilan chiar inainte de a deceda. La ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa devin proprietar ? Stelian Brotea Stelian Brotea Buna ziua, Dupa decesul tatalui eu si sora mea am renuntat in favoarea mamei, pentru a face succesiunea. Avem un teren intravilan de 1900 mp + casa, din care ... (vezi toată discuția)