avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot ataca hotararea prin care instanta constata ca a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot ataca hotararea prin care instanta constata ca a intervenit perimarea?

Buna ziua
Dupa ce s-a perimat un proces pentru suspendarea permisului, mai pot face recurs sau orice altceva?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:49, 20 Aprilie 2012
Potrivit art. 248 din Codul de procedura civila,
orice cerere de chemare in judecata, contestatie, apel, recurs, revizuire si orice alta cerere de reformare sau de revocare se perima de drept chiar impotriva incapabililor, daca a ramas in nelucrare din vina partii timp de un an.

Partea nu se socoteste in vina, cand actul de procedura urma sa fie indeplinit din oficiu. Termenul perimarii nu curge cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns inca la instanta competenta sa o judece sau nu se poate fixa termen de judecata. In materie comerciala termenul de perimare este de sase luni.
Art 250 alin. 1 C.pr.civ. statueaza:
cursul perimarii este suspendat, cat timp doinuieste suspendarea judecarii, pronuntata de instanta in cazurile prevazute de art. 244, precum si in alte cazuri stabilite de lege, daca suspendarea nu este cauzata de lipsa de staruinta a partilor in judecata.

Potrivit art. 252 C.pr.civ.,
perimarea se constata din oficiu sau la cererea partii interesate.
Presedintele instantei va cita de urgenta partile si va dispune ca grefa sa intocmeasca o dare de seama asupra actelor de procedura in legatura cu perimarea.
Potrivit art. 253 C.pr.civ.,
daca instanta constata ca perimarea nu a operat, pronunta o incheiere, care poate fi atacata o data cu fondul procesului. Hotararea care constata perimarea este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.249 cpc Dahrma Dahrma Daca isi face cineva timp sa-mi explice ce vrea sa spuna art 249 alin.2 CPC despre perimare.Ce inseamna perimare? Multumesc (vezi toată discuția)
Dosar suspendat, urmeaza perimarea Bogdan_55 Bogdan_55 Buna ziua cine ma poate ajuta va rog am si eu un dosar pe rol care a fost suspendat timp de 1 an pana in 08.05.2008 din cate am inteles eu acum intreband in ... (vezi toată discuția)
Suspendare proces de divort! corinuta corinuta Care sunt conditiile? Cum se procedeaza si cat dureza termenul maxim de suspendare? (vezi toată discuția)