avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie proprietari- Calea de atac împotriva unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie proprietari- Calea de atac împotriva unei hotãrîri judecãtoreºti irevocabilã

Bună-seara,
solicit, vă rog, o consultanţă referitor la calea de atac a unei hotăriri judecătoreşti "irevocabilă".
Apartamentul meu este situat la ultimul nivel. În anul 2006 au apărut primele infiltraţii de pe terasa blocului, pe plafon şi apoi, pe un perete. Am adresat Asociaţiei de proprietari o cerere (înregistrată) pentru a se aduna fonduri necesare reparaţiei terasei. Cu toate că întrebam mereu care este stadiul stîngerii de fonduri, nu s-a adunat nici un ban !!!
În 2008 infitraţiile au ajuns pînă la instalaţia electrică. Am intrat în alertă şi am formulat altă cerere, cu acelaşi conţinut,invocînd-o şi pe cea din 2006, despre care mi s-a spus că..".s-a pierdut"şi despre care, noul preşedinte al Asociaţiei, mi-a spus că nu o poate lua în considerare, avînd în vedere că în 2006 nu deţinea această funcţie(?!)... M-a încurajat, în schimb, să efectuez reparaţiile pe cont propriu, dumnealui deranjîndu-se doar să constate întinderea infiltraţiilor. Revoltată, m-am gîndit să acţionez în judecată Asociaţia, dar acest lucru însemna cel puţin cîteva luni pînă să fie pus dosarul pe rol, plus timpul necesar judecăţii. Presată de timp şi, mai ales de necesitate,deoarece riscam ca la prima ploaie să ia foc instalaţia electrică, în luna august 2008 am efectuat pe cont propriu repararea hidroizolaţiei, la un preţ, evident, mai avantajos decît printr-o firmă. Bineînţeles, am păstrat bonurile fiscale pentru materialele folosite şi o chitanţă de mînă semnată de muncitorul care a efectuat lucrarea,cu semnătura unui martor care a asistat la înmînarea banilor.
Deoarece sunt plecată destul de des din localitate, am depus toate chitanţele doveditoare efectuării lucrării la sediul asociaţiei de proprietari, rămînînd ca administratora să colecteze cotele- părţi de la co-proprietari, care, într-o lună, s-au achitat toţi, mai puţin unul, care este "Ghiţă-contra"de serviciu permanent. Acesta a declarat că lucrarea este "ilegală"şi că nu plăteşte nici un ban.
În august 2010 l-am chemat în judecată, dar dosarul s-a pus pe rol abia în iunie 2011!!! După mai multe amînări (pentru îndeplinirea procedurii de citare, pentru legala constituire a completului de judecată, pentru a se comunica înscrisurile depuse la dosar, pentru a se depune alte înscrisuri la dosar de către pîrît...), instanţa a respins cererea, ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Irevocabilă.
Ce cale de atac este posibilă în acest caz, vă rog?
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
mirandolina53, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:42, 22 Aprilie 2012
Impotriva unei hotarari irevocabile nu mai exista alta cale de atac.
Impotriva uneri hotarari definitiva si irevocabila ,nu exista cale de tac deoarece opereaza autoritatea de lucru judecat
Este temeinica si legala motivarea instantei,deoarece proprietarul impotriva caruia ati inteles sa formulati actiune ,nu a fost parte in raportul de executie reparatie terasa,realizat de dvs prin initiativa privata fara implicarea si asumarea responsabilitatii asociatiei de proprietari
Multe mulţumiri !

Totuşi...Din cîte cunosc, odată cu achiziţionarea apartamentului dintr-un imobil, respectivul proprietar are, prin cota-parte indiviză, OBLIGAŢII cu privire la : întreţinerea terasei, subsolului şi instalaţiilor aferente din scara unde domiciliază. Nu mi se pare corectă hotărîrea instanţei de judecată de a-l exonerat de obligaţii pe d-l "Ghiţă-contra" !!!
Pe de altă parte, cunosc faptul că, dacă în asociaţia de proprietari nu există chiriaşi pentru care Primăria plăteşte contravaloarea unor lucrări, NU EXISTÃ OBLIGATIVITATEA LICITAŢIEI pentru execuţia unor lucrări de întreţinere a condominoului, cum prevede Legea nr. 230/2007. Licitaţia este valabilă cînd se fac plăţi din fondul de stat, aceste lucrări intrînd sub incidenţa Legii achiziţiilor publice.
Este tîrziu să-i acţionez în judecată pe preşedintele şi administratorul Asociaţiei de proprietari pentru "neglijenţă în serviciu"?
Impotriva unei hotararii irevocabile se poate exercita una din cale de atac extraordinare - contestatia in anulare si/sau revizuirea.
Acestea se exercita in conditiile expres prevazute de codul de procedura civila, art.317 - 328.
@mirandolina5
Nu ati facut precizari din care sa reiasa ca instanta de judecata a dispusa hotarare prin care "Gica contra" este exonerat de responsabilitatea participarii la reparatia partilor comune
Instanta de judecata din documentele depuse a constatat ca "Gica contra"nu este parte semnatara in contract
Referitor la obligativitatea selectiei de ofere art 37 din L nr 230/2007 precizeaza
Pentru lucrraile privind proprietatea comuna,administartorul ,tinanad seama de pret,durata de executie si calitate,supune spre analiza ,selectie de oferete si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele,in vederea executarii lucrarilor ,conform legislatiei in vigoare

Din situatia expusa nu aveti sanse de reusita in eventuala actionare in instanta a presedintelui pentru ca greu veti reusi sa probati elemente sau indicii temeinice constitutive ale unei infractiuni
Eventuala actiune impotriva administratorului de imobil,ar avea hotarare identica cu cea pronuntata in cazul "Gica contra"deoarece administratorul de imobil este simplu angajat al asociatiei de proprietari ,care nu are raporturi de subordonare fata de proprietari si nu este parte in contractul privat incheiat de dvs pentru reparatie terasa
Nu omiteti aspectul esential ca reparatia la terasa a fost realizata partial pe zona strict aferenta apartamentului dvs,situatie care conduce ca lucrarea sa nu beneficieze de garantie

Alte discuții în legătură

Dat in judecata de vecinul de la iii ciucuadrian ciucuadrian Buna seara. Va retin cu problema mea: stau la etajul 4 si am fost actionat in judecata de vecinul de la III, deoarece se infiltreaza apa de pe terasa ... (vezi toată discuția)
Trimitere in judecata a comitetului executiv si administrator sau asociatie de proprietari tear_728 tear_728 In apartamentul meu situat la ultima scara si la ultimul etaj al blocului mi-a plouat prin tavan in 2013. Atunci am constatat ca parapetul (aticul) era ... (vezi toată discuția)
Am plătit hidroizolația la apartament, dar nimeni (asociația de proprietari sau vecinii) nu vrea să contribuie la plată. sunt hotărâtă să îi dau în judecată, am vreo șansă de câștig? Vika123 Vika123 Buna!! Am facut hidroizolatie la apartament, vecini, presedintele nu vor sa contribuie cu plata.....actele sunt facute pe numele Asociatiei ( asa a zis ... (vezi toată discuția)