avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie proprietari- Calea de atac împotriva unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie proprietari- Calea de atac împotriva unei hotãrîri judecãtoreºti irevocabilã

Bună-seara,
solicit, vă rog, o consultanţă referitor la calea de atac a unei hotăriri judecătoreşti "irevocabilă".
Apartamentul meu este situat la ultimul nivel. În anul 2006 au apărut primele infiltraţii de pe terasa blocului, pe plafon şi apoi, pe un perete. Am adresat Asociaţiei de proprietari o cerere (înregistrată) pentru a se aduna fonduri necesare reparaţiei terasei. Cu toate că întrebam mereu care este stadiul stîngerii de fonduri, nu s-a adunat nici un ban !!!
În 2008 infitraţiile au ajuns pînă la instalaţia electrică. Am intrat în alertă şi am formulat altă cerere, cu acelaşi conţinut,invocînd-o şi pe cea din 2006, despre care mi s-a spus că..".s-a pierdut"şi despre care, noul preşedinte al Asociaţiei, mi-a spus că nu o poate lua în considerare, avînd în vedere că în 2006 nu deţinea această funcţie(?!)... M-a încurajat, în schimb, să efectuez reparaţiile pe cont propriu, dumnealui deranjîndu-se doar să constate întinderea infiltraţiilor. Revoltată, m-am gîndit să acţionez în judecată Asociaţia, dar acest lucru însemna cel puţin cîteva luni pînă să fie pus dosarul pe rol, plus timpul necesar judecăţii. Presată de timp şi, mai ales de necesitate,deoarece riscam ca la prima ploaie să ia foc instalaţia electrică, în luna august 2008 am efectuat pe cont propriu repararea hidroizolaţiei, la un preţ, evident, mai avantajos decît printr-o firmă. Bineînţeles, am păstrat bonurile fiscale pentru materialele folosite şi o chitanţă de mînă semnată de muncitorul care a efectuat lucrarea,cu semnătura unui martor care a asistat la înmînarea banilor.
Deoarece sunt plecată destul de des din localitate, am depus toate chitanţele doveditoare efectuării lucrării la sediul asociaţiei de proprietari, rămînînd ca administratora să colecteze cotele- părţi de la co-proprietari, care, într-o lună, s-au achitat toţi, mai puţin unul, care este "Ghiţă-contra"de serviciu permanent. Acesta a declarat că lucrarea este "ilegală"şi că nu plăteşte nici un ban.
În august 2010 l-am chemat în judecată, dar dosarul s-a pus pe rol abia în iunie 2011!!! După mai multe amînări (pentru îndeplinirea procedurii de citare, pentru legala constituire a completului de judecată, pentru a se comunica înscrisurile depuse la dosar, pentru a se depune alte înscrisuri la dosar de către pîrît...), instanţa a respins cererea, ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Irevocabilă.
Ce cale de atac este posibilă în acest caz, vă rog?
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
mirandolina53, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:42, 22 Aprilie 2012
Contestatie in anulare este bine sa formulati Revizuire doar daca aveti inscrisuri noi care sa ateste faptele
Sigur sunt OF TOPIC deoarece nu raspund direct la intrebarea dvs., insa consider ca vinovata 100% in aceasta poveste este as. prop.care nu a gestionat cum trebuie aceasta situatie.
In momentul in care dvs. ati introdus a doua notificare, presedintele trebuia sa constituie o comisie care sa constate daca cele aratate de dvs. sunt reale sau nu si sa se intocmeasca un proces-verbal de constatatre. In conditiile in care aspectele aratate de dvs. au fost reale, presedintele trebuia sa de-a dispozitie administratorului sa caute mai multe oferte, sa se faca o selectie de oferte in com. executiv si sa se introduca pe urmatoarea lista de plata suma necesara efectuarii hidroizolatiei (Fond rep. terasa) care va fi repartizata proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a apartamentelor, inclusiv lui Gica-contra, care in aceasta situatie nu ar mai fi avut ca sa obiecteze.
In fine, ati facut altfel, din motivele aratate... Parerea mea este ca cu aceste procese o sa cheltuiti o suma mai mare decat suma pe care sperati sa o recuperati de la proprietarul Gica, asa ca depinde de dvs. ce solutie o sa adoptati mai departe. Daca conducerea as. prop. se simte cu musca pe caciula, la o urmatoare creare a unui fond de reparatii, dvs. sa fiti scutita de acea contributie, adica sa va faca o compensare - adica este bine sa discutati si aceasta varianta...
@mirandolina53
Dar cum s-au strans banii de la ceilalti proprietari? Pe liste, din usa-n usa?
Dv. ati chemat in instanta o persoana care nu are nimic de-a face cu dv. sau cu reparatia dv.
Dv. ca persoana fizica nu puteti avea un proces cu alta persoana decat daca acea persoana si-ar fi luat un angajament fata de dv. si nu l-ar fi indeplinit, spus asa, la modul general.

In aceasta situatie relatia corecta este dv.--> asociatia de proprietari --> Gica-contra.
Deci dv. puteati sa actionati in judecata numai asociatia de proprietari ca, eventual, nu va inapoiaza toti banii necesari de la reparatie.
Asociatia, la randul ei, isi insusea costurile reparatiei si le repartiza pe liste, astfel avand o baza legala pentru a-i cere lui Gica-contra cota lui de contributie, iar Gica-contra s-ar fi razboit cu asociatia si viceversa, dv. iesind din aceasta poveste.

Si @Adam Grecu v-a sfatuit logic, cheltuielile cu un proces in care in mod normal nu aveti cum castiga din considerentele pe care vi le-am spus mai sus, nu ca n-ati avea dreptate in fond, aceste cheltuieli ar putea fi mai mari, iar supararile si nervii v-ar afecta si mai tare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dat in judecata de vecinul de la iii ciucuadrian ciucuadrian Buna seara. Va retin cu problema mea: stau la etajul 4 si am fost actionat in judecata de vecinul de la III, deoarece se infiltreaza apa de pe terasa ... (vezi toată discuția)
Trimitere in judecata a comitetului executiv si administrator sau asociatie de proprietari tear_728 tear_728 In apartamentul meu situat la ultima scara si la ultimul etaj al blocului mi-a plouat prin tavan in 2013. Atunci am constatat ca parapetul (aticul) era ... (vezi toată discuția)
Am plătit hidroizolația la apartament, dar nimeni (asociația de proprietari sau vecinii) nu vrea să contribuie la plată. sunt hotărâtă să îi dau în judecată, am vreo șansă de câștig? Vika123 Vika123 Buna!! Am facut hidroizolatie la apartament, vecini, presedintele nu vor sa contribuie cu plata.....actele sunt facute pe numele Asociatiei ( asa a zis ... (vezi toată discuția)