avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata cheltuieli judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata cheltuieli judecata

Hristos a Inviat!
In urma cu 2 ani am reusit sa achizionez un apartament dar nu stiam ca fostul administrator a "fugit cu banii". La inceput am platit cheltuielile cu intretinerea fara sa fiu prea atent la ceea ce platesc, dar acum lista de plata a intretinerii pare din ce in ce mai suspecta.
Pe ultima lista de plata afiasta apar si cheltuieli de judecata in valoare de 20 roni de apartament, in conditiile in care procesul cu fostul administrator este pe rol.
Acum am mai multe intrebari:
- se platesc cheltuieli de judecata fara o decizie in instanta? Astea parca le platea cel ce pierde procesul, de ce le platim in conditiile in care procesul este pe rol? Ori poate trebuia sa scrie onorariu avocat in loc de cheltuieli judecata :">
- daca eu nu eram proprietar in acea asociatie pe vremea cu beleaua, iar la data achizionarii imobilului fostul proprietar nu avea datorii (administratorul a eliberat o adeverinta ce prevede acest lucru) pot sa nu platesc aceste datorii?
- si daca totusi la punctul de mai sus raspunsul este ca trebuie sa platesc, in conditiile in care ma retrag din asociatie tot mai trebuie sa platesc acele cheltuieli?
Nu stiu sa fi existat cazuri in care administratorii ce au facutastfel de fapte au si platit pentru ele. Sunt destul de destepti sa nu mai lase nimic pe numele lor si astfel statul nu are ce sa le ia... eventual 3 ani cu suspendare (daca e la prima abatere) iar in conditiile astea el ramane cu miliardul iar noi cu ... lista de plata.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:49, 22 Aprilie 2012
1-Orice suma impusa la plata pe lista de intretinere trebuie sa detina un temeni legal de impunere
Aveti dreptul sa va informati si sa aveti acces la documentele asociatiei de proprietari ,in temeiul disp art 10 din L nr 230/2007
Daca aveti suspiciuni privitor la temenicia si legalitatea impunerii sumei,aveti dreptul,in temeiul disp art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007 sa contestati la presedintele de asociatie lista de intretinere ,in termen de 10- zile de la afisare.
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
2-In situatia in care impunerea se realizeaza in perioada de cand dvs sunteti proprietar,daca se dovedeste ca suma este legal impusa,aveti obligatia sa o achitati
3- Ce intelegeti ca va retrageti din asociatie? Va mutati sau faceti cerere ca va retrageti?
Daca intelegeti sa solicitati prin cerere,ca renuntati la calitatea de membru al asociatiei de proprietari,trebuie sa aflati ca obligatiile ce va revin fata si in raport de asociatia de proprietari sunt identice cu cele de care beneficiati cand detineti calitatea de membru proprietar
Sunt numeroase situatii in care administratorii de imobil,daca s-a dovedit ca au incalcat legea si au cauzat prejudicii,au raspuns in fata legii pentru faptele savarsite
Orice suma care este trecuta pe lista de de plata trebuie sa fie justificata, nu pot fi trecute sume fictive.Daca aveti nelamuriri,faceti o cerere catre Presedintele Asociatiei de Proprietari si cereti sa va arate actele care stau la baza calculului,este dreptul Dumneavoastra conform Legii 230/2007.
- daca eu nu eram proprietar in acea asociatie pe vremea cu beleaua, iar la data achizionarii imobilului fostul proprietar nu avea datorii (administratorul a eliberat o adeverinta ce prevede acest lucru) pot sa nu platesc aceste datorii?

Apartamentul pe care l-ati cumparat nu avea datorii si de aceea a eliberat adeverinta,daca ulterior au aparut problemele trebuie sa participati in calitate de proprietar si cred ca este si in avantajul Dumneavoastra sa recuperati paguba pe care a facut-o fostul Administrator.
Daca va retrageti din Asociatie,ca proprietar aveti aceleasi obligatii,nu puteti sa nu va achitati datoriile pentru ca nu sunteti in asociatie.
Dar o mare parte din vina pentru "fuga cu banii" o au si cei din Comisia de cenzori si Presedintele Asociatiei care nu au verificat,pentru ca spuneti ca este vorba de un miliard,care nu se fura dupa o luna de incasari.
slyman a scris:

Acum am mai multe intrebari:

Incerc sa dau cateva raspunsuri la intrebarile dv:

1. Pentru ca asociatia sa actioneze in instanta, poate a aplelat la un avocat. Acesta trebuie platit si plata se face la inceput si nu dupa ce instanta da o decizie. Cel ce pierde procesul va plati sau nu va plati catre asociatie atat datoria cat si cheltuielile de judecata conform deciziei instantei. Pana atunci asociatia suporta cheltuielile de judecata. In expresia "cheltuieli de judecata" poate fi inclus onorariul avocatului, onorariul expertului judiciar, alte cheltuieli legate de acest proces. Asa ca este corect sa se scrie pe lista de plata "cheltuieli de judecata".
2. Cand ati cumparat apartamentul, era administrator cel care a fugit cu banii?
Daca era alt administrator, acesta nu v-a informat de situatia respectiva? Vecinii, presedintele, membrii comitetului nu v-au spus nimic?
3. Retragerea din asociatie nu este posibila faptic. Ce ar fi ca un proprietar sa acumuleze datorii catre asociatie cativa ani si-apoi sa se retraga din asociatie ca sa scape de plata?
Sigur ca nu este situatia dv. dar am pus aceasta intrebare retorica numai ca rationament.

Cel care a fugit cu banii poate fi obligat sa plateasca, poate fi condamnat...
Cumparatorul unui apartament trebuie sa se intereseze bine despre situatia apartamentului si intra in posesia lui cu bune si rele, cu activul si pasivul acestuia. Important si linistitor este ca noul proprietar sa cunoasca acestea si sa le asume in mod constient ori sa nu incheie tranzactia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli judecata intretinere alex-xela alex-xela Buna ziua, Tocmai am observat ca pe lista de intretinere a lunii februarie apare in dreptul meu suma de 450 lei reprezentand cheltuieli de judecata pentru o ... (vezi toată discuția)
Fostul proprietar nu isi plateste datoriile la intretinere oanairina1977 oanairina1977 Buna ziua, Ma aflu in situatia de a fi achizitionat un apartament in luna octombrie 2007. La semnarea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului, ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca nerespectata de asociatia de proprietari, abuz in serviciu Cerulli1956 Cerulli1956 In 2012 am fost data in judecata pentru plata intretinerii din perioada dec 2010-aug. 2014. Pentru plata sumei de 1837.21 lei chelt. De intretinere si 369,72 ... (vezi toată discuția)