avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comuna la cerere e obligatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comuna la cerere e obligatorie?

Buna ziua,ma confrunt cu o "problema".As vrea sa stiu daca custodia comuna este obligatorie la cerere?Am doi copii din doua relatii diferite.Cel mic are 1,4 ani si as vrea sa stiu daca merg in instanta il pot obliga pe tata sa stea si el o periada cu copilul pentru ca imi este foarte greu(tinand cont ca tatal copilului nu ne plateste pensia de intretinere),in ce masura as putea apela la lege ca sa existe un echilibru in ce priveste cresterea minorului?Si as mai avea o problema ,primul copil are 7 ani si tatal lui este un "pierde-vara"..desi instanta dupa divort a hotarat sa platesca pensia de intretinere ,el nu s-a conformat,am fost la politie si l-am acuzat de abandon de familie,insa inceperea urmaririi penale a incetat pentru ca el nu are nici un venit legal,as vrea sa il decad din drepturile parintesti si sa trec copilul pe numele meu de fata pentru ca ma afecteaza foarte mult ca in acte imi apare ca el primeste pensie si in realitate nu(la subventia pentru caldura)..La copilul cel mare mai exista si varianta executarii silite pe parte civila insa...platesc o cota parte si nu exista nici o certitudine ca imi recuperez banii...va rog daca imi puteti spune ce as putea face in situatia de fatza la cele 2 "probleme" ale mele!!
Va multumesc anticipat
Cu respect ,
Suzana C.
Custodia comuna este regula , conform noii legislatii civile in materie.Spre desosebire de reglementarea anterioara, cand copiii erau incredintati doar unuia dintre parinti, acum se acorda custodia ambilor parinti divortati.
Drepturile parintesti ar trebui sa se exercite de buna voie, nimeni nu poate fi obligat sa-si exercite drepturile.In privinta indatoririlor , aici nu exista optiuni, ele trebuie executate.
Acum , daca incredintarea minorilor catre dvs. nu s-a realizat ca urmare a desfacerii casatoriei, fiind vorba despre copii din afara casatoriei, tatal/tatii nu ar putea fi obligati sa locuiasca cu copiii .Daca insa acestia ar solicita acest lucru, s-ar putea obtine custodia comuna , iar autoritatea parinteasca sa se exercite in comun, adica de ambii parinti.
Intrucat dvs. , mama, sunteti cea care doriti acest lucru si nu exista optiunea tatalui , nu vad sanse pentru reusita unei astfel de actiuni.
Macar poate reusiti sa obtineti pensia de intretinere , si tot ar fi ceva...
Decaderea din drepturile parintesti ar fi posibila doar daca s-ar dovedi ca parintele se face vinovat de niste fapte grave si care au pus in pericol sanatatea, viata, dezvoltarea copilului.Altfel, faptul ca nu se intereseaza de copil, nu poate avea ca rezultat decaderea din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna elenna9 elenna9 Buna ziua! In ce conditii, un tata isi poate recupera drepturile parintesti, si de a reveni la custodie comuna,tinand cont de faptul ca tatal nu sa interesat ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara crina2009 crina2009 buna seara Am si eu o mica intrebare .daca eu si sotul vrem sa divortam si el nu vrea sa pastreze copilul deoarece zice ca e mai bine sa ramana cu ... (vezi toată discuția)
Copiii dupa divort raicika raicika scoaterea din drepturi a unuia din parinti.... .cum as putea sa obtin scoaterea din drepturi a tatalui si schimbarea numelui copilului. (vezi toată discuția)