avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Un contract de concesiune poate fi cesionat?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Un contract de concesiune poate fi cesionat?

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarele intrebari:
- un lac poate face obiectul unei vanzari-cumparari?
- contractul de concesiune pentru un lac poate fi cesionat pe numele altei persoane fizice sau exista alte alternative legale in acest sens?

Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: juristu X , utilizator 16:28, 24 Aprilie 2014
Da, poate fi obiectul unui act de vanzare - cumparare.
Nu se poate cesiona, a se vedea in acest sens dispozitia expresa a art. 872 alin. 1 Cod civil
(1) Concesionarul poate efectua orice acte materiale sau juridice necesare pentru a asigura exploatarea bunului. Cu toate acestea, sub sancţiunea nulităţii absolute, concesionarul nu poate înstrăina şi nici greva bunul dat în concesiune sau, după caz, bunurile destinate ori rezultate din realizarea concesiunii şi care trebuie, potrivit legii sau actului constitutiv, să fie predate concedentului la încetarea, din orice motive, a concesiunii.


Buna dimineata!

Va multumesc pentru raspuns.
Consultand anexa 1 a legii 213/1998 am ajuns la concluzia ca toate lacurile fac parte din domeniul public al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, desi in art. 136 din Constitutie, numai apele cu potential energetic valorificabil fac parte din proprietatea publica. Ca atare, in opinia mea, consider ca lacurile nu pot fi vandute, desi sunt foarte multe persoane fizice proprietare?!
In opinia dumneavoastra, care ar fi actele juridice pentru buna exploatare a bunului (Cod civil, art. 872); ma intereseaza acesta prin prisma imposibiltatii de instrainare. Alternativa ar putea fi contractul de administrare, de mandat etc.?

Multumiri anticipate!
Va doresc o zi placuta!
Lacul poate fi trecut in domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ - teritoriale si astfel poate fi vandut. Facand abstractie de legislatie, se cunosc foarte multe cazuri in tara noastra in care anumite persoane fizice sunt proprietari de lacuri.
Posibilitatea ar fi un contract de concesiune.
Buna seara!

Va multumesc si pentru cel de-al doilea raspuns. Cand faceam referire la art. 872 din Codul civil, ma gandeam ca sunt anunturi de publicitate prin care concesionarii "vand" lacuri si ma gandeam ce contract poti incheia ca si "cumparator" cu concesionarul pentru a exploata legal un astfel de lac.

Cu deosebit respect,
Va precizez ca un concesionar nu va putea vinde bunul pe care il are in concesiune deoarece nu este proprietarul bunului, concesionarul are un drept de folosinta asupra bunului, nu poate dispune asupra lui.

Alte discuții în legătură

Este interzisa deplasarea si stationarea langa un lac concesionat cristi1971 cristi1971 buna ziua ma deplasam pe malul unui lac concesionat am fost injurat de proprietarul lacului spunand ca e proprietate privata si sa parasesc lacul mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Cesiunea unui contract de concesionare fagarasansimona fagarasansimona Sunt titulara unui contract de concesiune teren incheiat cu o primarie de comuna. Pot ceda obiectul contractului de concesiune , fiicei mele ?Daca da , cum ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren prin cedare contract de cesiune paladealex77@yahoo.com paladealex77@yahoo.com As vrea sa stiu cum pot intra in posesia unui teren (cum sa il intabulez pe numele meu), pe care cel ce detine drepturile asupra lui l-a dobandit printr-un ... (vezi toată discuția)