Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarele intrebari:
- un lac poate face obiectul unei vanzari-cumparari?
- contractul de concesiune pentru un lac poate fi cesionat pe numele altei persoane fizice sau exista alte alternative legale in acest sens?
Da, poate fi obiectul unui act de vanzare - cumparare.
Nu se poate cesiona, a se vedea in acest sens dispozitia expresa a art. 872 alin. 1 Cod civil (1) Concesionarul poate efectua orice acte materiale sau juridice necesare pentru a asigura exploatarea bunului. Cu toate acestea, sub sancţiunea nulităţii absolute, concesionarul nu poate înstrăina şi nici greva bunul dat în concesiune sau, după caz, bunurile destinate ori rezultate din realizarea concesiunii şi care trebuie, potrivit legii sau actului constitutiv, să fie predate concedentului la încetarea, din orice motive, a concesiunii.
Va multumesc pentru raspuns.
Consultand anexa 1 a legii 213/1998 am ajuns la concluzia ca toate lacurile fac parte din domeniul public al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, desi in art. 136 din Constitutie, numai apele cu potential energetic valorificabil fac parte din proprietatea publica. Ca atare, in opinia mea, consider ca lacurile nu pot fi vandute, desi sunt foarte multe persoane fizice proprietare?!
In opinia dumneavoastra, care ar fi actele juridice pentru buna exploatare a bunului (Cod civil, art. 872); ma intereseaza acesta prin prisma imposibiltatii de instrainare. Alternativa ar putea fi contractul de administrare, de mandat etc.?
Lacul poate fi trecut in domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ - teritoriale si astfel poate fi vandut. Facand abstractie de legislatie, se cunosc foarte multe cazuri in tara noastra in care anumite persoane fizice sunt proprietari de lacuri.
Posibilitatea ar fi un contract de concesiune.
Va multumesc si pentru cel de-al doilea raspuns. Cand faceam referire la art. 872 din Codul civil, ma gandeam ca sunt anunturi de publicitate prin care concesionarii "vand" lacuri si ma gandeam ce contract poti incheia ca si "cumparator" cu concesionarul pentru a exploata legal un astfel de lac.
Va precizez ca un concesionar nu va putea vinde bunul pe care il are in concesiune deoarece nu este proprietarul bunului, concesionarul are un drept de folosinta asupra bunului, nu poate dispune asupra lui.