Buna ziua. Sunt angajata la o firma din data de 04.02.2011,acum sunt insarcinata in 28 de saptamani iar din luna februarie sunt acasa fara salariu. Seful meu mi-a spus ca nu-mi va incheia contractul de munca pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului insa astazi in momentul cand am sunat sa anunt ca de luna viitoare o sa intru in concediu prenatal mi s-a spus ca sunt in concediu fara plata. Intrebarile mele sunt : mai pot intra in concediu prenatal si mai pot primi indemnizatia de crestere a copilului? Va multumesc.
In acest caz trebuia sa acceptati concedierea cu art.65 (1) si aveati posibilitatea sa va inscrieti la somaj, din care intrati in prenatal (se suspenda somajul) si apoi in CCC.
Buna ziua. Daca accept concedierea cu art.65(1) si intru in somaj lunile in care am fost in concediu fara plata nu-mi afecteaza primirea indemnizatiei de crestere a copilului? Multumesc.
Este tarziu pentru a beneficia de CCC, nu trebuia sa intrati in concediu fara plata. Va afecteaza, aveti luni intregi fara venituri din salarii. Pentru CCC nu veti avea 12 luni in care ati realizat venituri impozabile. Puteti beneficia de somaj de la data concedierii daca depuneti cererea in 1 zile. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate, perioada in care somajul se suspenda.
1. Pentru a beneficia de somaj trebuie ca:
- raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile dvs
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii pentru somaj
2. Potrivit Legii nr.76/2002 , art.5 pct.V , prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj ..
Asadar , textul de lege nu prevede obligativitatea platii contributiiei pentru perioada respectiva ca aceasta sa fie luata in considerare ca stagiu de cotizare la somaj, ci ca aceasta trebuie sa fie datorata.
Contributia , prevede legea, trebuie sa fie datorata ... sintagma ”datorat” este diferita de sintagma ”platit sau achitat”.
Prenatal
laura2014
buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Ccc in timpul studiilor
vanne
De doi ani sunt in concediu fara salar pentru studii. Momentan as vrea sa raman insarcinata dar mi/e frica de o sarcina cu probleme. Daca in luna septembrie ma ... (vezi toată discuția)