avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partajarea mostenirii imposibila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partajarea mostenirii imposibila?

Fratele refuza participarea la partajarea succesorala - deoarece nu doreste aceasta partajare. El are casa si teren in aceeasi localitate cu parintii defuncti, tot el fiind cel care s-a ocupat de administrarea terenului inainte de decesul acestora (fost viceprimar).

In speta, suntem 3 frati din care 1 sora decedata (copiii surorii accepta dialogul, dar nici ei nu raspund la convocarile concrete in fata juristului facute de mine, ceeace duce continuu la amanarea deschiderii succesiunii.

Inteleg ca, numai urmare intelegerii noastre in fata Consilierului Primariei comunei (punerii in acord asupra bunurilor - casa si teren) se va putea proceda de catre primarie la eliberarea certificatului de mostenitor.

Ultimul parinte a decedat in octombrie 2010 si de atunci incerc negocieri fara rezultatul scontat - aducerea fratelui si a nepotilor in fata functionarului/ notarului si incheierea actului.

Intrebare:
Cum ar trebui sa procedez nai departe? Daca doar eu depun o cerere de deschidere a succesiunii, e posibil sa fie luata in considerare?
Eu nu posed decat Actul de deces al mamei, cel al tatalui si actele de proprietate se afla la fratele meu.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: olarasu ileana , utilizator 22:51, 2 Mai 2012
Deschiderea succesiunii este un termen juridic care nu are semnificatia pe care o considerati dumneavoastra. Deschiderea succesiunii s-a realizat la data decesului. Dezbaterea succesiunii si partajul succesoral sunt termenii juridici pentru actiunile pe care va trebui sa le faceti. Primaria nu emite certificat de mostenitor. Consilierul primariei nu are nicio atributie in punerea de acord a partilor. In cazul in care unul din mostenitori nu doreste dezbaterea si partajarea succesiunii aveti la dispozitie posibilitatea actionarii in instanta facand o cerere prin care solicitati dezbaterea succesiunii, stabilirea masei succesorale, partajul succesoral sau mult mai avantajos este sa apelati la procedura medierii care este mult mai rapida, fara stresul din sedintele de judecata publice si cu cele mai reduse costuri.
Copii de pe actele de proprietate puteti obtine si de la primarie. Emiterea unui certificat de mostenitor se face de catre notarul in raza caruia au decedat defunctii. Cu toate actele de stare civila in xerocopie precum si cu cele de proprietate, certificat mostenitor daca aveti,anexa24 ce se elibereaza de la primarie, mergeti la un avocat sa dezbateti sucesiunea in instanta daca rudele dumneavoastra nu vor sa mearga la notar sau mediator.
Va multumesc pentru precizari - termenii juridici dar mai ales subiectul privind procedura partajului succesoral via primarie l-am primit chiar de la acel consilier al primariei la care fac referire :(

Raspunsul Dvs m-a clarificat acum si ma va ajuta, sper, in demersul meu.
mary-anna a scris:

Copii de pe actele de proprietate puteti obtine si de la primarie. Emiterea unui certificat de mostenitor se face de catre notarul in raza caruia au decedat defunctii. Cu toate actele de stare civila in xerocopie precum si cu cele de proprietate, certificat mostenitor daca aveti,anexa24 ce se elibereaza de la primarie, mergeti la un avocat sa dezbateti sucesiunea in instanta daca rudele dumneavoastra nu vor sa mearga la notar sau mediator.



1. Certificatul de mostenitor se face de catre notarul Primariei comunei parintilor deci?
2. Pot obtine si un duplicat al Actului de deces al tatalui?
Primaria nu are notar. In cazul dumneavoastra este indicat sa contactati intai un mediator. Acesta va va face gratuit informarea asupra procedurii medierii si avantajele acestei proceduri. Incheiati apoi un contract de pregatire a medierii cu acesta. In baza respectivului contract il mandatati pe mediator sa citeze (instiinteze, invite) partile la procedura medierii. Daca acestia acepta procedura se va incheia contractul de mediere si se va stabili data si ora setintei de mediere de comun acord cu partile.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)
Succesiune-mai multi mostenitori miris miris Buna ziua, Bunicii mei au avut 7 copii. - Mama (fiica bunicilor) a murit acum 14 ani, bunica a murit acum 5 ani fara a se deschide succesiune. Anul trecut ... (vezi toată discuția)