buna ziua, dintr-o regretabila gresala, neatentie, sau prostie, contabila noastra nu a declarat tva-ul incasat pe bonurile fiscale emise din 2007 si pana in 2011. A declarat tva-ul doar care s-a incasat pe facturi. Diferenta este de ordinul a catorva zeci de mii de lei. Ce este de facut. Mentionez ca nu vreau sa ma eschivez da la plata datoriilor, dar nu se va putea plati totul o data. Ce penatilati vor fi si ce consecinte poate avea acest fapt. Va rog din suflet sa ma ajutati cu o solutie.
Solutia este sa corectati deconturile de tva pentru perioada declarata eronat.Probabil veti avea tva de plata.Tragedia este ca,veti avea penalitati de plata care nu vor fi mici deloc.Daca nu veti face demersurile necesare corectarii,la un eventual contro veti putea fi acuzat de evaziune fiscala.Asa ca,urgent refaceti deconturile de tva.
De regularizare nu poate fi vorba,deoarece asa cum spuneti suma omisa este mare.
Pot sa va sugerez sa faceti corectiile pentru perioade mai mici pentru a nu avea totul de plata dintr-o data,dar v-am expus riscurile mai sus.
Daca nu a fost colectat si platit tva-ul ptr bonurile fiscale, atunci banuiesc ca mai aveti o problema: nici veniturile in perioada respectiva nu sunt luate in calcul la impozitul pe profit.
Cat priveste corectarea deconturilor de tva, cred ca acest lucru nu este posibil ptr ca nu se incadreaza in categoria erorilor materiale care pot corecta un decont de tva, acestea fiind (conf OMEF 179/2007):
- preluarea eronata a sumelor din jurnalul de vanzari si jurnalul de cumparari;
- inversarea unor cifre in decontul depus initial ;
- preluarea eronata a soldului de plata sau a sumei de rambursat din decontul perioadei fiscale anterioare:
- inregistrarea in decont a diferentelor suplimentare de plata a TVA, constatate de organele de inspectie fiscala si preluate in decizia de impunere ca titlu de creanta;
- inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara;
- omisiuni de bifare a casetei pentru solicitarea TVA de rambursat din perioada fiscala de raportare.
Va confruntati cu o situatie deloc placuta. Parerea mea este sa mergeti pe regularizare in decontul de tva, dat fiind ca s-au depus bilanturi ptr perioada 2007-2011. De asemenea, trebuie sa recalculati impozitul pe profit ptr neinregistrarea veniturilor si depuse declaratii rectificative ptr impozitul pe profit (formulare 100 si 101).
In ceea ce priveste majorarile si dobanzile de intarziere acestea au avut modificari, astfel:
- ptr perioada 2007 - 30 iunie 2010 acestea au fost de 0.1%/ zi
- iulie 2010 - prezent dobanda este de 0.05% iar majorarile de intarziere:
a) - 0% daca stingerea are loc in 30 de zile de la scadenta;
b) - 5% din suma datorata daca stingerea se realizeaza in termen de 60 de zile de la scadenta
c) - 15% din suma datorata dupa expirarea a 90 de zile de la scadenta
multumesc pentru raspuns. Firma plateste impozit pe venit. S-a platit impozit si pe TVA-ul nevirat. Intr-adevar problema este mai nasoala, Pe 2007-2008 s-au incasat si dividendele, pe 2009 nu.
Am inteles acum! Deci ati platit impozit pe venit mai mult decat ar fi trebuit si nu ati platit tva. Mai respiram un pic! :)
Pentru problema cu tva-ul eu mi-am spus parerea. Schimbandu-se datele problemei, depuneti rectificative ptr impozitul pe venit platit in plus (clar, impozitul real va fi diminuat). Pentru diferenta rezultata (dupa depunerea decontului de tva cu regularizari sau a corectiei) incercati sa depuneti o solicitare de compensare intre tva si impozitul pe venit.
Declaratia 300
previas
Daca in declaratia 300 la IANUARIE 2009 la randul 23 s-a omis introducerea manuala a sumei tva este corect ca in decontul din mai sa trec respectiva suma la ... (vezi toată discuția)