avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariu de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariu de catre angajator

Buna ziua.
As dori va rog sa intreb care ar putea fi consecintele neprezentarii la locul de munca datorita neplatii salariului de catre angajator. Intr-adevar compania este intr-o situatie dificila cu mari datorii la ANAF . Dar consider ca nu este problema mea. Se incearca tot felul de tertipuri si minciuni pentru a amana plata salariilor .
In concluzie care ar putea fi urmarile neprezentarii la locul de munca si cum imi pot obtine salariul cat mai curand. Daca exista cumva un mijloc de constringere legal in acest sens.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ISABELLA NICA , Mediator 12:48, 23 Aprilie 2012
Neplata salariului este motiv de a demisiona fara preaviz - art.81 alin.8 C.mun.

In cazul neplatii salariului puteti sesiza ITM-ului si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului ...alte mijloace legale pentru recuperarea salariului nu mai exista , decat plata acestuia de catre angajator inainte de a se pronunta aceste institutii ...
Obligatia principala a angajatorului consta in plata salariului pentru munca prestata de catre salariat. Intr-adevar, puteti sa va dati demisia, fara preaviz - art.81 alin.8 din C.Muncii pentru ca angajatorul nu efectueaza plata drepturilor salariale. Nu exista metode de constrangere a angajatorului. In situatia in care dvs. nu va prezentati la locul de munca riscati sa fiti sanctionat pana la desfacerea CIM pentru abatere de la normele de disciplina muncii. ITM nu are competenta de solutionare a acestei dispute, va puteti indrepta cu actiune in instanta impotriva angajatorului, insa eu va recomand o alta alternativa si anume medierea, ca modalitate de solutionare a disputei dvs.

Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - preaviz machiavelli machiavelli Buna ziua. Mi-am dat demisia, sunt in preaviz de 5 zile. Intre timp trebuia sa primesc salariul (conform CIM platile salariale se fac pe 25). Am fost instintat ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz liaza liaza Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca pot sa-mi dau demisia fara preaviz, din cauza ca nu au fost platite drepturile salariale la zi(luna feb. restanta), ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor ell3na ell3na buna ziua! in caz de neplata salariilor ce se poate face legal in privinta asta? :( ca sa-mi dau demisia trebuie sa dau preaviz iar ca sa stau asa fara ... (vezi toată discuția)