avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

As vrea sa stiu si eu in cat timp se poate finaliza un divort daca unul dintre parteneri nu este prezent? Si cat timp am la dispozitie dupa terminarea divortului sa imi schimb buletinul? Va multumesc...
Cel mai recent răspuns: adynamaria , utilizator 10:13, 24 Aprilie 2012
Importanta este procedura de citare si nu absenta paratului.
Daca procedura de citare este legal indeplinita de la primul termen de judecata si nu aveti copii minori, propuneti probe,iar la urmatorul le administrati si se incheie procesul.
Nu absenta paratului este problema asa cum am aratat , ci procedura de citare pe de o parte, iar pe de alta termenele foarte lungi acordate de instante.
Sunt instante care deja acorda ca prim termen de judecata la introducerea actiunii septembrie 2013, asta este problema.
Mai mult decat atat, hotararea de divort este atacabila cu apel in 30 de zile de la comunicare, iar inainte de comunicare, instanta are un termen de 30 de zile de redactare a hotararii, deci nu se poate aticipa niciodata in cat timp se poate finaliza un proces.
Exista varianta sa fie competenta teritorial in cazul dvs., o instanta cu un nr. mai mic de dosare si atunci sa aveti termene mai scurte, insa cum nu am nici un reper in acest sens, raspunsul meu este unul de principiu.
Sunteti obligata sa schimbati buletinul in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
Eu sunt plecata din tara...ce se poate intampla daca nu pot veni la timp sa imi schimb actele?
In cel mai rau caz, veti primi amenda de max 80 lei pt ca nu ati schimbat la timp cartea de identitate, atat.
Evitati sa incheiati acte sub vechiul nume pana va schimbati actele.
In procesul de divort daca nu sunteti in tara, veti fi reprezentata de persoana careia i-ati dat procura speciala in acest sens.
Asadar nu ar avea de ce sa se amane din pricina dvs., eventual s-ar amana un termen pentru a raspunde la interogatoriu (este destul de rara o situatie in care instanta ar admite aceasta proba si ar acorda termen: fie pentru prezentarea dvs. personala la proces, fie pentru a putea lua cunostinta de intrebarile respective, desi nu e prea corect, iar apoi sa mandatati o persoana cu procura speciala pentru a raspunde la acele intrebari).

Un alt motiv de amanare ar fi in situatia in care aveti copii minori si este nevoie de efectuarea unei anchete psihosociale.

Daca sotul dvs. nu se prezinta la proces judecata se desfasoara si fara el, atata vreme cat dvs. veti fi prezenta sau veti avea un reprezentant.
Gabriela_Marin a scris:

Daca sotul dvs. nu se prezinta la proces judecata se desfasoara si fara el, atata vreme cat dvs. veti fi prezenta sau veti avea un reprezentant.


La primul termen de judecata, in cazul meu, procesul de divort de comun acord s-a amanat pe motivul neprezentarii paratului. In mai acum ar fi al doilea termen de judecata. Se poate amana din nou daca nu se prezinta paratul nici de data aceasta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentarea la proces a uneia din parti AFRODYTA AFRODYTA Va rog , as dori sa-mi spuneti care este reglementarea in privinta neprezentarii la un proces ( in afara celui de divort!) a partii reclamate! Mai bine spus, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ContSters196556 ContSters196556 am si eu o nelamurie...intr-un proces de divort,daca la primul termen paratul lipseste,ce se intampla?si in cat timp se declara divortul?pensia pt minor este ... (vezi toată discuția)
Divort mar4905 mar4905 Am primit citatie ptr actiune divort deschisa de sotie, actiunea este deschisa de anul trecut in august , si are ca prim termen 21 iunie 2011, ..1)ce se ... (vezi toată discuția)