Buna ziua!
Doresc sa aflu cateva informatii legate de succesiune pentru o ruda apropiata mie. Sotul ei a decedat anul acesta, iar copiii lui din prima casatorie au deschis succesiunea direct in instanta. Ea are un teren cumparat inainte de casatorie, pe numele de fata, pe care a construit o casa cu sotul sau (casatoriti fiind, purtand numele sotului). Ce drepturi ar putea avea copiii de aici? Se poate ca ea sa imparta terenul cu copiii?
Referitor la un imobil , pt care el a primit o anumita suma de banii si a intocmit o hartie cu 2 martori, care atesta suma primita ca avans in vedera vanzarii imobilului. Se poate ca acest imobil sa intre la succesiune?
multumesc!
1. Atunci cand se construieste un imobil pe un teren al altuia, vorbim de dreptul de superficie, valabil pe toata perioada existentei constructiei. terenul va ramine in proprietatea sotiei supravietuitoare si 1/2 din casa se va imparti mostenitorilor, adica copiii, toti, din acea casatorie si din afara ei, vor mosteni 3/4 si sotia 1/4 (din acea jumatate supusa succesiunii). Sotia sa soiliite atribuirea in natura a imobilului, intrucat ea detine partea cea mai mare, urmand ca celorlalti mostenitori sa le acorde suma de bani stabilita de instanta, numita sulta. Atentie! aceasta suma poate fi acordata in maxim 6 luni, printr-o solicitare expresa de la instanta, in caz contrar copiii putand sa impuna executorului, vanzarea casei.
2. pentru cel de-al doilea imobil, instanta va aprecia ca acel inscris reprezinta doar o promisiune de vanzare, in care s-a achitat un acont. Tranzactia nefiind perfectata in forma prevazuta de lege, se va considera ca, la data decesului, acest bun era in patrimoniul pers. decedate si va intra la masa de impartit, urmand sa se restituie suma data ca avans persoanelor care au dorit sa cumpere acel imobil.
Referitor la imobilul asupra căruia s-a încheiat promisiunea de vînzare: este adevărat că el intră în masa succesorală, nefiind înstrăinat la data decesului, dar promitenţii cumpărători sunt îndreptăţiţi să ceară instanţei, în contradictoriu cu moştenitorii, pronunţarea unei sentinţe care ţine loc de act autentic de vînzare, deoarece moştenitorii legali sunt ţinuţi de aceleaşi obligaţii ca şi defunctul în privinţa acelui imobil.
Multumesc pt. raspunsuri. Totusi, depinde si de judecator daca va tine cont de aceea hartie intocmita cu martori, nu? Faptul ca ca acei cumparatori au doar o copie xerox a acelei hartii s-ar putea sa ii afecteze? Din pacate, nu au gasit originalul, pentru ca acesta a ramas la vanzator.
Mostenire
ioanabarbu
Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru ... (vezi toată discuția)
Succesiune
ContSters40466
Buna ziua !
Am mai multe intrebari legate de succesiune . Datele cazului : sotie supravietuitoare si 4 copii ; bunuri : o casa cu teren si un CEC de 7000 RON ... (vezi toată discuția)