avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident cu daune materiale- vinovat-calitate asigurat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident cu daune materiale- vinovat-calitate asigurat prin RCA

La data de 30.06.2008 am fost impicat intr-un accident rutier cu pagube materiale in care eu iesind de pe un drum lateral si avand in dreapta mea un lan de porumb cultivat pana la marginea drumului principal, nu am vazut autoturismul ( Cielo 1999 sau mai veche) ce venea din partea dreapta fiind si curba si in momentul in care am virat dreapta m-am lovit cu acesta. Intrucat eu eram asigurat CASCO, cu toate ca dupa urmele de franare ale autoturismului Cielo se vedea ca si acesta a depasit axul drumului (exista plansa foto), am declarat ca nu sunt urmele lui de franare, astfel mie mi s-a retinut permisul de conducere pt neacordare de prioritate, eu am reparat masina pe CASCO iar lui i-am dat asigurarea RCA pentru a-si repara masina cu urmatoarele avarii: aripa st fata, stalp st fata, portiera st fata si planetara st fata.
toate bune si frumoase pana cand reprezentantii BT Asigurari (RCA) i-au spus ca din cauza vechimii si starii proaste de intretinere a masinii etc. ii dau doar suma de 4.100 lei reprezentad 15% din valoarea masinii de noi , valoare maxima care pot sa il despagubeasca pt reparare sau pot sa-i dea 25% din valoarea de noua si sa nu o mai repare , sa o vanda asa cum e si sa-si ia alta s-au sa o repare in regie proprie sau piese second hand etc. insa acesta a refuzat a doua varianta alegand sa ii dea suma de 4.100 lei pt repararea in service.
Acum acesta mi-a trimis devizul lucrarii care are o valoare totala de 5.900 lei solicitand sa-i platesc diferenta de 1800 lei in caz contrar ma va da in judecata.
Intrebare: care este vina mea ca masina lui era veche si prost intretinuta iar eu fiind asigurat ce raspundere civila mai am fata de acesta si ce seanse de castig are acesta in instanta in situatia prezentata?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:28, 7 Decembrie 2008
Daca dvs. ati fost gasit vinovat, atunci trebuie sa-i platiti diferenta respectiva. El ce vina are ca paguba a fost mai mare decat a putut societatea dvs. de asigurari sa-l despagubeasca? Oricum, cei de la asigurari cauta mereu motive ca sa nu plateasca integral si doar-doar o mai da si omul ceva.
Daca va da in judecata, cereti sa se faca si o expertiza sa se vada daca nu cumva a avut si el o parte din vina. De ce Dumnezeu ati scris ca nu sunt urmele lui de franare? Poate asta facea sa fie si el declarat vinovat si nu mai ajungeati la situatia descrisa de dvs. mai sus. Altadata ganditi-va inainte sa scrieti si, in primul rand, nu mai scrieti dupa dictarea politistului decat in anumite parti ale declaratiei!
Nu cunosc in detaliu devizul de reparatie, dar apreciez ca despagubirea platita de asigurator depaseste prejudiciul real al pagubitului. Intr-o asemenea situatie nu mai datorati nimic
Numai bine va doresc
ing. Ioan Ciobanu
Pai atunci eu pentru ce mai platesc asigurare daca raspunderea mea civila nu este asigurata prin aceasta?
Cunoasteti alte cazuri asemanatoare in care Instanta de Judecata sa fi dispus ca diferenta de bani sa fie platita de vinovat ,ce alte solutii s-au dat si ce articol de lege spune clar ca in aceste cazuri diferenta o plateste vinovatul?
Sincer nu este o suma enorma dar mi se pare nedrept si nu e logic ca eu sa platesc o data ce aveam asigurare .
Cu privire la declaratia mea cu urmele de franare, eu am zis si scris acest lucru chiar daca politisti nu prea m-au crezut= "facerea de bine f....e de mama " cum zice vorba romaneasca - asta e #-o
Iconita #-o este pe deplin justificata.
Asigurarea RCA acopera pagubele pana la o anumita limita. Restul se poate recupera de la persoana vinovata in instanta. Este legal, dar nu si logic. Cu un avocat si un expert tehnic auto profesionist exista sansa sa nu mai platiti diferenta. Depinde de modul in care avocatul pledeaza, dar si de modul de intelegere a judecatorului.
Succes.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme recuperare dauna.la unii dauna totala la ceilalti nu claus10 claus10 In urma cu 1 luna si jum a avut un eveniment auto.Cineva a intrat in intersectie pe rosu si m-a lovit din lateral.Tipu era asigurat la Omniasig.Am deschis ... (vezi toată discuția)
Accident usor simonaioana72 simonaioana72 Un membru al familiei mele a neglijat reinnoirea politei rca si la un semafor a lovit bara unei masini. Cel lovit are casco si vrea reparatie completa pe ... (vezi toată discuția)
Despagubire vic-tori vic-tori buna ziua,in urma cu 6 luni am avut un accident cu masina,masina nu avea nici un an,iar eu in dosar sunt partea vatamata,de atunci am masina in reparati iar ... (vezi toată discuția)