avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti si mie care sunt prevederile legale in urmatoarea situatie:
in urma partajului instanta a decis sa-l despagubesc pe fostul meu sot pentru bunurile comune (casa) in care am ramas eu, cu o anumita suma. Hotararea este definitiva si irevocabila, fara a se specifica un termen sau modalitatea de a-mi achita aceasta obligatie. Va rog sa-mi spuneti daca eu am vreo obligatie in situatia in care fostul sot nu m-a contactat pentru a solicita suma respectiva si a stabili modalitatea de rezolvare. In aceste conditii hotararea judecatoreasca are un termen de prescriere?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 10:32, 25 Aprilie 2012
termenul de prescriptie este de 3 ani de la data sentintei si intr-adevar, in astfel de cazuri nu exista termene de executare a acestora, insa s-ar putea ca el sa apeleze la un executor judecatoresc si sa va "execute"...
In acest moment, dv aveti o obligatie catre fostul sot, o datorie pe care ar trebui in mod normal sa o achitati de buna voie, fara a va impune cineva vreun termen.
Daca dv nu achitati de buna voie de acasta datorie, sotul dv are la dispozitie trei ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii pentru a cere executarea silita a dv in vederea recuperarii sumei. Pe langa suma datorata, dv veti suporta si cheltuielile de executare constand in onorariul executorului (de regula 10% din valoarea sumei), tva, alte cheltuieli legate de executare.
Consider ca nu trebuie sa asteptati ca fostul sot sa va contacteze pentru a solicita suma, nu este obligat sa o faca, poate recurge direct la executor. Pentru a preintampina o astfel de situatie, puteti de buna voie sa ii deschideti un cont in care sa ii virati banii, specificati clar ca reprezinta sulta si numarul sentintei judecatoresti inbaza careia ati fost oblgiata la plata.
Astfle, daca veti fi somata de executor, veti putea face contestatie la executare, dovedint ca v-ati achitat obligatia si nu veti fi pusa sa platiti cheltuielile de executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune norocel_bab norocel_bab 23/03/2011 Admite cererea Solutie: Admite cererea. Constată că masa bunurilor comune dobândite de părţi în timpul căsătoriei este alcătuită din ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata castigate,punere in executare ContSters89404 ContSters89404 De curand am castigat niste procese civile in materie de contencios administrativ si fiscal cu ANAF. Desi mi s-au admis toate actiunile,judecatorii s-au ... (vezi toată discuția)