avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Justitia romana vs CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Justitia romana vs CEDO

Asa cum spune si titlul,este vorba de justitia romana vs CEDO si anume:
Multi stiti ca romanii sunt nostalgici si patrioti,ca atare ei doresc sa-si rezolve problemele juridice in Romania si ca atare se ajung la termene de zeci de ani cu o preponderenta "acceptabila" de a pierde cazul,corect?

Intrebarea mea este:

Concret in cat timp poti trece prin instantele de judecata (fara a mai depune recursuri inutile) pentru a ajunge la CEDO cu dosarul ?
Nu cred ca CEDO spune sa depui recursuri interminabile,ci doar sa treci prin cateva instante (nu?) deci in conditiile astea de ce sa nu simplificam lucrurile?
Sunt binevenite raspunsurile gen: instanta1: 2 infatisari (pierdute) , instanta2: 2 infatisari (pierdute) , instanta3: 2 infatisari (pierdute) si CEDO.

Cred ca prin exemplul meu mic cu "instantele" s-ar restrange timpul pierdut prin tribunale cu cat ? 10 ani sau mai mult plus ca toata lumea ar fi fericita: acuzatul doreste sa fie achitat,instanta nu vrea dosare interminabile,partea vatamana nu vrea sa piarda zeci de ani prin tribunale...ce mai,toata lumea fericita :) :D
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
suspectu, utilizator
Cel mai recent răspuns: suspectu , utilizator 18:12, 25 Aprilie 2012
CEDO prevede , printre altele, ca o conditie de admisibilitate a cererii este si epuizarea tuturor căilor de recurs interne . Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne.

Asadar, in legislatie noastra gasiti trei posibilitati de solutionare a unui litigiu:
1. in prima si ultima instanta - in acest sens , hotararea este irevocabila

2. in prima instanta si apoi se ataca cu recurs

3. in prima instanta, in apel si in recurs.

In principiu, durata unui litigiu depinde de mai multi factori ... eu , de exemplu, am avut sansa sa ma judeca la primul termen de judecata , dar si nesansa sa ma judec, in prima instanta, si dupa cateva luni de zile...
freeelis a scris:

CEDO prevede , printre altele, ca o conditie de admisibilitate a cererii este si epuizarea tuturor căilor de recurs interne CORECT. Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne.CORECT

Asadar, in legislatie noastra gasiti trei posibilitati de solutionare a unui litigiu:
1. in prima si ultima instanta - in acest sens , hotararea este irevocabila

2. in prima instanta si apoi se ataca cu recurs

3. in prima instanta, in apel si in recurs.

In principiu, durata unui litigiu depinde de mai multi factori ... eu , de exemplu, am avut sansa sa ma judeca la primul termen de judecata , dar si nesansa sa ma judec, in prima instanta, si dupa cateva luni de zile...

1. Deci daca pierd in prima instanta (care poate insemna primele infatisari asupra cazului / asta ca sa inteleaga si altii care vor citi) si raspunsul completului de judecata sau judecatorului este irevocabil atunci ma pot duce direct la CEDO,corect? (asta fiind si cel mai fericit caz din cate se pare,doar sa dai de "lume" plictisita ca te-ai rezolvat)

2. Pierd in prima instanta si sa atac cu recurs? (dupa prima instanta fiind curtea de apel,nu?) atacare cu recurs fiind in speranta ca voi vedea si de aceasta data o hotarare irevocabila,corect?

3. In prima instanta , apoi la curtea de apel si apoi recurs ? (dupa curtea de apel este inalta curte de casatie si justitie fost tribunalul suprem,nu?) de la care astept tot un raspuns irevocabil in defavoarea cazului meu,corect?

Pai per total,parca nici anu nu iese :) :D

P.S. merci de raspunsul tau la aceasta intrebare ;) ...poate va fi util cuiva...candva...
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
suspectu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotararile definitive admise de cedo. _Alin_ _Alin_ Doresc sa inteleg mai bine despre care hotarari / decizii definitive date de instantele din Romania pot fi admise de catre CEDO, pentru ca citind prin ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila- termen motivare, cai de atac Ristina Ristina In urma recursului dintr-un proces civil tinut la Tribunalul Bucuresti dintre proprietari – chiriasi s-a dat o sentinta irevocabila, in favoarea totala a ... (vezi toată discuția)
Ma pot adresa la cedo Oana Gabriela Oana Gabriela Am avut un proces în civil -litigii de munca.Am solicitat plata orelor suplimentare,sa fiu plătita pe studii superioare deoarece asta era un lucru cerut la ... (vezi toată discuția)