r_ana55 a scris:
Murturisesc ca raspunsurile dvs. prompte fac incet-incet lumina in mintea mea, asa ca va multumesc inca o data!
Si pentru ca, din greseala mea, o intrebare de la incepururile dialogului nostru a ramas mu fara raspuns ci nelamurita complet pentru mine, va rog sa ma lasati sa v-o mai adresez inca o data: ajut eu cu ceva copiii mei majori, im eventualitatea extrema ca dispar din aceasta lume (Doamne fereste!), prin intocmirea unui testament in favoarea lor referitor la toate proprietetile mele, imobile si mobile, care mi se cuvin din timpul casatoriei, in sensul de a le ramane lor si numai lor toate acestea,? Va intreb asta deoarece am inteles ca sotul supravietuitor are dreptul de a recunoaste sau nu un astfel de testament. Deci isi mai are sensul (sau ce putere juridica are) testamentul in favoarea copiilor?
Nu este vorba despre posibilitatea soţului supravieţuitor de a recunoaşte sau nu testamentul. În această privinţă el ar putea să ceară doar anularea sau constatarea nulităţii absolute, dar nu pentru că aţi testat în favoarea copiilor, ci pentru motive care ţin de validitatea oricărui act juridic.
În schimb, chiar dacă nu poate contesta validitatea testamentului (sau dacă cererea sa privind anularea este respinsă), soţul supravieţuitor poate contesta eficacitatea testamentului, cerînd reducţiunea acestuia dacă prin el îi este încălcată rezerva succesorală, rezervă care înseamnă că el trebuie să rămînă, de drept, cu cel puţin jumătate din ceea ce i s-ar fi cuvenit în lipsa testamentului. Deci, dacă cota soţului este de 1/4 din masa succesorală, rezerva lui va fi de 1/8 din această masă, rezervă neputînd fi încălcată prin testamentul lăsat în favoarea copiilor, ei culegînd nu toată moştenirea, ci doar restul de 7/8 din ea.
Liviu S.Bordaş