avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... ce pot face?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

ce pot face?

mergem intr`o seara cu ceata si mazga pe jos si m`am inscris in depasirea unei masinii( am semnalizat si am facut flashuri). eram incadrat pe banda a 2-a iar autovehicolul din fata mea a observat tarziu un obstacol si a semnalizat si s`a incadrat pe banda a 2-a (unde ma aflam eu) fara sa se asigure. viteza mea de deplasare era mai mare si din cauza conditiei carosabilului nu am mai putut reduce viteza. la locul accidentului el a recunoscut ca nu m`a vazut, ca erau gemurile si oglinzile aburite, insa la politie si-a schimbat declaratia.(exista martori, un sofer care circula in spatele meu si a vazut toata actiunea si alti oameni care s-au adunat la locul accidentului si l'au auzit cand a declarat ca nu m'a vazut). Problema este ca cei de la politie au dat un verdict stupid : culpa comuna, el nu s-a asigurat si eu nu am mentinut distanta minima legala (dar nu circulam pe aceasi banda deci ce distanta minima legala sa pastrez?). problema este cu asigurarea. reparatia masinii mele ajunge pe undeva la 300, 400 mil iar a lui 20 de mil. din cauza culpei comune, imi este platita doar jumatate din paguba. am refuzat sa semnez procesul verbal pentru a putea contesta in instanta verdictul politiei. ce pot face pentru a recupera pagubele totale? sa contest procesul verbal pentru a schimba culpa comuna, sau sa'l dau in judecata pe sofer pentru a recupera diferenta de bani de la el? va multumesc anticipita:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2008
codriz, utilizator
Cel mai recent răspuns: marius cioca , utilizator 13:06, 9 Decembrie 2008
Buna ziua,

neaparat trebuie contestat procesul verbal si asta in 15 zile de la momentul in care il veti primi. Mai precis in 15 zile de la data postei inscrisa pe stampila de primire.
Daca nu il veti contesta sau in cadrul procesului nu veti reusi schimbarea deciziei de culpa comuna atunci nu se mai poate face nimic.
Neaparat cautati-l pe martorul care a auzit discutia!!!

Avocat Boncu Constantin
Nu sunt sigur daca sa contest sau nu pentru ca imi e frica sa nu pierd si 50% din asigurare. cei de la politie m`au amenintat intr-un fel sa nu contest decizia pentru ca ma vor scoate vinovat, pentru ca pe acea strada era o limitare de 30 km/h de care nu stiam, si eu circulam cam cu 50, 60 km/h.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2008
codriz, utilizator
salut,

si eu am patit la fel. Daca ai martori, contesta procesul verbal...vei castiga ( eu am castigat )
chestia cu limitarea de viteza pe aceea portiune de drum : s-au facut masuratori la urmele de franare ca sa calculeze viteza cu care te deplasai ? era un aparat radar care te-a surprins mergand cu o viteza mai mare de 30 km/h ?

eu zic sa mergi depui sa contestatie !!!!

bafta !!!

PS: prin semnarea procesului vebal nu inseamna ca recunosti cele inscrise in el !!!!! semnezi doar pentru a primi o copie ....ATAT !!!!! exista rubrica de alte mentiuni in care adaugi ce vrei !!!


Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2008
CatalinN, utilizator
nu au facut nici o masuratoare, au afirmat ca din "experienta lor" aveam viteza. in seara aia uni ziceau sa semnez procesul, alti sa nu`l semnez si nu am stiut ce sa fac de asta nu l`am semnat. am vorbit cu un expert care ar trebui sa faca o expertiza si mi'a spus ca daca cei de la politie vor cere si ei o expertiza, din pagubele produse se poate trage concluzia ca aveam o viteza mai mare de 30 km/h. chiar nu stiu ce decizie sa iau. va multumesc oricum pentru ajutor.
In primul rand "Depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic." reprezinta contraventie. Tu depaseai in conditiile in care viteza limitata era de 30 km/h, ci nu depasirea interzisa.
De aici poti trage concluziile singur!

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal - anulare proces verbal nutzu_v nutzu_v As dorii sa stiu daca am sanse in a contesta un proces verbal pentru contraventia de depasire a vitezei legale. Am semnat procesul verbal, dar cand am citit ... (vezi toată discuția)
Viteza excesiva versus "cedeaza trecerea" andreeagheorghe andreeagheorghe in urma cu 5 ani am fost implicati intr un accident rutier. noi veneam de pe strada cu cedeaza trecerea, ne am asigurat, nu venea nimic (aparent) asa ca ne am ... (vezi toată discuția)
Probleme asigurare dupa accident csiulianro csiulianro pe data de 22 iulian am fost implicat intr-un accident de circulatie care a avut ca rezultat avarierea masinilor si vatamare corporala a sotiei mele cu ... (vezi toată discuția)