va rog sa-mi spuneti- In discutie fiind un apartament,i parintele in viata doreste sa lase imobilull l doar unuia din cei 2 copii cum ar trebui sa procedeze pt a elimina pe celalalt fiu definitivde la suuccesiune , adica anularea si a situatiei de mostenitor rezervatar-prin testament ,donatie , vanzare-cumparare, intretinere? , care situatie nu este atacabila de fiul ramas pe dinafara ?
Rezerva nu poate fi încălcată prin testament (act pentru cauză de moarte) şi nici prin acte între vii cu titlu gratuit (ex. - donaţia). Moştenitorul rezervatar are dreptul să ceară, după deschiderea succesiunii, reducţiunea actelor cu titlu gratuit care îi încalcă rezerva.
Prin urmare, soluţia nu este aceea a înlăturării unuia dintre fii de la succesiune, ci golirea succesiunii de conţinut, adică înstrăinarea cu titlu oneros a tuturor bunurilor încă din timpul vieţii, urmată de cheltuirea tuturor sumelor de bani încasate ca preţ al vînzării. Sau, un act de întreţinere prin care se transmite unuia dintre fii apartamentul, în schimbul întreţinerii.
Contract de donatie
ana76
Buna seara,
In 2005 tatal meu mi-a donat un imobil drept ptr. care am incheiat un contract de donatie cu clauza de pastrare a dreptului de uzufruct viager ... (vezi toată discuția)