avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara, 25% din minimul pe economie, adica ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara, 25% din minimul pe economie, adica 25% din 700 ron?

Buna seara ! As avea si eu nevoie de un sfat referitor la pensia de intretinere pe care trebuie sa mi-o dea tatal copilului meu. Mentionez ca sunt divortata din 2003, fiica mea avand acum varsta de 13 ani. Acum o luna de zile l-am dat in judecata pentru marire de pensie alimentara si am cerut 1/4 din salariul minim pe economie(700ron) pentru ca din ceea ce stiam eu, el nu lucra cu contract de munca. Am avut neplacuta surpriza ca la proces sa preznte o adeverinta de salariu din care reiese ca are 530 ron/luna. Am urmatoarele intrebari : 1. Cum pot afla daca el intr-adevar lucreaza la acea firma? Facand sesizare la ITM sau la Registrul Comertului? 2. Este posibil , daca fac recurs, sa se calculeze 1/4 din 700 ron? Am citit undeva , pe net, ca pensia de intretinere pentru un minor poate fi pana la 25% din salariu dar nu mai putin de 25% din minimul pe economie, iar instanta, in cazul meu, a hotarat sa plateasca 1/4 din 530(ceea ce reprezinta mai putin decat 1/4 din minimul pe economie). Ce se intampla in cazul in care se constata ca acea adeverinta a fost falsa?
Va multumesc anticipat pentru raspuns !
700 lei reprezinta salariul minim brut pe economie.
Acesta cuprinde si contributiile aferente venitului salarial, ce se platesc la stat
Pensia se calculeaza la salariul net, cat incaseaza efectiv sotul dumneavoasrea.
700 lei salariul brut - 170 lei ( CAS, CASS, Somaj, 16%impozit)=530 lei
Pensia va fi 25% din 530 lei
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
Cornelia Tulpan, Contabil
Nu exista nici o limitare privind minimul pensiei de intretinere. Nu stiu unde ati citit dvs. ca trebuie sa fie minim 1/4 din venitul minim pentru ca nu este asa.
Pensia de intretinere se stabileste din venitul net, nu brut.
Buna seara ! Va multumesc pentru explicatii! Nu am spus minim 1/4 , am spus "pana la 25% din salariu dar nu mai putin de 25% din minimul pe economie" . Aceste informatii le-am gasit tot pe un forum asemanator acestuia, dar nefiind sigura de exactitatea informatiilor gasite m-am gandit sa cer o alta parere. O nelamurire (pura curiozitate care nu are legatura cu problema mea) : amenzile de ce se calculeaza in raport cu salariul minim brut , adica procent din 700 ron si nu in raport cu salariul minim net ? Nu ar trebui sa fie aceleasi criterii?

Nu e acelasi criteriu pentru ca legea nu a stabilit acelasi criteriu. Pensia de intretinere consta intr-o obligatie de intretinere si depinde de veniturile nete disponibile ale debitorului, pe cand amenzile sunt sanctiuni contraventionale si nu tin cont de veniturile contravenientului
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorarea pensiei de inretinere nelu2000 nelu2000 buna ziua! in ianuarie 2010 am castigat divortul ,in cere istantza mia aincredintat copilul si fosta, a fost oligata la la platirea unei pensi la salariul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim lauraraul lauraraul Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ? Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de intretinere minor anca.miron anca.miron Buna ziua ! Am o nelămurire în ceea ce priveşte calculul sumei pe care societatea trebuie să o vireze cu titlu de pensie de întreţinere, în sensul că ... (vezi toată discuția)