1. Norma. Codul de procedura penala foloseste termenul "expert" si "expertiza" pentru a desemna psihiatrul respectiv activitatea acestuia atunci cand evalueaza starea mintala a inculpatului.
Art. 117 Expertiza obligatorie
Efectuarea unei expertize psihiatrice este obligatorie in cazul infractiunii de omor deosebit de grav, precum si atunci cand organul de urmarire penala sau instanta de judecata are indoiala asupra starii psihice a invinuitului sau inculpatului.
Expertiza in aceste cazuri se efectueaza in institutii sanitare de specialitate. In vederea efectuarii expertizei, organul de cercetare penala cu aprobarea procurorului sau instanta de judecata dispune internarea invinuitului ori inculpatului pe timpul necesar.
2. Practica. S-a incetatenit astfel ideea ca exista "experti" care pot sa stabileasca cu certitudine starea mintala a inculpatului. Propriu-zis, in cauzele unde se face o astfel "expertiza", cel care hotaraste daca starea mintala a inculpatului il va duce pe acesta la ospiciu sau la judecata este "medicul-expert" psihiatru, judecatorul avand doar un rol cu totul secundar.
3. Problema. Problema principala este ca psihiatria nu ofera rezultate certe,
demonstrabile,
rezultate care sa poata fi reproduse, ci doar concluzii subiective intemeiate pe observatiile "expertului". Cu alte cuvinte, psihiatria este stiinta in cam aceeasi masura in care broastele sunt mamifere. Nada. Cu toate acestea, daca o comisie formata din astfel de "experti" declara pe cineva ca fiind lipsit de discernamant nu va ma exista nici un proces corect, nicio judecata echitabila, nimic. Breivik, daca ar fi ramas concluziile primei comisii de "experti" norvegieni ar fi putut sa fie internat intr-un ospiciu si, dupa cativa ani, cand "boala" lui ar fi fost "in remisiune" ar fi putut sa ajunga sa fie eliberat. S-a mai intamplat.
4. Propunerea Psihiatria nu este nici medicina, nici stiinta. Psihiatrul este doar o persoana care supravegheaza comportamentul si medicatia celor care se comporta altfel decat semenii lor. Discernamantul poate sa existe sau poate sa fie absent insa
existenta acestuia nu poate fi testata. De aceeea, termenul de "expertiza" ar trebui evitat de legiuitor cand e vorba despre psihiatrii pentru ca prin aplicarea acestei etichete se ajunge sa fie confundata "expertiza" psihiatrica cu expertizele adevarate, adica cele care au concluzii demonstrabile si reproductibile.