avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea \"expertiza\" psihiatrica
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

"expertiza" psihiatrica

1. Norma. Codul de procedura penala foloseste termenul "expert" si "expertiza" pentru a desemna psihiatrul respectiv activitatea acestuia atunci cand evalueaza starea mintala a inculpatului.

Art. 117 Expertiza obligatorie
Efectuarea unei expertize psihiatrice este obligatorie in cazul infractiunii de omor deosebit de grav, precum si atunci cand organul de urmarire penala sau instanta de judecata are indoiala asupra starii psihice a invinuitului sau inculpatului.
Expertiza in aceste cazuri se efectueaza in institutii sanitare de specialitate. In vederea efectuarii expertizei, organul de cercetare penala cu aprobarea procurorului sau instanta de judecata dispune internarea invinuitului ori inculpatului pe timpul necesar.

2. Practica. S-a incetatenit astfel ideea ca exista "experti" care pot sa stabileasca cu certitudine starea mintala a inculpatului. Propriu-zis, in cauzele unde se face o astfel "expertiza", cel care hotaraste daca starea mintala a inculpatului il va duce pe acesta la ospiciu sau la judecata este "medicul-expert" psihiatru, judecatorul avand doar un rol cu totul secundar.
3. Problema. Problema principala este ca psihiatria nu ofera rezultate certe, demonstrabile, rezultate care sa poata fi reproduse, ci doar concluzii subiective intemeiate pe observatiile "expertului". Cu alte cuvinte, psihiatria este stiinta in cam aceeasi masura in care broastele sunt mamifere. Nada. Cu toate acestea, daca o comisie formata din astfel de "experti" declara pe cineva ca fiind lipsit de discernamant nu va ma exista nici un proces corect, nicio judecata echitabila, nimic. Breivik, daca ar fi ramas concluziile primei comisii de "experti" norvegieni ar fi putut sa fie internat intr-un ospiciu si, dupa cativa ani, cand "boala" lui ar fi fost "in remisiune" ar fi putut sa ajunga sa fie eliberat. S-a mai intamplat.
4. Propunerea Psihiatria nu este nici medicina, nici stiinta. Psihiatrul este doar o persoana care supravegheaza comportamentul si medicatia celor care se comporta altfel decat semenii lor. Discernamantul poate sa existe sau poate sa fie absent insa existenta acestuia nu poate fi testata. De aceeea, termenul de "expertiza" ar trebui evitat de legiuitor cand e vorba despre psihiatrii pentru ca prin aplicarea acestei etichete se ajunge sa fie confundata "expertiza" psihiatrica cu expertizele adevarate, adica cele care au concluzii demonstrabile si reproductibile.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 19:14, 28 Iunie 2012
Incercati sa faceti o propunere legislativa pe sectiunea initiativa-legislativa.ro completand formularul respectiv.
Nu ma pricep sa comentez decat despre expertize tehnice judiciare si extrajudiciare. MJ are cu siguranta in liste si experti psihiatri, la care instantele apeleaza in caz de utilitate.
Ma gandesc ca pe cealalta sectiune vor fi mai multi utilizatori care prin propunerile lor, analizate si dezbatute de catre specialisti, se poate ajunge la parlament pentru adaptarea termenilor la necesitati.
Buna ziua,
Problema mea este, din nefericire, mult mai complicata. Eu sunt convins ca MJ are o lista cu "experti psihiatri" insa ma intreb daca este cu putinta sa existe asa ceva.
Eu zic ca nu. Faptul ca doua luni nu m-a contrazis nimeni, nu inseamna neaparat ca as avea dreptate ci doar ca subiectul poate fi neinteresant. Probabil ca multi se intreaba: Da dumneata, domnule Gazdovici, cine esti ca sa contesti calitatea de experti a medicilor psihiatri? La o astfel de intrebare vreau sa raspun doar cu o gluma de-a prietenului meu Mordechai, care astfel se face vinovat de plagierea unei glume celebre.

Eu, Mordechai Yshmael Buxbaum, afirma el, in ceea ce priveste religia, mantuirea sufletului si intelegerea omului, am cel putin la fel de multa autoritate ca si papa de la Roma, insa, din nefericire, el are peste un miliard de adepti iar eu am doar doi

Psihiatria ofera o interpretare simplista si aparent usor de inteles a naturii umane si comportamentului uman si de aceea are si ea peste un miliard de adepti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)
Lipsa discernamant? dia2120 dia2120 am un frate care a suferit anumite traume in copilarie.a crescut fara tata si a plecat de acasa la munca destul de devreme.a avut 3 tentative de sinucidere si ... (vezi toată discuția)
Discernamant dpdv juridic vs. medical aidu aidu Procurorul a intrebat: -daca se evidentiaza existenta unei maladii psihice de natura sa afecteze capacitatea persoanei de a discerne sau de a se ... (vezi toată discuția)