avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program redus - drepturi banesti, pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program redus - drepturi banesti, pensie

Afecteaza reducerea timpului de munca de la 8 ore la 7 ore salariul si vechimea in munca (in vederea stabilirii dreptului la pensie)?
Daca da unde se prevede acest lucru, daca nu la fel, unde se prevede acest lucru.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:55, 27 Aprilie 2012
Art.106 (1) C.mun.: Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Abrogarea dispozitiilor art. 106 alin. (3) din Codul muncii are drept consecinta faptul ca stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de munca cu durata integrala.
deci salariatii care au program de lucru de 7 ore, au cim cu timp partial (ei lucreaza in conditii dificile, de aceea au prgram redus la 7 ore)?
Ei au de multi ani acest tip de program de lucru.
Se mai aplica in acest caz, ce ati scris in mesajul de mai sus referitor la art 106?
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
ContSters229751, utilizator
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a abrogat dispozitia fostului alin. (3) al art. 103 care stipula ca: "în cazul salariatului care desfasoara activitatea în temeiul unui contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii".

Aceasta OUG a intrat în vigoare la: 05.07.2005 .
sa concluzionam
Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial (cazul nostru: program de 7 ore) se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
deci punctul de pensie nu este afectat de program ci de salariu - salariatul (cu program de lucru de 7 ore) beneficiaza de aceleasi drepturi banesti ca si un salariat incadrat cu norma intreaga, conform art 106 c mun
e logic asa?

La dvs. nu este vorba despre un cim part time,(cu timp partial) de 7 ore ci de un cim full time cu reducerea insa a programului de lucru in conditiile art.115 Codul Muncii,pt. ca luctati intr-un laborator(aveti program 7 ore zilnic ca si medicii si personalul de specialitate din paraclinic,biologi,chimisti)
art.115(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

In aceste conditii ,nu aveti salariul diminuat ,si in consecinta nici punctajul la pensie nu va fi afectat.
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim part time si vechimea in munca Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua .As dori sa stiu daca mai sunt in vigoare prevederile OUG 65/2005,astfel : \'\"Incepand cu data de 1 iulie 2005 , perioada in care o persoana a ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca CATALENA CATALENA Hristos a inviat ! Va deranjez cu o mica intrebare :) Daca un salariat are incheiat un contract individual de munca pe perioada nedeterminata insa cu 2 ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti cum sa calculez vechimea unui salariat care a lucrat, timp de 3 ani 7 luni 20 zile , 2 ore/zi. (vezi toată discuția)