Eu am o problema pe care n-am prea intalnit-o pe net :)...Am cunoscut dupa divort o fata cu care am trait vreo 2 ani..dupa primul an fiind plecata in America mi-a zis sa foloesesc telefonul ei ptr ca al meu era stricat.Am gasit acolo mesaje salvate - mai traia cu doi trei ocazional iar cu unul chiar in paralel.I-am spus.Scandal etc se sinucide..am cedat.Mi-a promis ca se schimba etc.Desi stabilisem ca nu e momentul , a ramas insarcinata ca sa-mi demonstreze ca vrea sa ramana cu mine (fapt pe care l-a recunoscut chiar ea zilele astea).... "indiferent de decizia ta il pastrez" mi-a spus.A fost la fel de iresponsabila pe timpul sarcinii (avea un tratament cu Imuran,un medicament fff periculos ptr sarcina care trebuia intrerupt -ea l-a intrerupt mai tarziu , ptr ca nu stia ca e insarcinata si deci sarcina déjà era cu mare risc – plus varsta ei 39 de ani) adica bautaura , somnifere ,tot felul de antibiotic , plecari pe perioade lungi la cursuri , etc(e medic si-mi spunea ca stie ea ce face), pana cand am devenit deranjant cu "sfaturile" si mi-a reprosat ca nu o ajut asa ca a zis ca are nevoi de o perioada de "liniste" ca sa nasca.Stateam la ea.M-a dat afara.Am plecat.Dupa nastere si mai grav-au intervenit ai ei care au luat pur si simplu copilul....tatal ei mi-a spus ca ea e femeie de cariera si nu o se creasca ea copilul sau sa "spele izmenele" unuia. Copilul sta pur si simplu la bunici.Ea si-a luat o luna sau doua concediu (s-a crizat cand am intrebat-o de ce nu-si ia cei 2 ani – a zis traieste tu cu 30 de milioane pe luna – eu daca ma duc la serviciu fac 150 ;) – e medic) in care merge si pe la cursuri pe la Bucuresti ,vine acasa (parintii stau in alt oras la 150 de km) ca sa-si rezolve problemele (are si cabinet particular). Mi-am dat seama ca ai ei erau cei din spate –au inceput sa ma acuze de fel de fel de prostii si banalitati – ca ea plange tot timpul cu mine,ca i-am incurcat doctoratul, ca am despartit-o de prieteni etc etc iar cand la urma am cedat si le-am povestit tot au zis ca stiu si ei asta dar inseamna ca eu n-am trecut peste asta si reprosez )La nastere au ales alt oras in afara de cel in care locuim ptr ca nu vroiau sa fie deranjati de nimeni (au motivate clinica – desi era la 300 de km –iar orasul in care traim e universitar) si cand le-am spus ca trebuie sa mergem la primarie sa declaram copilul (eu eram de aciord sa poarte numele ei de familie ptr ca ea a zis ca ea a fost cea care l-a “purtat 9 luni”), ptr ca citisem legea pe net si acolo scria ca certificatul se elibereaza in orasul nasterii in 15 zile si ar fi pacat sa mai venim odata , au ascuns actele.De atunci a inceput un scandal si mai mare.Eu eram cel care urmarea ceva din moment ce vreau sa fiu trecut pe certifica t.Le-am explicat …degeaba.Ideea e ca acum nu sunt trecut pe certificat (ptr ca r fi mai multe) si ei nu vor, la sfatul uni avocet,sa ma treaca (au bani si se cred in avantaj -mai au un proces prin care sunt acuzati de drepturi de autor ) ptr ca astfel ei au controlul total asupra copilului..Au zis ca ma trec daca semnez ca poate sa iasa din tara cu copilul fara acordul meu oricand.Avocatul le-a spus insa ca nu se poate asta (sa semnez eu un asemenea act) si iar au revenit asupra deciziei .In final au spus ca ma trec pe certificate insa atunci o sa ma dea in judecata , sa primeasca custodia copilul si sa poata lua orice decizia in privinta lui fara acordul meu.Mie imi pare rau ptr ca copilul ala pur si simplu va creste cu bunicii …si oricum ei sunt foarte incapatanati – la botezul pe care binenteles bunicii au insistat sa se faca in orasul lor desi nici unul dintre noi nu avea legaturi acolo , bunicul s-a laudat cum copilul asta aproape ca sta in fund la o luna!!!!lumea a ramas muta…ptr ca e ff periculos sat ii un copil in pozitia aia la o varsta asa frageda.Ei il hranesc , ei il spala etc (ma lasa sa-l vizitez iar odata cand au plecat ii spuneau chiar si unde e suzeta , scutece etc etc fapt din care mi-am dat seama ca ea nu se ocupe DELOC de el..- am intrebat-o daca plange noaptea – a zisd DA si ce faci?pai ai mei se trezesc ca doar e in camera la ei !!!!!) .Si la botez lumea statea la masa , mama cu ei si bunicii hraneau copilul etc etc.Medicul de familie ne-a prins pe amandoi intamplator acolo la prima visita.A vazut ca bunicii se baga in fata si a “sugerat” ca ea sa se ocupe de copil…Bunicii nu numai ca au bagat-o in seama dar au si contestat unele decizii ca asezatul pe burta a copilului etc a medicului de familie.
Pe scurt pe net n-am gasit nicaieri ce as puteqa face.Gasesc doar inversul—adica tati care nu-si recunosc copii.Cat de lung si costisitor e un astfel de process?Ei pe asta se bazeaza – m-au numit “modest fizic si intelectual” si insinueaza ca n-am bani ptr avocatii si relatiile lor…..Ce pot face si cum sa procedez? Multumesc.Scuze de exprimare – sunt si grabit si suparat.
Din lunga dvs. expunere reiese ca filiatia copilului a fost stabilita doar fata de mama acestuia.
Inteleg ca va doriti ca filiatia copilului sa fie stabilita si fata de dvs. In aceasta situatie, puteti face o recunoastere voluntara. Astfel, art. 416 din Codul civil prevede urmatoarele:
Art. 416
Formele recunoaşterii
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
Un copil mai poate fi recunoscut si prin testament, iar recunoasterea este irevocabila.
Urmati deci aceste proceduri si veti fi trecut in certificatul de nastere al copilului dvs.
Adica ma duc pur si simplu la starea civila in orasul unde este inregistrat si declar ca sunt tatal copilului?Fara avocat fara procese fara nimic?Pai in cazul acesta , teoretic, oricine ar putea merge sa declare acest lucru.Sau numai in urma eventualei contestatii din partea mamei se fac teste la medicina legala etc...
Am citit "motto" -ul dvs atasat profilului.Asa este .Aveti dreptate.
O sa va explic :
-la tot ce am scris mai sus am dovezi , adica incepand cu sms-urile din telefonul respectiv pe care le-am pastrat si se pot verifica oricand.(unde respectivii erau intrebati ptr ca ii lasa in casa daca au aruncat prezervativele ca vin "ai mei" - adica eu ;) si raspunsuri de genul "stai linistita, sunt inodate"...etc etc ptr ca sunt SUTE de mesaje si nu exagerez - pe parcursul aprox uni an si cu mai multi indivizi)
- de cum a aparut copilul am postat fotografii cu el pe profilul meu pe un oarecare site de socializare...unde am postat inclusiv tablita cu numele de familie al lor pe care ei au zis ca e normal sa fie asa
-la maternitate am fost cu ea si inainte de sarcina si m-a declarat "tata" pe formulare
- de la secretariatul maternitatii am listat un formular ptr primaria locala pe care ei insa l-au rupt dupa completare (necesar injtocmirii certificatului /respectiv trecerii si numelui meu acolo)
- in primele lui fotografii cu prima alaptare (biberon ptr ca datorita medicatiei ea nu are voie sa alapteze) apare bunica...fotografia cu prima baita e bunica....(se pot verifica datele fotografiilor)am doua fotografii cred cu ea tinandu-l in brate facute de mine cand am fost in vizita iar bunicii au plecat si retineti ca eu locuind in alt oras fotografiile mi-au fost trimise de ea deci nu se poate spune ca eu le-am facut intentionat sau am "pandit momentul" , am inclusiv e-mail -urile trimise de ea
- poate fi intrebat medicul de familie de reactia mamei si de preocuparea bunicilor ptr ca a sesizat si dumneaei ca mama este dezinteresata si doar bunicii participa la discutii "eu v-as sugera ca dvs sa faceti aceste lucruri" a repetat de mai multe ori...
- nasii de botez si putinii oameni care au fost prezenti pot fi martori cum ea statea la masa linistita si bunicii il imbracau , hraneau etc in ziua botezului unde macar de ochii lumii (asa i-am spus eu) ar fi trebuit sa se ocupe ea de el.Tot atunci bunicul a declarat nasei "e asa voinic ca la nici o luna aproape sta in fund"...nasa a "inlemnit" ptr ca are o fetita de 1 an si cateva luni si i-a spus - da' nu e voie sa-l puneti inca in fund - e foarte periculos ptr coloana a fost replica nasei...Batranul a schimbat subiectul vizibil deranjat - pe principiul "stiu eu ce fac" iar mai tarziu a trebuit sa apelez la tot felul de diplomatii si sa o rog pe ea prin tel si sms sa-i spuna cumva sa nu-l mai tina in fund..."i-am spus e ok" a fost raspunsul...
- se poate verifica prezenta ei in alte orase inclusiv la cursuri in perioada imediat dupa sarcina (intre trei saptamani si o luna) in timpul concediului medical
etc...
La maternitate eram ingrijorat de faptul ca va mai trebui sa venim odata ptr ca citisem legea 116 parca despre certificatul de nastere uunde scria ca trebuie intocmit in orasulunde s-a nascut si le-am spus acest lucru.In lege scria ca eu trebuie sa completez un formular prin care recunosc copilul si semnaturile noastre si decizia cu privire la alegerea numelui.Mi-au zis ca o sa apar pe certificat insa daca-s de acord sa pastreze numele ei.Nu mi s-a parut important ce nume va purta si am acceptat.In lege scria ca daca nu suntem de acord , functionarul poate decide pe loc ce nume sa poarte.Intre timp si-au sunat avocatii care i-au sfatuit sa nu ma treaca pe certificat si ei au rupt hartia respectiva.Au dus copilul in orasul bunicilor unde a ramas si mama iar eu m-am intors acasa in orasul unde locuiam noi.Peste cateva zile m-a sunat ca trebuie sa mergem in orasul unde s-a nascut ca sa facem certificatul --ptr ca ei plecasera fara de acolo in ciuda insistentelor mele !!! Sa nu spui "ti-am zis eu" a fost replica ...Le-am spus ca nu pot sa merg ptr ca am probleme dar i-am intrebat ce au hotarat si au spus ca ma cheama sa semnez o declaratie la un notar prin care ma obligsa nu-i impiedic daca scot copilul din tara etc (tot la sfatul avocatului).Au mers la un notar , m-au sunat si mi-a zis "proasta asta a zis ca nu se poate face un astfel de act" :))).Am zis bine, va dau buletinul meu sa mergeti cu el in orasul maternitatii.L-au luat , au venit cu certificatul in care la tata aparea o liniuta si au zis "au zis ca nu se poate daca nu esti aici".Aici ii cred ca asa s-a intamplat ptr ca avocatul le sugerase sa ma treaca pe certificat si dupa aia sa ma dea in judecata si sa ceara custodia copilului.
Intrebarile finale sunt:
- daca eu fac declaratia la starea civila se schimba numele de familie al copilului?
-exista vreo modalitate prin care legea sa le dea custodia si controlul total asupra copilului? (pentru ca ei asta urmaresc in final- sa ma excluda din "ecuatie" motivand ca eu sunt foarte impulsiv si n-o sa fiu de acord cu ce vor ei sa faca cu copilul, si ca eu daca o sa fiu plecat pe cine stie unde cand o sa vrea sa faca ei ceva cu copilul sa nu trebuiasca sa astepte pentru semnatura mea).
Multumesc inca o data ptr interes - ptr mine e dureros si nu-mi dau seama ca scriu mult insa ptr cititori poate deveni plictisitor.
Asa cum prevede legea, da, recunoasterea se poate face de persoana care se pretinde a fi tatal bilogic.
Exista o procedura regelmentata de lege prin care se poate contesta , de catre orice persoana interesata, recunoasterea de paternitate care nu ar corespunde adevarului.
Insa in situatia dvs. nu cred ca se va intampla, mai ales pentru ca dupa cum spuneti, aveti o sumdenie de dovezi, in plus, testarea ADN ar confirma paternitatea.
Ulterior recunoasterii va puteti prezenta la instanta de tutela si sa solicitati acordarea custodiei comune. Acest lucru inseamna ca veti exercita autoritatea parinteasca in comun cu mama copilului si veti putea decide cu privire la orice aspect ce tine de cresterea si educarea copilului, chiar daca copilul va avea domiciliul la mama lui.
Incepeti cu demersul recunoasterii copilului, va prezentati fie la starea civila, fie la notar , si faceti recunoasterea. Asupra detaliilor va vor mai informa si cei de acolo.