avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta concubină nu mă lasă să-mi văd copilul și ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta concubină nu mă lasă să-mi văd copilul și respinge orice drept pe care l-aș putea avea. Cum pot face să figurez ca tată al copilului în certificatul de naștere?

Buna ziua! Ma numesc Cosmin si am un copil aparut in urma unei relatii de 4 ani. Din luna a 3-a de sarcina,eu si fosta mea prietena/concubina ne-am despartit,noi nefiind casatoriti legal. Dupa ce ne-am despartit(din cauza ca ea nu voia sa ne mutam si sa ne facem o familie,nu din alte cauze) mi-a interzis si m-a alungat ca sa nu mai stiu nimic de sarcina si de ea/copil. Pe perioada sarcinii am sunat ca sa-mi ofer ajutorul si sprijinul in tot ceea ce inseamna sarcina,ba chiar am vrut sa mai incercam sa avem o familie,dar ea a respins orice propuneam si convorbirile se terminau jignindu-ma. Pe data de 15-11-2018,ea a nascut,eu afland la mai bine de o saptamana acest lucru si zilele astea am aflat ca in certificatul de nastere al copilului nu sunt trecut ca tatal lui(nu cunosc conditiile in care ea m-ar fi putut trece ca fiind tatal lui). De cand a nascut si pana acum nu m-a lasat sa vad copilul si imi respinge orice drept as avea.
Daca ma puteti ajuta cu niste indrumari sau sfaturi legate de cum as putea deveni tatal lui in acte si in viata de zi cu zi,v-as ramane recunoscator! Eu vreau sa-mi ajut copilul cu tot ce inseamna sprijin financiar,moral,cu dragoste parinteasca,cu orice are el nevoie! Nu ma voi sustrage de la nici o indatorire parinteasca! Eu traiesc fara tata 34 de ani(de la 4 ani) si stiu ce inseamna viata fara un parinte,indiferent care ar fi ala!
Multumesc mult! Sarbatori fericite!
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cosminwon , utilizator 12:29, 4 Ianuarie 2019
Bună ziua!
Să vă dea mama o copie de pe certificat, mergeți la notar pentru a-l recunoaște.
Dacă mama refuză, eu am obișnuit să formulez acțiune în stabilirea filiației, dacă formulez o simplă acțiune fondată pe obligația de “a face” (predand o copie de pe certificat) are la
îndememâna posibilitatea de a contesta paternitatea!
Luați legătura cu un avocat!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveți nevoie de avocat ca să-l recunoașteți. Mergeți la Starea civilă cu actul de identitate și rezolvați acolo. Citiți cu atenție acest topic ca să înțelegeți ce trebuie să faceți în caz că sunteți refuzat în primă fază:

www.avocatnet.ro/forum/discu...

Ce n-o să puteți obține este ca bebelușul să vă poarte numele, în rest, după ce se emite noul certificat de naștere o să puteți rezolva prin instanță unde da, un avocat o să vă fie de folos.
In practica se intampina dificultati, daca nu aveti macar o copie de pe certificat, nu va baga nimeni in seama
la starea civila, nici notarul nu va ajuta fara o copie de pe certificat, am incercat la zeci de notari, s-a rezolvat prin actiune; varianta optima ar fi insa s-o convingeti pe mamă să vă dea o copie!
Dar desigur, incercati!
Eu așa am rezolvat, nu contest că poate exista un “know how” mai eficient.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca copilul a fost nascut la un spital din Bucuresti iar eu sunt din Vrancea,trebuie sa merg la Bucuresti ca sa completez declaratia si sa-l recunosc? Am intrebat si aici la mine in oras si mi-au zis ca trebuie sa merg acolo unde a fost declarat copilul. Va intreb si pe dvs. din cauza ca uneori functionarii publici mai si gresesc.
Multumesc ptr raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2018
cosminwon, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocat Tabrea Alexandru a scris:

In practica se intampina dificultati, daca nu aveti macar o copie de pe certificat, nu va baga nimeni in seama la starea civila, nici notarul nu va ajuta fara o copie de pe certificat,

Notarii e de înțeles că nu-și bat capul, dar cei de la Starea civilă n-au nicio scuză în sensul ăsta. N-ar fi rău să citiți și dvs. topicul al cărui link l-am pus - o spun fără urmă de ironie, vă rog să nu interpretați așa.

cosminwon, mergeți la Starea civilă de care aparține mama.
Sper că ați înțeles din răspunsurile date (în special din ultimul) cum trebuie să puneți problema. Este posibil să întâmpinați dificultăți, dar dacă stăruiți veți rezolva.

Alte discuții în legătură

recunoastere copil horgaalina19 horgaalina19 buna ziua as dori sa stiu daca odata facut certificatul de nastere se mai poate schimba mai in detaliu eu am facut certificatul de nastere al baiatului{o ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate palma palma Care este perioada în care se poate recunoaște paternitatea copilului nou născut la starea civilă și după expirarea termenului legal care sunt ... (vezi toată discuția)