avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta concubină nu mă lasă să-mi văd copilul și ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta concubină nu mă lasă să-mi văd copilul și respinge orice drept pe care l-aș putea avea. Cum pot face să figurez ca tată al copilului în certificatul de naștere?

Buna ziua! Ma numesc Cosmin si am un copil aparut in urma unei relatii de 4 ani. Din luna a 3-a de sarcina,eu si fosta mea prietena/concubina ne-am despartit,noi nefiind casatoriti legal. Dupa ce ne-am despartit(din cauza ca ea nu voia sa ne mutam si sa ne facem o familie,nu din alte cauze) mi-a interzis si m-a alungat ca sa nu mai stiu nimic de sarcina si de ea/copil. Pe perioada sarcinii am sunat ca sa-mi ofer ajutorul si sprijinul in tot ceea ce inseamna sarcina,ba chiar am vrut sa mai incercam sa avem o familie,dar ea a respins orice propuneam si convorbirile se terminau jignindu-ma. Pe data de 15-11-2018,ea a nascut,eu afland la mai bine de o saptamana acest lucru si zilele astea am aflat ca in certificatul de nastere al copilului nu sunt trecut ca tatal lui(nu cunosc conditiile in care ea m-ar fi putut trece ca fiind tatal lui). De cand a nascut si pana acum nu m-a lasat sa vad copilul si imi respinge orice drept as avea.
Daca ma puteti ajuta cu niste indrumari sau sfaturi legate de cum as putea deveni tatal lui in acte si in viata de zi cu zi,v-as ramane recunoscator! Eu vreau sa-mi ajut copilul cu tot ce inseamna sprijin financiar,moral,cu dragoste parinteasca,cu orice are el nevoie! Nu ma voi sustrage de la nici o indatorire parinteasca! Eu traiesc fara tata 34 de ani(de la 4 ani) si stiu ce inseamna viata fara un parinte,indiferent care ar fi ala!
Multumesc mult! Sarbatori fericite!
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cosminwon , utilizator 12:29, 4 Ianuarie 2019
Va multumesc mult pentru timpul acordat si sfaturile date! Va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti o singură soluție,o chemați în instanță . Instanță ii va cere test ADN pentru a se confirma ca este copilul Dvs,după aceea judecătorul va decide cui ii ofera custodia.Dar celalalt părinte care nu va avea custodia va avea dreptul să își vadă copilul săptămânal si sa il ia in unele weekend uri .Si ea va fi obligată să accepte.Pentru ca hotărârea judecătorească trebuie sa o respecte.Atsfel pierde custodia copilului.Si bănuiesc că vreți să dati si numele Dvs copilului,să îl recunoașteți legal.Deci va fi nevoie sa apelați la instanță cu sau fara avocat.Puteti si fara daca nu va permiteți financiar.Depuneti actele la judecătoria de care aparțineti.

cosminwon a scris:

Buna ziua! Ma numesc Cosmin si am un copil aparut in urma unei relatii de 4 ani. Din luna a 3-a de sarcina,eu si fosta mea prietena/concubina ne-am despartit,noi nefiind casatoriti legal. Dupa ce ne-am despartit(din cauza ca ea nu voia sa ne mutam si sa ne facem o familie,nu din alte cauze) mi-a interzis si m-a alungat ca sa nu mai stiu nimic de sarcina si de ea/copil. Pe perioada sarcinii am sunat ca sa-mi ofer ajutorul si sprijinul in tot ceea ce inseamna sarcina,ba chiar am vrut sa mai incercam sa avem o familie,dar ea a respins orice propuneam si convorbirile se terminau jignindu-ma. Pe data de 15-11-2018,ea a nascut,eu afland la mai bine de o saptamana acest lucru si zilele astea am aflat ca in certificatul de nastere al copilului nu sunt trecut ca tatal lui(nu cunosc conditiile in care ea m-ar fi putut trece ca fiind tatal lui). De cand a nascut si pana acum nu m-a lasat sa vad copilul si imi respinge orice drept as avea.
Daca ma puteti ajuta cu niste indrumari sau sfaturi legate de cum as putea deveni tatal lui in acte si in viata de zi cu zi,v-as ramane recunoscator! Eu vreau sa-mi ajut copilul cu tot ce inseamna sprijin financiar,moral,cu dragoste parinteasca,cu orice are el nevoie! Nu ma voi sustrage de la nici o indatorire parinteasca! Eu traiesc fara tata 34 de ani(de la 4 ani) si stiu ce inseamna viata fara un parinte,indiferent care ar fi ala!
Multumesc mult! Sarbatori fericite!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 415 alin. (2) şi (3) Noul cod civil dispune: „Copilul conceput şi născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său. După moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti”.

Recunoaşterea se face prin declaraţie la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament.

Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.

Recunoaşterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.

Potrivit art. 415 alin. (2) Noul Cod Civil, pot fi recunoscuţi numai copiii concepuţi şi născuţi în afara căsătoriei.

Explicaţia faptului că numai copiii din afara căsătoriei pot beneficia de stabilirea paternităţii prin recunoaştere rezidă în aceea că pentru copiii din căsătorie paternitatea nu este necesar să se mai recunoască, deoarece operează prezumţia de paternitate a soţului mamei, conform art. 414 Noul Cod Civil Din acest motiv, pe bună dreptate în practica judiciară s-a respins ca ineficientă recunoaşterea de paternitate făcută de un alt bărbat decât soţul mamei, dacă anterior recunoaşterii nu s-a făcut tăgăduirea paternităţii sale.

LA MULTI ANI!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua! La multi ani si un an nou cat mai bun!
Astazi am fost la cei de la oficiul starii civile-eliberare certificate nastere si mi-au zis ca nu am cum declara la ei ca sunt tatal copilului. Le-am explicat ca am fost informat de catre avocati ca aceasta este calea de urmat ca sa fiu trecut drept tatal copilului,iar o functionara de acolo,intr-un ton rastit mi-a zis ca avocatii nu au dreptate si ca ei daca imi zic ca pot cumpara pamant pe luna,eu chiar ii cred? Le-am zis ca am fost informat si ca voi intampina greutati din partea lor,fapt care i-a facut sa fie si mai zeflemisti si sa ma trateze ca pe un nimeni.
Am plecat de la ei,am ajuns la un birou notarial unde am declarat si legalizat ca eu sunt tatal copilului si ca doresc sa fiu trecut drept tatal lui in certificatul de nastere. Nu am specificat alte doleante(ca vreau sa-mi poarte numele sau mai stiu eu ce). Restul drepturilor si obligatiilor mele fata de copil le voi cere in instanta,dupa ce voi rezolva cu demersul de a-mi trece numele in certificatul de nastere al copilului.
Intrebarea si rugamintea mea ar fi: Puteti sa-mi ziceti va rog, exact articolul si alineatul din lege,care-i obliga pe cei de la starea civila sa-mi rezolve problema? Cumva este "articolul art. 415 alin. (2) Noul Cod Civil, pot fi recunoscuţi numai copiii concepuţi şi născuţi în afara căsătoriei"?
Acum,daca am declaratia notariala,credeti ca voi mai intampina vreun refuz din partea celor de la starea civila?
Multumesc mult ptr. timpul acordat si sfaturile date!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

recunoastere copil horgaalina19 horgaalina19 buna ziua as dori sa stiu daca odata facut certificatul de nastere se mai poate schimba mai in detaliu eu am facut certificatul de nastere al baiatului{o ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recunosc copilul daca mama refuza sa se prezinte la notariat sau la starea civila cristipaul cristipaul Salut pe toata lumea cu respect,si astept raspunsuri de la cine doreste sa ma ajute sa stiu daca pot sa fac ceva sa imi recunosc copilul.Povestea mea este ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate palma palma Care este perioada în care se poate recunoaște paternitatea copilului nou născut la starea civilă și după expirarea termenului legal care sunt ... (vezi toată discuția)