avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie copil

Ziua buna!
Am si eu o dilema....
Am avut o relatie neoficializata, din care a rezultat un copil....
In timpul relatiei am pierdut locul de munca, fapt ce a dus la deteriorarea acesteia.... ne-am despartit, iar copilul a fost trimis de catre fosta la parintii ei!
Am incercat sa il contactez prin intertmediul acesteia, dar pretentiile ei erau strict de natura financiara! IMI DAI BANI, ITI TRANSMIT FOTOGRAFII... eventual, cand vine prin Bucuresti, il poti vedea...
am acceptat acest "santaj"... fiind intr-o situatie financiara mai precara, nu am putut "onora" toate pretentiile financiare ale doamnei... in luna ianuarie am reusit sa ma angajez, primii bani primindu-i in luna martie, cand am facut o depunere in contul fostei...
In acest moment, fosta a angajat un avocat, solicitand exercitarea autoritatii parintesti doar de catre ea!
Mentionez ca nu am cazier, nu am comportament violent, sunt absolvent de studii superioare....singura vina fiind ca nu am bani:D
As dori sa stiu ce sanse are sa obtina ceea ce doreste.
Nu stiu daca sunt relevante urmatoarele aspecte:
1. A fost schimbat domiciliul minorului, fara acordul meu.
2. A solicitat in instanta un martor.... pot invoca date privind moralitatea sau situatia familiala a martorului? este relevant faptul ca persoana respectiva a mai figurat ca martor al fostei in alt proces?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:40, 29 Aprilie 2012
@ gerbera -cred ca va referiti la art 190 c.proc.civ. si nu 109 c.proc.civ., adica acesta:
Art. 190
In pricinile privitoare la starea civila sau despartenie se vor putea asculta rudele si afinii mai sus-aratati, in afara de descendenti.

Aici nu este vorba de un copil rezultat din casatorie, ci de un copil din afara casatoriei,(" am o relatie neoficiliazata din care a rezultat un copil), iar dvs. nu aveti interes sa fiti de acord cu audierea mamei reclamantei, daca s-a propus audierea acesteia.
Avem art 189 de care eu vorbeam, insa exceptia este asta..adica acordul dvs tacit ori expres.
Art. 189
Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, chiar despartit;
3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;
4. cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa.
Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.

In privinta aspectelor procedurale aratate mai sus de mine, mai arat ca:
1.-intampinarea-cererea reconventionala trebuiau depuse la primul termen de judecata,
2.-iar probele trebuiau solicitate tot atunci.
Este bine sa stiti ca in situatia in care instanta va admite actiunea reclamantei, in sensul de a stabili ca exercitarea autoritatii parintesti sa apartina doar mamei si hotararea va ramane definitiva si iervocabila, atunci aceasta va putea parasi tara cu minorul fara o declaratia de acord a dvs.
Eu ma indoiesc sa mai puteti "indrepta" ceva in acest dosar, insa aveti posibilitatea sa formulati separat o actiune cu 2 capete de cerere- autoritatate parinteasca in comun si program de vizita.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)
Audiere minor in varsta de 5 ani??? marap marap Buna ziua! Este posibila si practicabila incuviintarea audierii unei minore de 5 ani? Este vorba de o actiune de exercitare a autoritatii parintesti a tatalui, ... (vezi toată discuția)
Proces executare silită drept de vizită. pot cere în apel respingerea cererii de audiere a minorului? cezar2017 cezar2017 Buna ziua, Am facut o executare silita pentru nerespectare program vizita minor.Debitorula fost somat si trebuie sa plateasca o suma de bani ca cheltuieli ... (vezi toată discuția)