avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii fiscale pentru personalul asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii fiscale pentru personalul asociatiei de proprietari

Am mai multe nelamuriri in legatura cu modul cum se conduce o asociatie de proprietari
1.Cenzorul si presedintele de asociatie daca lucreaza intr-o alta unitate economica ce plateste din venitul brut stabilit in adunarea generala?
2. Poate fi incadrata ca zilier o persoana care realizeaza curatenia?
Cel mai recent răspuns: tnamaid , utilizator 12:37, 8 Mai 2012
1. Cenzorul:
- daca este cenzor ales in AG, atunci i se face contract de mandat si asocitia va plati la stat toate darile specifice unui salariat, declarate pe Decl.112, mai putin somajul.
- daca este cenzor extern, atunci fie se angajeaza cu CIM si atunci asociatia de proprietari ii va plati toate contriburiile pe salariu, fie, daca este PFA, va face cu asociatia un contract civil, asociatia nemaiplatind nimic pentru el. Ii va achita doar plata prevazuta in contract.

2. Asociatia nu este in masura sa angajeze zilieri deoarece nu are o activitate specifica angajarii acestora.
Femeia de serviciu se angajeaza tot cu CIM pentru care se platesc impozitul si contributiile specifice salariului.
Iti multumesc pentru raspuns
Problema mea este urmatoarea:
O persoana apropiata mie a devenit cenzor la asociatia nou creata, unde locuieste si m-a rugat sa ma uit peste actele asociatiei.Recunosc ca nu am lucrat in partida simpla, dar la statul de plata m-a uimit sa vad ca pentru presedinte si cenzor nu se plateste somajul(nu m-a surprins asta) si nici impozit pe venit(asta nu am inteles de ce si nu am gasit in nici o lege studiata despre scutirea de impozit).
Incepand din martie contabilul a trecut omul de serviciu(e barbat) din angajat in zilier, dar din nou nu am gasit in lege ca exista posibilitatea asta.
Imi poate spune cineva cum ar trebui sa procedeze daca contabilul (are vechime2 ani in domeniu) nu vrea sa inteleaga ca nu e legal cum a procedat.
Daca pentru presedintele de asociatie si pentru cenzorul ales conducerea asociatiei intocmeste contract de mandat, asa cum prevede legea 230/2007 si daca se va duce in Decl.112 unde trebuie sa declare veniturile acestora, in sectiunea A si va alege din tipul de angajat membri ai consiliului de administratie sau cenzori, va vedea ce fel de contributii trebuie sa plateasca deoarece acestea se completeaza automat. Acestia nu platesc somaj pentru ca nu pot fi concediati, deci nu se pot declara someri din aceste functii indemnizate pe baza contractului de mandat, asa cum am mai zis.

Pe de alta parte, nu vad de ce contabilul face si desface contractele angajatilor. In mod normal aceasta o face comitetul executiv, presedintele asociatiei si....trebuie sa o faca in conformitate cu Codul Muncii care de principiu spune ca niciun angajator nu poate primi la munca o persoana fara a-i incheia un contract de munca.
Va dau un link catre HG.500/2011 si cititi acolo art.2
[ link extern ]

Femeia de serviciu nu poate fi in nciun caz zilier.
Zilierii sunt angajati acolo unde o societate comerciala are o activitate periodica dictata de conditiile de productie sau aprovizionare (fabrici de conserve, producatori agricoli) sau conditii meteo (societatile de constructii) etc.
Deci vedeti ca o asociatie de proprietari nu intruneste aceste conditii de angajare.

Cat despre faptul ca pentru presedinte si cenzor nu a platit impozitul pe venit, ce sa mai zic? Aiasta nu se poate de niciun fel!
Poate doar daca pentru acestia venitul brut este foarte mic si acestia nemaifiind angajati in alta parte, dar nici pensionari, au dreptul la o deducere personala la primul job. Doar asa!
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
elga50, moderator
Din cea ce mi-ai scris am inteles ca:
1.In nici un caz omul de la curatenie nu poate fi platit ca zilier
2.Intradevar, salariile presedintelui (100 RON) respectiv a cenzorului (50 RON) sunt modice pentru ca pe amandoi ii intereseaza sa fie legale toate actiunile ce se desfasoara in cadrul asociatiei.Ambii au locuri de munca in alte domenii
Pentru plata impozitului si a contributiilor nu conteaza cate locuri de munca ai.
Daca au alte locuri de munca, atunci nu au deduceri personale, deci va trebui sa se plateasca impozit, indiferent cat de mic este brutul.

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiunea unei asociatii de proprietari ContSters197509 ContSters197509 Ce i se poate intampla unei contabile la o asociatie de proprietari daca in registrul de casa are o lipsa de 50.000 Ron. Presedintele nu i-a facut nici o ... (vezi toată discuția)
Delapidare savarsita de administrator bloc-procedura inscrierii privilegiului imobiliar andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care un administrator de bloc a sustras bani din fondurile asociatiei si a realizat un prejudiciu, asociatia de proprietari, prin ... (vezi toată discuția)
Disputã: președinte vs administrator pe tema administrãrii fondurilor. morgan morgan Bună ziua! Doresc ajutor, dacă se poate, în lămurirea unor probleme găsite într-o asociație de proprietari. Pe scurt, am fost ales ca ... (vezi toată discuția)