avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contraventie lipsa rovinieta, amenda 10% trezorerie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contraventie lipsa rovinieta, amenda 10% trezorerie 90% DRDP

Buna ziua,

am primit pe data de 26.04.2011 proces-verbal intocmit pe data de 10.04.2011 in care am fost inregistrat pe buna dreptate circuland fara rovinieta pe 9.11.2011 pe A2 km12+450m, localitatea Glina, jud IF (ca o paranteza de rovinieta am uitat pentru ca nu prea foloseam masina respectiva, mi-am adus aminte si am cumparat rovinieta in feb.2012 cand am avut nevoie de facut niste drumuri la aeroportul Otopeni)

Intre nov.2011 si feb.2012 nu prea am circulat cu masina, deci la alte amenzi nu prea ma astept, in afara poate de cea din aceeasi zi de pe sensul de intoarcere.

Problema pe care vreau sa o ridic este urmatoarea. Se specifica in PV ca

Fapta savarsita de [...] constituie contraventie conform art. 8 alin. (1) din OG nr 15/2002 [...] si se sanctioneaza potrivit art. 8 alin. (2) din OG nr 15/2002, cu modificarie si completarile ulterioare, cu amenda contraventionala in valoare de 250,00 lei. [...]

Amenda contrventionala se achita in termen de 15 zile de la data comunicarii catre contravenient a prezentului PVCC, astfel: suma de 25,00 lei la unitatile Trezoreriei Statului, ca venit la bugetul de stat, si suma de 225,00 lei, numerar sau prin ordin de plata, in contul RO65RNCBX800000100416233 deschis la BCR SUCURSALA UNIREA pe numele DRDP Bucuresti.

In cazul in care contravenientul achita amenda contraventionala in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii prezentului PVCC si a Instiintarii de Plata, poate achita numai jumatate din minimul amenzii, potrivit art. 8 alin. (4) al OG nr 15/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, adica suma de 125,00 lei, din care suma de 12,50 lei la unitatile Trezoreriei Statului, ca venit la bugetul de stat, si suma de 112,50 lei, numerar sau prin ordin de plata in contul RO65RNCBX800000100416233 deschis la BCR SUCURSALA UNIREA pe numele DRDP Bucuresti.

Contravenientul are obligatia sa trimita la unitatea emitenta - CESTRIN, cu sediul [...], in termen de 15 zile de la data comunicarii PVCC, documentele care atesta plata amenzii contraventionale si a tarifului de despagubire.


Lasand la o parte faptul ca aceasta ultima "obligatie" ( mentionata in orice PV, nu doar in cele de rovinieta ) nu este prevazuta de nici o lege si este cea mai mare tampenie din moment ce se plateste printr-un sistem informatic, in care fiscul stie ca amenda s-a platit, deci ce nevoie este de a trimite aiurea hartii ???? Deci lasand la o parte aceasta obligatie, care cel mult poate fi act benevol, pentru ca orice obligatie se stinge o data cu plata amenzii, ridic urmatoarea problema:

Sunt informat ca trebuie sa platesc amenda (intreaga sau pe jumatate) 10% la Trezorerie pentru bugetul de stat, 90% intr-un cont al unei banci private pe numele DRDP Bucuresti. Conform carei legi se incearca deturnarea a 90% din amenda spre conturile DRDP? (cine este DRDP nu scrie nicaieri in PV, a trebuit sa ghicesc singur)

OG nr 2/2001 actualizata, privind regimul juridic al contraventiilor, spune la art. 8:


(3) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu exceptia celor aplicate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale si amenzilor privind circulatia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.
(4) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetele locale.


Deci ori bugetul de stat, ori bugetul local, nicicum vreun cont la BCR al DRDP Bucuresti.

Ce parere aveti relativ de aceasta situatie si se poate contesta pentru nelegalitatea acestei formule de achitare a amenzii?

-----------
Adaugare ulterioara:
-----------

Sunt inca in cele 48 de ore, dat fiind faptul ca amenda a venit joi. Sambata si duminica zile nelucratoare, astazi luni 30.apr.2012 a fost declarata zi nelucratoare pt bugetari, la trezorerie si posta erau lacatele puse, maine 01.mai.2012 de asemenea zi nelucratoare, rezulta mai pot plati jumatate din amenda miercuri 02.mai.2012

Initial aveam de gand sa platesc amenda in cele 48 de ore si apoi sa contest pe motivul semnaturii in format electronic aplicata unui document scris si lipsa semnaturii olografe. Dar nu sunt foarte sigur de ce 90% din amenda trebuie platita in contul Directiei de Drumuri, cand amenda este venit pentru bugetul de stat sau pentru bugetul local.

Pentru plata tarifului de despagubire in contul DRDP este baza legala in art. 8 alin.(3-1) din OG nr 15/2002, dar pentru amenda????


(3-1) Agentul constatator va face menţiune în procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi despre contravaloarea despăgubirii şi modul de achitare a acesteia. Despăgubirea se va achita în lei, la cursul de schimb stabilit potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) şi (2), în contul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. şi va reveni acesteia ca venit extrabugetar.


Si ca fapt divers, judecatoria in cauza este judecatoria Cornetu, despre care am citit ca se afla in colaps datorita numaruli mic de judecatori, spatiului inadecvat si numarului foarte mare de plangeri legate de rovinieta:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
ContSters250815, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250815 , utilizator 13:59, 2 Mai 2012
Salut, sunt in aceeasi situatie.

Am pus intrebari pe acest forum, am primit raspunsuri.

Eu am primit procesul-verbal pe data de 27.04:-/
Am fost sfatuit sa il contest si asta fac. Deja am trimis hartiile.
Uite aici textul de lege:

Art. 17 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor:
“Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu”.

Legea 455/2001 privind semnatura electronica spune, pe scurt, ca “inscrisul in forma electronica este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic”.

Eu ma astept sa-mi vina multe amenzi ptr ca am uitat de rovinieta pentru vreo 2 luni.
Am gasit acest colac de salvare (lipsa semnaturii olografe) si ma agat de el.
Ar trebui sa functioneze daca mai functioneaza ceva in Romania.
Stiu ca am gresit, neglijenta nu ma disculpa dar nici sa platesc 60 de amenzi si tot atatea taxe de despagubire nu mi se pare firesc. Este ca in Kafka.

Ei nu au auzit de avertisment?

Sunt convins ca pot verifica faptul ca in atatia ani de cand am masina am platit intotdeauna rovigneta pe un an.
Nu sunt in tara,iar atunci cand am fost numai la rovinieta nu mi-a stat gandul.Pana la urma am descoperit ca nu mai este valabila atunci cand m-am mai linistit un pic si mi-am adus aminte de ea. Asta este.

Cum spuneam, eu contest in instanta.
Se pare ca am gasit baza legala pentru plata 10% trezorerie 90% DRDP.

Legea 18/2012


Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 26 din 31 august 2011 privind infiintarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, adoptata in temeiul art. 1 pct. III.6 din Legea nr.131/2011 privind abilitatea Guvernului de a emite ordonante, si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 625 din 2 septembrie 2011, cu urmatoarele modificari si completari:
[...]
4. La articolul 12, dupa alineatul (2) se introduc doua alineate noi, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (3) si (4) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele provenite din amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si persoanelor juridice de catre personalul cu atributii de inspectie si control din cadrul I.S.C.T.R. si de personalul imputernicit din cadrul C.N.A.D.N.R. – S.A. pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 43/1997, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordonantei Guvernului nr.15/2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 1.373/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 1.777/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se fac venit la bugetul de stat in procent de 10%, diferenta revenind ca venituri extrabugetare C.N.A.D.N.R. – S.A.
(4) Sumele care revin C.N.A.D.N.R. – S.A. potrivit alin. (3) vor fi utilizate in exclusivitate pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor nationale, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si interne contractate in acest scop."



Voi contesta si eu in instanta, dar voi plati amenda pe jumatate, in caz ca pierd ...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
ContSters250815, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent: sanse contestare amenda rovinieta pentru lipsa semnatura de mana agent office1zoran office1zoran Buna seara, am nevoie de ajutor intr-o chestiune urgenta. Ce sanse am sa castig un proces in instanta daca contest o amenda pentru lipsa rovinieta care nu are ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta auto vandut raspuns intampinare karsor karsor Buna ziua, In 2013 am vandut masina unei persoane din Bucuresti cu acte facute si radiere de la fisc si am instrainat masina cu acte si numere inmatriculare ... (vezi toată discuția)
Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa leorot leorot Am contestat o amenda de rovinieta pe motivul lipsei semnaturii olografe. Am pierdut la judecatorie. Citez din hotararea ... (vezi toată discuția)