avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare nuda proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare nuda proprietate

Cazul meu:

Sunt proprietarul unui apartament in care detin nuda propritate iar parintii mei au dreptul asupra unei camere la abitatie (habitatie) viagera.
Nu mai am nici o legatura cu parintii mei , actualmente nu detin cheie sa intru in apartament care este momentan inchiriat de catre parintii mei.

Intentionez sa-mi vand partea. Cum pot face acest lucru, fara sa fiu nevoit sa-i actionez in judecata pentru ca imi interzic accesul in locuinta?

Din cate inteleg nu este necesar acceptul parintilor pentru vanzarea nudei proprietati corect?


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Panoiu , utilizator 10:53, 3 Mai 2012
Bună ziua,

Eu consider că puteţi vinde fără acordul părinţilor: din moment ce art. 1650 alin.2 Cod Civil dispune că se pot vinde şi dezmembrăminte ale dreptului de proprietate, o soluţie în sensul că este admisibilă şi vânzarea a "ceea ce rămâne" după constituirea acestor dezmembrăminte nu poate fi decât pertinentă. Dar tocmai din acest mic raţionament decurge adevărata problemă pe care Dvs. o aveţi în speţă: aşa cum remarcau şi unii comentatori anteriori, Dvs. nu puteţi vinde mai mult decât aveţi. Dacă abitaţia viageră a fost instituită în temeiul unui act şi este înscrisă în CF, atunci cumpărătorul va trebui să ţină seama de ea până la decesul beneficiarilor sau până când aceştia vor accepta să renunţe expres şi în formă autentică la drepturile lor... Dacă însă abitaţia a fost instituită doar "pe vorbe", puteţi face o acţiune în evacuare a părinţilor, singurele impedimente (importante şi ele) pe care le-aţi avea în speţă fiind cele de ordin moral. Pe de altă parte, Dvs. spuneţi că apartamentul este "închiriat" de către părinţii Dvs. Lucrul este legalmente imposibil, pentru că art. 752 Cod Civil dispune expres că dreptul de abitaţie nu poate fi închiriat. "Chiriaşului" ar trebui, pur şi simplu, să i se arate uşa iar dacă nu vrea să plece ar trebui făcută o acţiune în evacuare împotriva sa. Numai că mă tem că o atari acţiune poate fi introdusă tot doar de către părinţii Dvs., în măsura în care ei au un drept de abitaţie asupra întregului apartament. Dacă însă, aşa cum spuneţi, abitaţia viageră priveşte doar o cameră din apartament iar acesta are mai multe (Dvs. fiind "proprietar plin" pe celelalte), atunci îl puteţi evacua şi Dvs. pe respectivul "chiriaş", rămânând "doar" cu problema abitaţiei. Oricum ar fi, vă recomand să vindeţi doar după ce veţi rezolva toate problemele. În caz contrar, va fi greu să găsiţi un cumpărător atât de înţelegător încât să îşi asume toate dificultăţile legate de apartament. Iar dacă îl veţi găsi, fiţi sigur că acesta va avea grijă să vă "ardă" în mod corespunzător la preţul oferit...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanz-cump. unde mama sa fie nud proprietar, iar eu sa fiu uzufructuar viager marian00 marian00 Mama doreste sa-mi cumpere un apartament, dar vrea sa se asigure ca nu cumva sa il vand fara acordul ei. Nelamurirea este daca poate sa cumpere apartamentul de ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am si eu o intrebare, detin prin contract de vanzare ... Cosmin9095 Cosmin9095 Buna seara! Am si eu o intrebare, detin prin contract de vanzare cumparare,nuda proprietate a unui apartament iar parintii mei detin fructul viager! Daca ... (vezi toată discuția)
Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)