Poate fi invocata uzucapiunea de erezii lui decujus, in beneficiul lui decujus (astfel incat bunul uzucapat sa intre in masa succesorala a acestuia), termenul de 30 de ani fiind implinit in timpul vietii defunctului, care insa nu ceruse constatarea dreptului sau? Sau e necesara jonctiunea posesiilor succesorilor cu cea a autorului lor, iar in situatia aceasta succesorii devin direct proprietari? In aceasta din urma ipoteza, dobandesc ei oare o proprietate comuna noua, ce nu se include in masa succesorala?
In concret> x si y sunt mostenitorii lui z. Z a stapanit un teren 36 de ani, dar nu a cerut uzucapiunea. X si y vin la mostenitre, in conditiile in care continua posesia lui z.Ce vor face ei? Vor invoca uzucapiunea in favoarea lui z, mostenind apoi proprietatea lui z, sau vor invoca in nume propriu uzucapiunea, prin jonctiunea posesiei lor cu cea a lui z? In acest din urma caz, care este regimul juridic al proprietatii obtinute? Proprietate comuna pe cote parti ?( se respecta oare cotele ce li s-ar cuvenit din mostenire)?
Si ca sa mai complicam putin lucrurile: daca numai x invoca uzucapiunea, in conditiile (altele decat cele din exemplul de mai sus) in care numai el a posedat dupa moartea lui z, sa zicem, inca vreo 4 ani, poate el beneficia de jonctiunea posesiei sale cu cea a lui z, si sa constate uzucapiunea, devenind singur proprietar, impotriva coeredelui y?
Cel mai recent răspuns:
Av_Mihaita , utilizator
15:58, 3 Mai 2012