avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema teoretica interesanta privind uzucapiunea si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema teoretica interesanta privind uzucapiunea si succesiunea

Poate fi invocata uzucapiunea de erezii lui decujus, in beneficiul lui decujus (astfel incat bunul uzucapat sa intre in masa succesorala a acestuia), termenul de 30 de ani fiind implinit in timpul vietii defunctului, care insa nu ceruse constatarea dreptului sau? Sau e necesara jonctiunea posesiilor succesorilor cu cea a autorului lor, iar in situatia aceasta succesorii devin direct proprietari? In aceasta din urma ipoteza, dobandesc ei oare o proprietate comuna noua, ce nu se include in masa succesorala?
In concret> x si y sunt mostenitorii lui z. Z a stapanit un teren 36 de ani, dar nu a cerut uzucapiunea. X si y vin la mostenitre, in conditiile in care continua posesia lui z.Ce vor face ei? Vor invoca uzucapiunea in favoarea lui z, mostenind apoi proprietatea lui z, sau vor invoca in nume propriu uzucapiunea, prin jonctiunea posesiei lor cu cea a lui z? In acest din urma caz, care este regimul juridic al proprietatii obtinute? Proprietate comuna pe cote parti ?( se respecta oare cotele ce li s-ar cuvenit din mostenire)?
Si ca sa mai complicam putin lucrurile: daca numai x invoca uzucapiunea, in conditiile (altele decat cele din exemplul de mai sus) in care numai el a posedat dupa moartea lui z, sa zicem, inca vreo 4 ani, poate el beneficia de jonctiunea posesiei sale cu cea a lui z, si sa constate uzucapiunea, devenind singur proprietar, impotriva coeredelui y?
Cel mai recent răspuns: Av_Mihaita , utilizator 15:58, 3 Mai 2012
Buna ziua
Cine are posesia? Impotriva cui intelegeti sa uzucapati, adica cine este proprietarul terenului? Defunctul a cumparat terenul cu chitanta de mana, sau doar l-a stapanit, edificand ulterior o constructie, etc. Sunt aspecte importante pentru un raspuns corect. Cine este inscris pe rol, deci, cine achita impozitul?
O zi buna
impreuna nu pot invoca jonctiunea posesiilor lor cu cea a autorului pt ca posesia lor e viciata (precara);
sa ceara constatarea dreptului autorului mi se pare cam hazardat; sincer, n-am intalnit situatia in practica; cea mai avantajoasa solutie pt ei ar fi ca unul singur sa interverteasca in fapt posesia si sa ceara apoi jonctiunea in ceea ce-l priveste. pt varianta asta ai si jurisprudenta favorabila
Da, dar mostenitorii sunt in ceea ce priveste mostenirea coproprietari, nu detentori precari. Este exemplul clasic de coproprietate obisnuita sau temporara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune 30 de ani - detentie precara guest1001 guest1001 Pot sa invoc impotriva reclamantului detentia precara daca adevaratul proprietar a primit corespondenta pe adresa la care reclamantul invoca uzucapiunea de 30 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune bun vacant vladandrei11 vladandrei11 Buna ziua, as avea nevoie de cateva opinii cu privire la urmatoarea problema: in anul 1978 proprietarii unei case si terenul aferent decedeaza ; vecinul lor ... (vezi toată discuția)