avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict de munca

Buna ziua

Am si eu nevoie de un sfat din partea D-vs.
Am lucrat ca fotograf al echipei unei echipe de fotbal in perioada 1 Octombrie 2010 pana in Octombrie 2011(cand am prestat ultimul serviciu pt. firma) fara contract de colaborare, doar verbal ulterior urmand sa-mi faca si contract de colaborare. Asta nici pana in ziua de azi nu s-a intamplat. In toata aceasta perioada am primit doar 3 salarii insemnand suma de 3000 ron.
De la firma am primit echipament foto constand in: 1 Aparat foto,4 obiective si 1 laptop.Intre timp mi s-a cerut aparatul foto, 1 obiectiv si laptop-ul inapoi si acasa ramanandu-mi 3 obiective. Ieri am fost contactat de patronul cerandu-mi sa-i duc si restul de obiective foto (3 buc.) . Mentionez ca nu am luat nimic pe semnatura din toata aparatura.
Eu raspunzandu-i ca in momentul cand imi va da banii ai returnez obiectivele. Auzindu-mi doleantele, patronul s-a infuriat si a inceput sa foloseasca injurii si amenintari la adresa mea si a familiei continund cu mesaje (sms) de amenintare.
Va rog frumos spuneti-mi cum sa procedez!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 2 Mai 2012
1. Pentru amenintari va puteti adresa Politiei cu o plangere penala.

2. in lipsa unui contract scris, va fi foarte greu de obtinut drepturile banesti restante ...
Banuiesc ca patronul respectiv era o cunostinta buna de-a dumneavoastra de ati reusit sa lucrati la el 1 an doar verbal. Adica la mica intelegere, ati muncit la negru.
Pai nu puteti sa obtineti de la el nici-un ban, iar cele 3 obiective care le detineti fara acte de predare/primire sau de proprietate, pot fi declarate furate...
Cu ajutorul politiei puteti s-al prindeti in flagrant si puteti dovedi ca v-a tinut 1 an de zile fara contract de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
ContSters250888, utilizator
Patronul respectiv este o cunostinta m-a pacalit ca-mi face contract de colaborare si nu a mai facut.
Eu am vrut sa cadem la o intelegere dar nu ne-am inteles, in schimbul obiectivelor nu mai am nici un fel de pretentie
Cu furatul obiectivelor este greu de demonstrat ele au fost date de buna credinta
Dovezi ca am lucrat pt el am toate pozele publicate in ziar
Pot invoca Dreptul de Retentie Art. 2495 Cod Civil ?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
costib80, utilizator
Chiar daca ati putea invoca dreptul de retentie , dvs nu aveti incheiat un raport juridic cu acel patron ... totul s-a petrecut verbal.

Codul Civil : Art. 2.495. Notiunea. (1) Cel care este dator sa remita sau sa restituie un bun poate sa il retina cat timp creditorul nu isi executa obligatia sa izvorata din acelasi raport de drept sau, dupa caz, atat timp cat creditorul nu il despagubeste pentru cheltuielile necesare si utile pe care le-a facut pentru acel bun ori pentru prejudiciile pe care bunul i le-a cauzat.
(2) Prin lege se pot stabili si alte situatii in care o persoana poate exercita un drept de retentie .
Art. 2.496. Exceptiile. (1) Dreptul de retentie nu poate fi exercitat daca detinerea bunului provine dintr-o fapta ilicita, este abuziva ori nelegala sau daca bunul nu este susceptibil de urmarire silita.
(2) Dreptul de retentie nu poate fi invocat de catre posesorul de rea-credinta decat in cazurile anume prevazute de lege .
cu dovezile care le aveti si care considerati ca sunt valabile (dar trebuie sa fiti sustinut si de fotbalisti) faceti frumos o raclamatie la ITM cum ca la patronul x ati prestat munca timp de 1 an de zile fara a va incheia un contract de munca sau il scoateti la o berica pe acest patron si discutati prieteneste problema fara a ajunge la cine stie ce conflicte penale.
Importatn este sa nu-l mai santajati cu obiectivele...
Consultati un avocat penalist care va indruma exact ceea ce trebuie sa faceti daca doriti castig de cauza.

Alte discuții în legătură

Dreptul de retentie ContSters21743 ContSters21743 Buna ziua. Va prezint o speta: - un salariat nu a primit salariul pt ultimele 2 luni lucrate in 2011 (oct si nov) - in dec, CIM a incetat de comun acord, ... (vezi toată discuția)
Clauza de retentie in contract corstef corstef eu ca si locator pot introduce in contractul de inchiriere un drept de retentie asupra unui bun al locatarului? Cand spun \"bun\" ma refer la orice bun ce ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face dacă mecanicul auto cere, la final, mult mai mulți bani decât a spus la început și nu eliberează document justificativ al prețului? R. Diana R. Diana Buna seara, o mică curiozitate. In cazul in care îți repari mașina la un service și la final mecanicul îți spune costul lucrării și este o suna enorma ... (vezi toată discuția)