Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:am un imobil unde titular sunt eu iar in cartea funciara apar parintii cu uzufruct viager.In prezent datorita fratelui meu care pretinde casa parintilor,deoarce unul dintre ei a decedat,isi sustine aceasta pretentie pe motiv ca eu cand am cumparat imobilul respectiv i-am inclus pe parinti ca uzufruct viager.Acum ma gadesc sa nu atace acel contract si doresc sa cer parintelui supravietuitor sa renunte pt ca sa nu mai apara in extrasul de carte funciara.Cum se poate rezolva aceasta problema?se poate face o simpla declaratie la notar ?........il costa ceva pe parintele supravietuitor daca renunta ?adica ceva amenzi de platit (din surse neoficiale mi s-a spus acest lucru)?ce pot face daca mama mea nu vrea sa renunte la contract ?desi eu sunt titularul de drept al imobilului.
Se poate renunta la uzufruct, daca titularul uzufructului doreste acest lucru. Declaratia sa unilaterala se va inscrie in CF si se va radia dreptul acestuia , dreptul celuilalt parinte fiind radiat cu certificatul de deces. In caz ca nu doreste sa renunte, nu aveti ce face. Fratele dvs dupa decesul parintelui in viata poate ataca acest act ca fiind o donatie si trebuie sa dovedeasca acest lucru. Daca va dovedi va fi supusa liberalitatilor excesive pentru ce incalca rezerva succesorala.
Donaþie
AlanWolfe
În 2004 soţia a primit de la părinţi un imobil printr-un act de donaţie (nudă proprietare cu uzviager, aşa a vrut soţia pentru liniştea lor). Acum ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager
georgy_wst
Buna ziua!
As dori sa cumpar un imobil, insa socrul proprietarului detine drept de uzufruct viager. Proprietarul mi-a spus ca va radia acest uzufruct insa ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager
decebaltraian
Acum 10 ani am cumparat casa parintilor mei din Bucuresti. Contractul de vanzare-cumparare specifica uzufruct viager pentru parinti atata vreme cat ei sant in ... (vezi toată discuția)