avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Aplicabilitate art.902 și art.903 codul civil ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Aplicabilitate art.902 și art.903 codul civil privind notarea in cartea funciara a unei promisiuni de comasare

speta:
s-a solicitat notarea in cartea funciara a unei promisiuni de comasare privind doua imobile, formate din teren, cu destinatia de drum de acces, prin care proprietarii imobilelor se obliga ca pana la o anumita data sa incheie actul de comasare.

s-a respins cererea de notare in cartea funciara a unei promisiuni de comasare pe temeiul ca acest act nu este expres prevazut de lege.
Avand in vedere ca pt notarea in cartea funciara este nevoie sa se indeplineasca cumulativ doua conditii : prima este ca dreptul, faptul sau raportul juridic ce se solicita a fi notat sa aiba legatura cu imobilul (conditie indeplinita de promisiunea de comasare) şi a doua conditie este ca notarea dreptului, faptului sau raportului juridic sa fie expres prevazuta de lege.
In actuala reglementare a codului civil se mentioneaza la art.902 ce acte [b]se noteaza in cartea funciara pt opozabilitatea fata de terti iar la art.903 ce acte se pot nota in cartea funciara, dar pt a caror opozabilitate nu este musai notarea.
Daca partile staruie in notarea acestei promisiuni in cartea funciara, de ce se respinge cererea ca nefiind expres prevazuta de lege?:O
Cel mai recent răspuns: monique27 , utilizator 23:17, 7 Noiembrie 2013
Art. 902 pct.12 arată că se notează în cartea funciară antecontractul. Promisiunea de comasare a cărei notare o solicitați este un antecontract. Prin urmare, refuzul celor de la cartea funciară nu are suport legal. Formulați plângere în instanță împotriva refuzului.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
ContSters103772, utilizator
ceea ce nu reusesc sa inteleg, este de ce chiar daca se pot da interpretari diferite unor norme se ajunge in situatia ca doua institutii sa interpreteze acelasi act normativ in doua moduri diferite. una in avantajul celeilalte, cand in mod normal ar trebui sa colaboreze. ma gandeam in prima faza la o cerere de reexaminare a incheierii de respingere(ca inca ma incadrez in termenul de 15 zile), dupa care, instanta.
multumesc frumos pt raspuns.

antonia77 a scris:

ceea ce nu reusesc sa inteleg, este de ce chiar daca se pot da interpretari diferite unor norme se ajunge in situatia ca doua institutii sa interpreteze acelasi act normativ in doua moduri diferite.

Acest lucru este cauzat de incompetenta functionarilor statului.

ma gandeam in prima faza la o cerere de reexaminare a incheierii de respingere(ca inca ma incadrez in termenul de 15 zile), dupa care, instanta.

Atentie : in cazul in care si cererea de reexaminare va fi respinsa, termenul pentru formularea plangerii se calculeaza de la comunicarea primului refuz de notare.
m-am gandit la varianta in care imi va fi respinsa cererea de reexaminare, dar, intradevar, la celalalt termen nu m.am gandit. sincer sper, inca sper, sa se admita, ca eu inca mai cred, nu chiar cu o asa mare ardoare ce e drept, intr-o interpretare corecta a dispozitiilor legale, de asa natura incat sa nu favorizeze pe altii mai mult, iar pe ceilalti mai putin. strict referitor la relatia dintre un simplu cetatean si o institutie a statului, care in fond si la urma urmei nu are nimic de castigat de pe urma unei astfel de respingeri si nici de pierdut daca o admite.

sper sa nu fiu singura care inca mai are astfel de "mici" asteptari.

multumesc inca odata.
deci nu de la comunicarea cererii de reexaminare? ce rol mai are atunci comunicarea, daca nu in sensul dreptului justitiabilului la a cunoaste si ataca/formula cale de atac, sau a se supune unor masuri in cunostinta de cauza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere notare cf kytina kytina Buna ziua, Am cerut notarea in CF a unui antecontract de v.c.si mi-a fost respinsa cererea cu drept de plangere in 15 zile.Intrebarile mele sunt urmatoarele: ... (vezi toată discuția)
Comunicare ocpi bucuresti bellefille bellefille Buna ziua. Un imobil proprietate personala cu nr cadastral 2001/x a fost inscris in cartea funciara cu nr.xxxxxxx.in anul 2011.Am depus documentatia pentru ... (vezi toată discuția)
Intabulare precontract de vanzare-cumparare alinaaline alinaaline Buna seara.As dori sa stiu ce inseamna intabularea precontractului de vanzare-cumparare in cartea funciara,care sunt avantajele pt mine in calitate de ... (vezi toată discuția)