avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incredintarea masinii unei persoane fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incredintarea masinii unei persoane fara permis

Buna ziua

Unchiul meu a incredintat masina unui prieten care a sustinut ca are permis auto.
Insa, in momentul in care a fost oprit de politie acesta a recunoscut ca nu a promovat examenele pentru obtinerea permisului auto. Din pacate ma aflam si eu in masina.
Am fost nevoita sa dau declaratie astfel incat atat eu cat si unchiul meu sa nu fim considerati complici in aceasta situatie.

Imi puteti spune care ar putea fi urmarile atat pentru cel care a condus masina, cat si pentru unchiul meu?
Inteleg ca eu sunt martor la aceste fapte dar nu stiu exact pana unde pot ajunge urmarile chiar si fata de mine.

Am uitat sa mentionez ca "soferul" nu consumase bauturi alcoolice si a fost oprit de politie pentru un control de rutina.
Cel mai recent răspuns: roxanna22 , utilizator 19:56, 7 Mai 2012
Pentru cel care a condus autovehiculul fara a avea permis de conducere se face vinovat de savarsirea infractiunii pevazute de art.86 din OUG 195/2002 :"(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani"
Daca cel care a incredintat masina nu cunostea faptul ca soferul nu detinea permis de conducere nu se face vinovat de nici o infractiune, iar dumneavoastra veti fi audiat in calitate de martor
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Si eu am dat masina mea unei persoane care nu avea permis de conducere si la un control de rutina l-au oprit si el si-a dat un nume fals dar dupa 2 zile politia l-a oprit si pe cel al carui nume l-a dat si asa politisti si-au dat seama ca au fost inselati si au venit la mine acasa m-au gasit dupa datele de la masina si am umblat mult pe la procuratura pt ca vroiau sa imi ridice permisul dar m-au iertat pt ca eram insarcinata in luna a 7 si cel caruia i-am dat masina a primit 2 ani si 8 luni cu suspendare si a fost cercetat pt 3 infractiuni ,asa ca nu va faceti prea multe probleme , pe sofer o sa il ajute mult daca face dovada ca a dat de permis dar ca nu l-a luat asta daca e asa .
Multumesc mult pentru raspunsuri!
As mai avea o intrebare...Proprietarul masinii va fi si el audiat? Intreb pentru ca este vorba de o persoana varstnica si cu probleme cardiace destul de serioase.

Multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu masina imprumutata, sofer fara permis, raspunderea proprietarului oliviu 35 oliviu 35 Ce se poate intampla daca eu am dat masina unui tanar de 24 de ani fara sa stiu ca nu are permis el facand accident pe un drum pe camp disrtugand masina , ... (vezi toată discuția)
Conducere pe drumurile publice a unui auto neinmatriculat pitulaki pitulaki Buna ziua, as dori cateva sfatrui in legatura cu ce ar trebui sa declar in urmatoarea situatie. Un vecin mi-a facut plangere la politie ca am condus un auto ... (vezi toată discuția)
Permis auto GeorgeG GeorgeG Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. O persoana a fost trimisa in judecata pentru conducere fara permis auto. Desi in dosarul de ... (vezi toată discuția)